Οι δεξιότητες επιστημόνων πληροφορικής στο επίκεντρο διαδικτυακών σεμιναρίων του ΕΚΤ

Δώδεκα καταξιωμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσωπώντας την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, μετέφεραν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους σε περίπου 2.000 νέους Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες, που συνδέθηκαν και παρακολούθησαν τα σεμινάρια από 22 χώρες.

Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) Real Skills for Scientists - Computer Science που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», σε συνεργασία με το R.E.A.L. Science και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου. Στα τρία webinars του κύκλου, τα οποία είχαν ως στόχο την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων για την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων ερευνητών και επιστημόνων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν χρήσιμες συμβουλές και να ρωτήσουν έμπειρους και καταξιωμένους ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, καθώς περίπου 2.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, μέλη ΔΕΠ και ερευνητές όλων των βαθμίδων παρακολούθησαν ζωντανά τα webinars. Το κοινό αποτελούνταν από Έλληνες και Κύπριους οι οποίοι συνδέθηκαν από 22 χώρες του κόσμου, όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Καναδά, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Χιλή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - επαγγελματίες, σπουδαστές και ερευνητές που εργάζονται ή/και σπουδάζουν στο εξωτερικό.

1ο Webinar - Ενίσχυση βιογραφικού και δεξιοτήτων

Ο κύκλος σεμιναρίων ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου 2020 με 4 νέους επιστήμονες από τον κλάδο της επιστήμης των Υπολογιστών, οι οποίοι ξεκίνησαν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και κατάφεραν να καταξιωθούν επαγγελματικά στον κλάδο τους, σε χώρες του εξωτερικού αλλά και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η Δρ Μαρίλη Νίκα,  Speech AI Product Manager στην Google USA, o Μανώλης Μπαμπάτσικος, Founder & 3D VR/AR Medical Visualization Specialist στη 3DMedWorld, ο Μανόλης Μακρής, Frontend Developer στη Datawise Data Engineering LLC και η Δρ Μαρίλια Κίσσα, Applied data scientist στη Group nine media στο Σαν Φρανσίσκο, μετέφεραν τις εμπειρίες τους και μίλησαν για τη δημιουργία βιογραφικού σημειώματος, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για τη διαμόρφωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, τη σημασία της πρακτικής άσκησης, της εθελοντικής εργασίας αλλά και των προγραμμάτων κινητικότητας.

Κατά την παρουσίασή της, η Δρ Μαρίλη Νίκα παρουσίασε την πορεία της από το τμήμα Ναυτιλιακών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης της Google, με έδρα την Καλιφόρνια, αλλά και τα βήματα, τους κόπους και τα «μυστικά» που την οδήγησαν στην επαγγελματική επιτυχία και αναγνώριση.

Έμφαση στα soft skills των επιστημόνων της πληροφορικής, αλλά και σημαντικά «μυστικά» για juniors της πληροφορικής, έδωσε ο Μανόλης Μακρής από τη Λέρο όπου εργάζεται για πολυεθνική αμερικανική εταιρεία, ενώ ο Μανώλης Μπαμπάτσικος, μίλησε για την ιδέα του να συνδυάσει το animation με την ιατρική, εντοπίζοντας και καλύπτοντας ένα κενό αναγκών που υπήρχε στον τομέα της υγείας, και τελικά να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, καταφέρνοντας να ιδρύσει σήμερα τη δική του εξειδικευμένη εταιρεία.

Τέλος, η Δρ Μαρίλια Κίσσα μίλησε για την αποφασή της να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση, για τη δύναμη της δικτύωσης και της επικοινωνίας στην επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά και τη σημασία του να αγαπάς το αντικείμενο των σπουδών και της εργασίας σου.

