Δύο ελληνικές startups στους νικητές του διαγωνισμού STARTUP3

Ο πρώτος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός για Deep-Tech Startups που πραγματοποιείται στην Ελλάδα! Συμμετείχαν συνολικά 250 νεοφυείς επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη. Τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οργάνωσε και συντόνισε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου.

Την τελική πεντάδα των νικητών ανακοίνωσε το πρόγραμμα STARTUP3 την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, δεύτερη ημέρα του Pitch Stop #2 που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός για Deep-Tech Startups που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, και δύο επιχειρήσεις από το TOP-5 είναι ελληνικές! Πρόκειται για την RTsafe και τη Magos. Στην πεντάδα επίσης διακρίθηκαν οι Centiloc, η Fauna και η Detektia.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 250 startups από όλη την Ευρώπη, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βαθιάς τεχνολογίας (deep-tech). Την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, ως μέλος της κοινοπραξίας του έργου.

Δέκα νεοσύστατες επιχειρήσεις έφτασαν στην τελική φάση του προγράμματος STARTUP3 Accelerator, όπου παρουσίασαν τις λύσεις τους σε μια διεθνή κριτική επιτροπή μετά από έξι μήνες σκληρής δουλειάς στο πλαίσιο του προγράμματος. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις ανέπτυξαν τα επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά τους πλάνα, με βάση τα οποία αξιολογήθηκαν. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από επαγγελματίες του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με πολυετή εμπειρία σε τοπικά και διεθνή οικοσυστήματα, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, μέντορες, διεθνείς επενδυτές, καθώς και επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Μετά τις αξιολογήσεις στην πλατφόρμα STARTUP3 Founder Studio και έχοντας υπόψη την ετοιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και την ικανότητα οργάνωσης και καινοτομίας, η κριτική επιτροπή επέλεξε τις πέντε νικήτριες ομάδες.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στην τελική πεντάδα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων και τεχνολογιών. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρουν λύσεις στους τομείς Agritech, Healthech, Retail, Consumer Relations, XR, AI και Earth Observation. Οι 5 νικήτριες ομάδες αποτελούν ζωντανά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι ψηφιακές καινοτομίες προσφέρουν λύσεις για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Οι 5 περισσότερο επιτυχημένες νεοσύστατες επιχειρήσεις, από τις οποίες πιθανότατα στο άμεσο μέλλον θα δούμε σημαντικά επιτεύγματα, είναι:

H RT Safe είναι μια ελληνική νεοφυής επιχείρηση, η οποία προσφέρει μια μοναδική προσωποποιημένη προσέγγιση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με την ακτινοθεραπεία για καρκίνο του εγκεφάλου. Η εταιρεία αναζητά συνεργασίες με νοσοκομεία/κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες θεραπείας του καρκίνου.   

Η Magos είναι μια ελληνική νεοφυής επιχείρηση, η οποία έχει αναπτύξει ένα συνδεδεμένο γάντι που εφαρμόζεται στην ιατρική εκπαίδευση. Πιθανές εφαρμογές αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας είναι η εκτέλεση ενεργειών και κινήσεων εξ αποστάσεως, περιλαμβανομένης της εκμάθησης χειρουργικών επεμβάσεων. Η εταιρεία αναζητά βιομηχανικές συνεργασίες και δυνητικούς ενδιαφερόμενους χρήστες για την ανάπτυξη εφαρμογών και την κατασκευή πρωτοτύπου.

Η 3η φάση του STARTUP3 - PRODUCT2MARKET

Ομάδες από όλη την Ευρώπη θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για την επόμενη μεγάλη εκκίνηση βαθιάς τεχνολογίας. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα επεκτείνουν την παρουσία τους στην αγορά, με την υποστήριξη των μελών της κοινοπραξίας και εξειδικευμένους αφοσιωμένους μέντορες του προγράμματος!

Το STARTUP3 αποτελεί ένα ολοκληρωμενο πρόγραμμα επιτάχυνσης που βασίζεται στην καθοδήγηση των startups. Η 3η φάση του προγράμματος εστιάζει στην επιτυχή πρόσβαση δυνητικών πελατών, στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών μεταξύ νεοσύστατων/μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων εταιρειών και στην ταχεία διεθνοποίηση τους. Έχοντας αυτό κατά νου, οι δραστηριότητες συμβουλευτικής υποστήριξης θα περιστρέφονται γύρω από τη διενέργεια προσφορών, τη βελτίωση των διαπροσωπικών δεξιότητων για τη διαχείριση των πελατών τους, την επικοινωνία με venture capitals και corporate venture capitals και την παρουσίαση σε επιταχυντές και διεθνείς επενδυτές.

Οι STARTUP3 Networking & Collision Days θα οργανωθούν, ώστε κάθε startup/μικρομεσαία επιχείρηση που συμμετέχει στη φάση Product2Market να παρουσιάσει τις καινοτόμες λύσεις και το επιχειρηματικό μοντέλο της σε ένα ευρύ πλήθος επενδυτών, στα μέλη του STARTUP3 Corporate Pool και στο ευρύ κοινό.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των δραστηριοτήτων θα βοηθήσει τις νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας να επικυρώσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, να συνδεθούν επιτυχώς με την αγορά καθώς και με επενδυτές και συνεργάτες.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), οργανισμός δημοσίου συμφέροντος εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετέχει ενεργά στην κοινοπραξία του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Startup Europe For Growth & Innovation Radar. Παράλληλα, υποστηρίζει ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις σε διαφορετικά πεδία, από την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μέχρι τη γεωεπισκόπηση και τη βιοτεχνολογία με στόχο την παγκόσμια δικτύωση τους, την αξιοποίηση ευκαιριών χρηματοδότησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, STARTUP3