Οι «Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας» στη Θεσσαλονίκη

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα οφέλη της δικτύωσης και της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών και ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ημερίδα με θέμα την επωφελή δικτύωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, την επιχειρηματικότητα και τις διαστάσεις του brain drain, διοργανώνουν τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης, ώρα 17.00), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Στόχος της Ημερίδας είναι να αναδειχθούν πραγματικές εμπειρίες καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά και Ελλήνων που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας", που υλοποιείται από το EKT σε συνεργασία με τη ΓΓ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας θα παρουσιαστούν οι διαφορετικές διαστάσεις του φαινομένου brain drain, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης, θα ερμηνεύσει τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας και θα θέσει τους στόχους για το επόμενο διάστημα. Στην Ημερίδα θα παρευρεθούν και θα θέσουν τις απόψεις τους ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και ο Κώστας Δουζίνας, Καθηγητής στο Birkbeck College του Λονδίνου και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στη συνέχεια, την εμπειρία τους θα παρουσιάσουν τέσσερα στελέχη εταιρειών, που λειτουργούν ως κόμβοι επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού (Beetroot- Βαγγέλης Λιάκος, BETA CAE Systems- Παναγιώτης Κουβράκης, Veltio- Μαρία Ράμμου, SoftConf- Πάτροκλος Παπαπέτρου), ένας αυτοαπασχολούμενος επιχειρηματίας που επέστρεψε εν μέσω κρίσης, επιχειρεί στην Ελλάδα και έχει επωφεληθεί από την πρωτοβουλία (Μανώλης Μπαμπάτσικος), ένα ανώτατο στέλεχος στην Google, που έχει επιλέξει να μεταφέρει την τεχνογνωσία της σε μαθητές και φοιτητές στην Ελλάδα (Μαρίλη Νίκα), και η Γραμματέας Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Α' στο Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο (Δάφνη Βιτσικουνάκη). Τη συζήτηση θα συντονίσουν δυο νέοι άνθρωποι που στελεχώνουν την επιχειρησιακή ομάδα της πρωτοβουλίας στο ΕΚΤ, ο Δημήτρης Μαραγκός και η Αθανασία Μεγρέμη.

Μέσω διαδραστικής συζήτησης με το κοινό θα προσεγγιστούν κρίσιμα θέματα, όπως οι δυνατότητες ανάπτυξης στενότερων συνεργασιών μεταξύ των Ελλήνων, εντός και εκτός της χώρας, οι τρόποι για να λειτουργήσουν παραδειγματικά οι περιπτώσεις καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα την Θεσσαλονίκη για τη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα της Ελλάδας, οι διαστάσεις του brain drain που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της ανάπτυξης, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη, με προεγγραφή, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Όσοι δεν μπορούν να παρευρεθούν με φυσική παρουσία στην εκδήλωση, θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν μέσω live streaming.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίες" θα ενημερώνουν τους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου. Οι ώρες λειτουργίας της ΔΕΘ 2018 είναι: Σαββατοκύριακα: 10:00 - 22:00, Καθημερινές: 16:00 - 22:00. 

Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας"

Η πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" υλοποιείται από το EKT σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μέσω της πρωτοβουλίας υποστηρίζεται η δημιουργία δικτύωσης και η ανάπτυξη "γεφυρών" για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, δίνεται έμφαση στην επανασύνδεσή τους με τη χώρα, αξιοποιώντας ευκαιρίες δραστηριοποίησης και συνάπτοντας συνεργασίες με επιστήμονες, επαγγελματίες, φορείς και επιχειρήσεις.

Με τον τρόπο αυτό, και ενόσω βρίσκονται στο εξωτερικό, θα μπορούν να μεταφέρουν στη χώρα τεχνογνωσία, καλές πρακτικές και εμπειρία, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες μελλοντικής επιστροφής τους. Η πρωτοβουλία ενεργοποιεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια εθνική προσπάθεια προσανατολισμένη τόσο στο δικό τους όφελος όσο και στο όφελος της χώρας συνολικά.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" υλοποιείται η πλατφόρμα www.knowledgebridges.gr, η οποία στηρίζεται σε τρεις άξονες: 1) τη δικτύωση και τη συνεπακόλουθη επίτευξη συνεργασιών μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου Ελλήνων επιστημόνων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, 2) την ενημέρωση για χρηματοδοτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και 3) τη χαρτογράφηση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