STARTUP3: Πλούσιος απολογισμός με ιστορίες επιτυχίας

Ένα πανόραμα μικρών και μεγάλων επιτευγμάτων των κορυφαίων νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια του έργου, αλλά και μια αντιπροσωπευτική εικόνα αξιόλογων θεσμών και δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον διεθνή χώρο.

Καθώς το έργο STARTUP3 πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, ανεβαίνουμε τα τελευταία σκαλοπάτια για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης. Μεταξύ των αρχικών 250 υποψηφίων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, από τις διαδικασίες αξιολόγησης επιλέχτηκαν και εκπαιδεύτηκαν 25 νεοφυείς επιχειρήσεις, στην επόμενη φάση πέρασαν οι κορυφαίες 10 και στην τελευταία φάση οι TOP-5.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιτάχυνσης, προσφέρθηκε μια ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την ανάπτυξη στρατηγικής, την υλοποίηση πλάνου μάρκετινγκ, τη χρηματοοικονομική διαχείριση και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, τη δικτύωση και ανάπτυξη συνεργασιών. Στα απτά αποτελέσματα του προγράμματος, το γεγονός ότι οι 5 κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

Ωστόσο, το STARTUP3 υπερβαίνει αυτά τα όρια! Το τέλος του έργου, για ορισμένους δικαιούχους δεν σημαίνει και τέλος της συμμετοχής τους στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα βαθιάς τεχνολογίας. Νέες ευκαιρίες δικτύωσης είναι στη διάθεσή τους, προκειμένου να συναντήσουν διεθνείς επενδυτές και να αναπτύξουν περαιτέρω τις λύσεις τους. Στις 29 Νοεμβρίου 2021 η κοινοπραξία του STARTUP3 διοργανώνει Ημέρα Δικτύωσης στην τεχνόπολη Sophia Antipolis και προσφέρει σε όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις που πήραν μέρος στο έργο συμμετοχή με προνομιακούς όρους στο Global Summit της Hello Tomorrow στο Παρίσι.

Ακολουθούν τα τελευταία νέα που αφορούν τις πέντε φιναλίστ – μεταξύ των οποίων και οι δύο ελληνικές RTsafe και Magos – καθώς και τις άλλες κορυφαίες επιχειρήσεις του STARTUP3.

STARTUP3 Top-5

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η Centiloc είχε την ευκαιρία να παραβρεθεί και να παρουσιάσει τις λύσεις της σε σημαντικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Go entrepreneurs, France Digital Marseille, Big event of Bpifrance, Paris Retail Week και SIDO Lyon – IoT, AI, Robotics & XR. Έχει επίσης εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Salon hybrid tri-national BE 4.0 Industries du Futur.

Η Detektia ανακοινώθηκε ως η νικήτρια του διαγωνισμού της ESA Global Space Market Challenge στην κατηγορία downstream, δηλαδή στην αξιοποίηση των διαστημικών συστημάτων στην καθημερινή ζωή. Επιπλέον, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την καινοτόμο λύση της στο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο του 2021 στο Ντουμπάι, το μεγαλύτερο διαστημικό συνέδριο παγκοσμίως.

Η FaunaSmart έχει εδραιώσει την παρουσία της σε διεθνείς εκδηλώσεις όπως το SENSECO COST Action, και σε νέα προγράμματα όπως η θερμοκοιτίδα ESA BIC Denmark με στόχο να αλλάξει το μέλλον της αγροδιατροφής.

Από τις ελληνικές επιχειρήσεις, η Magos παρουσίασε τις λύσεις της στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Santa Clara, στο πλαίσιο της τρίτης ανοικτής πρόσκλησης του NGI Explorers. Επίσης, ανακηρύχθηκε ως μία από τις πρωτοπόρες νεοφυείς επιχειρήσεις της Deep Tech στο Global Summit της Hello Tomorrow και βραβεύτηκε με το «Exploitation of Industry 4.0 Technologies Award», ενώ διακρίθηκε και στα Εθνικά Βραβεία Startup από το Elevate Greece. Στις αρχές Δεκεμβρίου πρόκειται να συμμετάσχει στο «Hello Tomorrow Global Summit 2021» στο Παρίσι, μαζί με άλλες 3.500 νεοφυείς επιχειρήσεις, διεθνείς επενδυτές και μεγάλες εταιρείες.

Τέλος, η RTsafe έλαβε επιχορήγηση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

Οι υπόλοιπες startups

Από την ομάδα των 25 νεοφυών επιχειρήσεων που πήραν μέρος στο έργο, έως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ξεχώρισαν οι εξής:

Η EbreDrone κατάφερε να χτίσει μια ισχυρή περιφερειακή παρουσία συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις όπως η Wayra Investors Day 2021, όπου οι εκπρόσωποί της είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το εγχείρημά τους σε περισσότερα από 60 Venture Capitals, καθώς και μέσω του προγράμματος Aerial Uptake που συγκεντρώνει πρωτοπόρα τοπικά και περιφερειακά σχήματα για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς drone.