Παρακολουθήστε το βίντεο του 1ου σεμιναρίου με τις παρουσιάσεις και τις απαντήσεις των ειδικών στις ερωτήσεις του κοινού

2ο Webinar - Eυκαιρίες για εργασία και εύρεση χρηματοδότησης

Στο δεύτερο webinar,  το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2020 με συνδιοργανωτή και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές για αναζήτηση εργασίας και πληροφορίες για πηγές χρηματοδοτήσεων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, και συγκεκριμένα ο Γιώργος Μέγας, Σύμβουλος Καινοτομίας στο ΕΚΤ και Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα 2020 για ICT και Enterprise Europe Network Innovation Expert, ο Γιώργος Παπαβασιλείου, Founding Partner & CTO στην Avlos, ο Δρ Παναγιώτης Κολιός, Επίκουρος Καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Αριστείας Κοίος του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Παναγιώτης Σακέλλης, Συνεργάτης Ειδικού Γραμματέα στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Στην παρουσίασή του, ο Γιώργος Μέγας ανέλυσε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πρόγραμμα πλαίσιο Ορίζοντας 2020 της ΕΕ αλλά και στο επόμενο πρόγραμμα, Ορίζοντας Ευρώπη, και παρότρυνε τους επιστήμονες να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία, τις τεχνολογίες και τις πλατφόρμες που προσφέρονται.

Στην συνέχεια, ο Γιώργος Παπαβασιλείου μίλησε για την εμπειρία του να στραφεί από τις μουσικές σπουδές στους μαθηματικούς κώδικες και στον χώρο της πληροφορικής, και εν τέλει στην σύσταση δικής του εταιρείας στις ΗΠΑ, τις δραστηριότητες της οποίας μετέφερε και στη χώρα μας.

Ο Δρ Παναγιώτης Κολιός, εμπειρογνώμονας για εφαρμογές drones, με τιμητικές διακρίσεις και βραβεία καινοτομίας αλλά και σημαντική επιχορήγηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, μίλησε για την εξέλιξη της έρευνάς του, από τον σχεδιασμό στην τεχνολογική ωρίμανση και στη συνέχεια στην μελέτη για την αξιοποίησή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην αγορά, για την οποία έλαβε και την επιχορήγηση.

Τέλος, ο Παναγιώτης Σακέλλης παρουσίασε τα προγράμματα που παρέχει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα τα προγράμματα ΕΠΑνΕΚ και τα εργαλεία του, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, εστιάζοντας σε ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία και δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. "Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους να κάνουν επιχείρηση αυτό που έχουν σπουδάσει" επισήμανε ο Παναγιώτης Σακέλλης.

 

Παρακολουθήστε το βίντεο του 2ου σεμιναρίου με τις παρουσιάσεις και τις απαντήσεις των ειδικών στις ερωτήσεις του κοινού

3ο Webinar – Δικτύωση και δημιουργία κοινότητας

Το τρίτο και τελευταίο webinar πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2020, και ήταν εστιασμένο στη δικτύωση και τη δημιουργία κοινότητας των επιστημόνων ως μέσα για την επαγγελματική σταδιοδρομία.  Ομιλητές ήταν οι Δρ Νικόλαος Μαυρίδης, Διδάκτωρ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (IRML) στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Γιώργος Κουράκος , Event Organizer - Project Manager at Digital Expo (KMS Productions), η Δάφνη Βιτσικουνάκη, Εμπορική και Οικονομική Ακόλουθος στο Προξενείο της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ και ο Ρήγας Ζαπουνίδης, Ηλεκτρ. Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Επιστημόνων Μονάχου.

Πρώτος ο Δρ Νικόλαος Μαυρίδης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέλυσε τις ευκαιρίες εργασίας στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Robotics και παρακίνησε για αξιοποίηση των δικτύων, αλλά και όλων των ευκαιριών που παρουσιάζονται στη ζωή ενός επιστήμονα. Στη σημασία της δικτύωσης για την επαγγελματική επιτυχία επικεντρώθηκε και ο επόμενος ομιλητής Γιώργος Κουράκος, αποτυπώνοντας τα βήματα για την επιτυχία.

Η Δάφνη Βιτσικουνάκη εξήγησε πώς, μέσω του ρόλου της ως Εμπορική και Οικονομική Ακόλουθος στο Προξενείο της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο, βοηθάει τις συνεργασίες μεταξύ ελληνικών εταιρειών και εταιριών στη Silicon Valley και παρουσίασε ομάδες και δράσεις δικτύωσης στις ΗΠΑ που μπορούν να διευκολύνουν τη συνεργασία και τη δικτύωση για τους Έλληνες. Τέλος, ο Ρήγας Ζαπουνίδης, βασιζόμενος στην εμπειρία του αλλά και τον ρόλο του ως γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Επιστημόνων Μονάχου, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες δικτύωσης στη Γερμανία.

