Οι «Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας» και το ΕΚΤ συναντούν τους Έλληνες της Γερμανίας και της Σουηδίας

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), θεσμικός φορέας με κεντρικό ρόλο στο Εθνικό Σύστημα Έρευνας, Tεχνολογίας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ), διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, τεχνογνωσία, βάσεις δεδομένων Ελλήνων ερευνητών, ανθρώπινο δυναμικό και τα επικοινωνιακά δίκτυα και υλοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.knowledgebridges.gr.

Οι «Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας» και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης αρχίζουν την περιοδεία τους στις πόλεις με μεγάλες συγκεντρώσεις Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών. Οι δυο πρώτες συναντήσεις θα γίνουν στο Βερολίνο και στη Στοκχόλμη στις 14 και 21 Οκτωβρίου, αντίστοιχα. «Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» είναι το μότο της νέας εθνικής πρωτοβουλίας, βασικός στόχος της οποίας είναι η συμβολή του εξειδικευμένου προσωπικού της Ελλάδας στο εξωτερικό στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας στην κατεύθυνση της «κοινωνίας της γνώσης».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Καθηγητής κ. Λόης Λαμπριανίδης θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας" στο πλαίσιο διημερίδας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου/ Βρανδεμβούργου με θέμα τη «Νέα Ελληνική Μετανάστευση».  Η διημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Οκτωβρίου 2017 στο Βερολίνο, στοχεύει στη διεπιστημονική διερεύνηση των πολύπλευρων πτυχών του φαινομένου αυτού και στην ανάπτυξη ευρύτερης συζήτησης και προβληματισμού ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους εμπλεκόμενους ελληνικούς και γερμανικούς φορείς και τους ίδιους τους μετανάστες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα τεκταινόμενα της διημερίδας από το event στο Facebook.

Απώτερος σκοπός της διημερίδας είναι, με βάση τις εμπειρίες και τη γνώση που θα προκύψουν, να επιχειρηθεί μια δικτύωση φορέων και προσώπων που εμπλέκονται στις διαδικασίες ένταξης των νέων μεταναστών, καθώς και ένας συντονισμός των δράσεων τους.

Επόμενος σταθμός των «Γεφυρών» θα είναι η Στοκχόλμη, την οποία θα επισκεφθούν μία εβδομάδα αργότερα.  Η σχετική εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στις 17.00, στον χώρο της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης Στοκχόλμης. Διοργανωτές της ενημερωτικής ημερίδας θα είναι η πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ), η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Ομιλητές θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Καθηγητής κ. Λόης Λαμπριανίδης και η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης κα Εύη Σαχίνη. Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ θα μεταδοθεί online από τη σελίδα του Event στο Facebook.

Οι «Γέφυρες» επενδύουν στη βοήθεια των Ελλήνων του εξωτερικού για την επιτυχία της πρωτοβουλίας. Μέσω αυτής υποστηρίζεται η διασύνδεση των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων, επιχειρηματιών και φορέων ώστε να συνεργαστούν, αξιοποιώντας επιχειρηματικές ή/και ερευνητικές πρωτοβουλίες. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αξιοποίηση του συνόλου του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα και όλοι μαζί μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανασυγκρότηση και την πορεία της.

Βερολίνο

Πότε: Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, 15.30 - 17.00.

Συνεδρία ΙΙΙ: Πολιτικές διαχείρισης της νέας ελληνικής μετανάστευσης από το ελληνικό κράτος, Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας Γέφυρες γνώσης και Συνεργασίας,  Λ. Λαμπριανίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, γγ Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διεξάγεται Σάββατο και Κυριακή 14-15 Οκτωβρίου 2017

Πού: Freie Universität, Βερολίνο (Habelschwerdter allee 45, αίθουσα J32/102)

Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου/Βρανδεμβούργου

Στοκχόλμη

Πότε: Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 17.00

Που: Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης, Idungatan 4.

Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία, Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ), Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) υλοποιεί τη νέα εθνική πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας" (www.knowledgebridges.gr) που σχεδίασε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συμβολή όλων των Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας στην κατεύθυνση της «οικονομίας της γνώσης».

Μέσα από τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας μπορεί κανείς να βρει συνεργάτες, πληροφόρηση για χρηματοδοτικά προγράμματα και υποτροφίες στην Ελλάδα κ.λπ. ή επίσης να συνδράμει κάποια ελληνική επιχείρηση, ώστε να πουλήσει τα προϊόντα της στη χώρα όπου αυτός ζει και δραστηριοποιείται, να βοηθάει φίλους που είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούνται σε κάποια επιχείρηση στην Ελλάδα, ώστε να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις του εξωτερικού, κι ακόμη να συστήσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους, λειτουργώντας ως μέντορας/«business angel» στη συγκρότηση μιας νεοφυούς επιχείρησης στην Ελλάδα.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας, ΕΚΤ