Η EOanalytics Limited συμμετείχε στην εκπόνηση επιστημονικής εργασίας σχετικά με τη δορυφορική αποστολή του Landsat NeXt. Η εργασία επιχειρεί να αξιολογήσει τη μέτρηση και τη χαρτογράφηση μη φωτοσυνθετικής βλάστησης (NPV) με υπερφασματικές εικόνες SWIR.

Η Haruspex επιλέχθηκε από τον Ιταλικό Οργανισμό Εμπορίου, για να εκπροσωπήσει την ιταλική τεχνολογική αριστεία στη Silicon Valley όπου ιδρύθηκε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Καινοτομίας και Πολιτισμού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η ενεργειακά αποδοτική και παραγωγική λύση για τη γεωργία εσωτερικού χώρου της Laava Tech θα παρουσιαστεί στο προσεχές Web Summit στη Λισαβόνα.

Η Latitudo 40 πηγαίνει στο Ecomondo - KeyEnergy Fair με την πλατφόρμα Urban Data Analytics για τη λήψη βιώσιμων αποφάσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Καινοτομίας I-Tech, που ξεκίνησε από το CRIF και το Fondazione Golinelli, της απονεμήθηκε το Venture Up Award 2021 στο Τορίνο. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακηρύχθηκε ως μία εκ των 6 κορυφαίων νεοφυών επιχειρήσεων στη θεματική της Γεωεπισκόπησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στο Global Space Markets Challenge.

Η καινοτόμος εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης MyDataModels ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που αλλάζει την εμπειρία του Google Analytics. Το TADA DM είναι μία πλατφόρμα ψηφιακού μάρκετινγκ που εντοπίζει τα στρατηγικής σημασίας δεδομένα από την εικόνα της χρήσης ενός ιστότοπου. Διαβάστε το σχετικό δελτίο Τύπου εδώ.

Η Nsoilab επιλέχθηκε ως μία από τις πλέον καινοτόμες εταιρείες σε διαγωνισμό που διεξάγεται από την Εθνική Συμμαχία της Σερβίας για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Σερβίας. Μαζί με άλλες 28 εταιρείες έλαβε επιχορήγηση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Η OPT/NET κέρδισε την κορυφαία θέση στα βραβεία CoSta, τα οποία επιβραβεύουν τις πιο καινοτόμες και εντυπωσιακές συνεργασίες μεγάλων εταιρειών με startups, και καθιέρωσαν μια στρατηγική συνεργασία με το Unknown Group, με σκοπό να ενισχύσουν τη συνεχή εμπορική αποδοχή της γκάμας προηγμένων λύσεων AI. Επιπλέον, η ομάδα παρουσίασε τις λύσεις της στο Broadband World Forum και στο INTERGEO 2021 HYBRID HANNOVER. Τέλος, η OPT/NET έγινε μέλος της κοινοπραξίας του έργου CENTURION που χρηματοδοτήθηκε από τον Ορίζοντα 2020.

Η Oscillum BioTechnology ανακοίνωσε ότι επιλέχθηκε ως μία από τις 10 κορυφαίες startups που συμμετέχουν στο Food Tech Challengers και θα παρουσιάσουν τη λύση τους στο επερχόμενο Food Tech Congress.

Η Sensoria Analytics θα παρουσιάσει το προϊόν της CardioSensys, μια εφαρμογή σε συνδυασμό με ένα οξύμετρο, που χρησιμοποιεί τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την επεξεργασία βιοσημάτων, στο προσεχές Web Summit στη Λισαβόνα.

Η Termodron παρουσίασε τη λύση της στην έκθεση EIMA 2021 στην Ιταλία και στο διεθνές συνέδριο Smart Villages στη Μπρεστάνιτσα της Σλοβενίας.

Η Terroir from Space διακρίθηκε ως κορυφαία στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για Ιδέες «Space-Innovation for Agrifood-Tech: dallo Spazio alla filiera» που ξεκίνησε από το Fondazione E. Amaldi.

Μάθετε – και ακούστε – περισσότερα στη μίνι σειρά podcast του STARTUP3 και μείνετε συντονισμένοι για τα νέα από την καταληκτική Ημερίδα Δικτύωσης της 29ης Νοεμβρίου.

STARTUP3 και ΕΚΤ

Το STARTUP3 είναι ένα ευρωπαϊκό έργο με σκοπό την υποστήριξη ανερχόμενων νεοφυών επιχειρήσεων. Ξεκίνησε επισήμως τον Φεβρουάριο του 2020 με τον ομώνυμο διαγωνισμό. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Startup Europe For Growth & Innovation Radar.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), οργανισμός δημοσίου συμφέροντος εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετέχει ενεργά στην κοινοπραξία του έργου υποστηρίζοντας ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις σε διαφορετικά πεδία, από την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μέχρι τη γεωεπισκόπηση και τη βιοτεχνολογία.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, STARTUP3