Η Ευρώπη ενισχύει τη δέσμευσή της για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην Έρευνα και Ανάπτυξη

Το ΕΚΤ, μέσω της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό έργο GENDERACTION, συμβάλλει στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον Ορίζοντα Ευρώπη, το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα & καινοτομία.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην Έρευνα & Ανάπτυξη, η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή της ισότητας των φύλων με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα προγράμματα Ε&Α. Παράλληλα, μέσα από σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, προωθεί την καλύτερη ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στα ερευνητικά έργα, την αύξηση της συμμετοχής των χωρών με χαμηλές επιδόσεις στην έρευνα και την καινοτομία σε δράσεις για την ισότητα των γυναικών που υλοποιούνται από φορείς έρευνας, καθώς και την ενίσχυση της διαθεματικότητας.

Στον Ορίζοντα Ευρώπη, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας για την περίοδο 2021-2027, η ισότητα των φύλων συνιστά οριζόντια αρχή. Οι κυριότερες αλλαγές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Υποχρέωση της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στο πλαίσιο της έρευνας και της καινοτομίας (ανάλυση με βάση το βιολογικό και κοινωνικό φύλο).
  • Εισαγωγή νέου κριτηρίου για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση που αφορά την υποχρέωση από πλευράς δημόσιων φορέων, φορέων έρευνας (από το 2022) για την υιοθέτηση Σχεδίου Ισότητας των Φύλων.
  • Διασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότηση δράσεων για την υιοθέτηση Σχεδίων Ισότητας των Φύλων μέσω της οριζόντιας δράσης «Διεύρυνση της Συμμετοχής και Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας», και πρόβλεψη για ειδική χρηματοδότηση για την έρευνα σε θέματα φύλου και τη διαθεματική προσέγγιση, ειδικότερα στον Πυλώνα 2, θεματική ομάδα «Πολιτισμός, Δημιουργικότητα και Πολυδεκτικές Κοινωνίες».
  • Εμβληματικά μέτρα και δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας.
  • Διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε επιτροπές αξιολόγησης και λοιπά συμβουλευτικά όργανα. Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις ερευνητικές ομάδες ενθαρρύνεται και θα λαμβάνεται υπόψη στην τελική επιλογή των προτάσεων που έχουν λάβει την ίδια βαθμολογία.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), μέσω της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό έργο GENDERACTION, συμβάλλει στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην Ε&Α και στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην έρευνα και στο πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη. Ειδικότερα, το GENDERACTION έχει δημοσιεύσει Ενημερωτικό Κείμενο για τους κανόνες συμμετοχής στο πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη που συνυπολογίζουν τη διάσταση του φύλου, και Κείμενο Θέσης σχετικά με το φύλο στον κοινό σχεδιασμό του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη για την περίοδο 2021-2024 για το 1ο Στρατηγικό Σχέδιο. Τα κείμενα αυτά προβαίνουν σε έκκληση για δράση μέσω της επεξεργασίας σειράς συστάσεων για την ορθή ενσωμάτωση της αρχής των πολιτικών ισότητας των φύλων στους κανόνες συμμετοχής του Ορίζοντα Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, όπως ο Ορίζοντας 2020 και ο Ορίζοντας Ευρώπη, και ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου διεθνούς δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων, συνδυάζει τεχνογνωσία από τους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, παρέχοντας σταθερή και ολοκληρωμένη υποστήριξη σε γυναίκες ερευνήτριες και επιχειρηματίες, για την αναζήτηση χρηματοδοτικών ευκαιριών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα, τη δικτύωση των επιχειρήσεων, την εύρεση εταίρων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από GENDERACTION, ΕU