Τα webinars συντόνισαν ο Δημήτρης Μαραγκός, συντονιστής της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» που υλοποιεί το ΕΚΤ, η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, και η Δρ Ελένη Σινοπούλου, ιδρύτρια της πλατφόρμας επιστημονικού επαγγελματικού προσανατολισμού R.E.A.L. Science.

Παρακολουθήστε το βίντεο του 3ου σεμιναρίου με τις παρουσιάσεις και τις απαντήσεις των ειδικών στις ερωτήσεις του κοινού

Καθ’όλη τη διάρκεια των τριών webinars, το κοινό είχε την ευκαιρία να πραγματοποιεί ζωντανά ερωτήσεις στους ομιλητές, οι οποίες απαντήθηκαν στο τέλος κάθε σεμιναρίου. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να λάβουν μέρος σε διαδραστικές δημοσκοπήσεις σχετικά με το επιστημονικό τους πεδίο, τις επιχορηγήσεις/υποτροφίες που έχουν λάβει, καθώς και να δηλώσουν τη χώρα από την οποία παρακολουθούν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου το 57% των συμμετεχόντων προέρχονταν από τις Επιστήμες Μηχανικού, το 15% από τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, το 12% από τις Φυσικές Επιστήμες, ενώ το 11% από την Ιατρική και τις Επιστήμες Υγείας. Επίσης, το 46% ήταν προπτυχιακοί φοιτητές, το 15% μεταπτυχιακοί φοιτητές και 15% υποψήφιοι διδάκτορες, 5% και 6% διδάκτορες και μεταδιδάκτορες αντίστοιχα και 2,5% μέλη ΔΕΠ.

Η δημοσκόπηση συγκέντρωσε και δημογραφικά στοιχεία για τις περιοχές από τις οποίες οι Έλληνες και Κύπριοι παρακολούθησαν την εκδήλωση. Το 27% συνδέθηκε από την Αττική, το 19% από την Ήπειρο, το 11,5% από την Δυτική Μακεδονία, 7,7% από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 7,7% από Θεσσαλία, το 6,7% από Κρήτη, το 3% από Κύπρο και υπήρχαν συμμετοχές από Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Χιλή, κ.λπ.

Το ΕΚΤ, ανταποκρινόμενο στο μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων και Ελληνίδων Επιστημόνων προγραμματίζει ήδη τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021, και θα έχει στο επίκεντρο, αυτή τη φορά, τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Προκειμένου να δοργανωνουμε μελλοντικά πιο αποδοτικά και στοχευμένα σεμινάρια σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη φόρμα ανατροφοδότησης που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)

Το ΕΚΤ, εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει ενεργό ρόλο στην "Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση". Σε συνεργασία με έγκριτους φορείς και σε διαρκή διάλογο με την εκπαιδευτική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, το ΕΚΤ αναπτύσσει υποδομές και υπηρεσίες, προωθώντας τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία στον ψηφιακό χώρο. Είναι επίσης συντονιστής της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» για τη δικτύωση και συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων, ερευνητών και επαγγελματιών σε όλο τον κόσμο.

R.E.A.L. Science

Το R.E.A.L. Science είναι μια πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού για σχολεία και, σύντομα, πανεπιστήμια στην οποία συμμετέχουν Έλληνες εθελοντές επιστήμονες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επικεφαλής και δημιουργός της εθελοντικής αυτής δράσης είναι η νευροεπιστήμονας Δρ. Ελένη Σινοπούλου, η οποία εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Αποστολή του είναι η διαμόρφωση των συνθηκών και των προϋποθέσεων που ευνοούν την ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Κύπρο. Μέσα από καινοτόμες δράσεις και προγράμματα ενισχύει το εγχώριο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και αναπτύσσει τη συνεργασία και διασύνδεση με τη διεθνή ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