Gov.gr: Σε λειτουργία η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου

Βρείτε τη δημόσια υπηρεσία που θέλετε εύκολα και γρήγορα!
26.03.2020
| upd:
29.03.2020

Το gov.gr, η διαδικτυακή πύλη του ελληνικού Δημοσίου είναι πλέον γεγονός. Μια σειρά από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που έως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα διεκπεραιώνονται και από τον υπολογιστή ή από το κινητό, μέσα από την πύλη, η λειτουργία της οποίας επισπεύσθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να βρουν τις ψηφιακές υπηρεσίες που θέλουν εύκολα και γρήγορα. Στην πύλη, η οποία βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, υπάρχουν συγκεντρωμένες αυτή τη στιγμή περισσότερες από 500 ψηφιακές υπηρεσίες από 15 υπουργεία, 39 φορείς και οργανισμούς και 4 ανεξάρτητες αρχές.

Οι υπηρεσίες παρουσιάζονται με βάση τα «γεγονότα ζωής» (γέννηση, ασφάλιση, σύσταση επιχείρησης κ.ά.), ενώ υπάρχει και λειτουργία αναζήτησης για γρήγορη εύρεση αποτελεσμάτων. Ο χρήστης μπορεί, επίσης, να δει όλες τις υπηρεσίες ανά υπουργείο, φορέα, οργανισμό ή ανεξάρτητη αρχή.

Σε πρώτη φάση, το gov.gr λειτουργεί ως κατάλογος ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ενώ παρέχονται απευθείας οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης. Στην ολοκληρωμένη του μορφή το gov.gr θα αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης που θα συγκεντρώνει, σε ένα ενιαίο σημείο επαφής, όλες τις λύσεις και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Σε αυτή τη φάση η ταυτοποίηση γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet, ενώ τα έγγραφα που θα εκδίδονται μέσω του gov.gr θα φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και ηλεκτρονική σφραγίδα.. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα για πιστοποίηση μέσω της χρήσης κινητού τηλεφώνου και SMS.

Από τις καινοτομίες της νέας πύλης είναι ότι μέσα από το gov.gr, o πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να υπογράφει ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής αποστολής εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων στην αρχή η οποία ζητά την έκδοσή τους χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να μεταβεί σε αυτήν.

Επίσης, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό.

Ο αριθμός των υπηρεσιών που θα περιλαμβάνονται στο gov.gr πρόκειται να αυξάνεται διαρκώς, με στόχο να αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης που θα συγκεντρώνει ό,τι χρειάζονται πολίτες και επιχειρήσεις για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Επίσης, με βάση δύο εγκυκλίους του Υπουργείου Ψηφιακής Δακυβέρνησης, στο εξής κάθε υπηρεσία του Δημοσίου που ψηφιοποιείται θα παρέχεται αποκλειστικά μέσω του gov.gr. Επιπλέον, προβλέπεται ανασχεδιασμός όλων των ήδη υφιστάμενων ψηφιακών υπηρεσιών που εντάχθηκαν στο gov.gr, ώστε να ανταποκρίνονται και αυτές στις προδιαγραφές του. Έτσι, όλες οι νέες υπηρεσίες θα έχουν ενιαίο σχεδιασμό και φιλοσοφία, διευκολύνοντας τους πολίτες οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να αναζητούν οδηγίες χρήσης κάθε επιμέρους πλατφόρμας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης