To περιοδικό φιλοσοφίας Conatus στην πλατφόρμα ePublishing του ΕΚΤ

Στο φιλοσοφικό περιοδικό Conatus του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ δημοσιεύονται πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, μεταφράσεις ξενόγλωσσων φιλοσοφικών δοκιμίων, βιβλιοπαρουσιάσεις και συνεντεύξεις που καλύπτουν όλους τους κλάδους Φιλοσοφίας.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ για την έκδοση του Conatus, ενός επιστημονικού περιοδικού που προωθεί την έρευνα σε όλους τους τομείς της Φιλοσοφίας, με στόχο την αναβάθμιση της  ακαδημαϊκής δραστηριότητας. Στο περιοδικό δημοσιεύονται πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, μεταφράσεις ξενόγλωσσων φιλοσοφικών δοκιμίων, βιβλιοπαρουσιάσεις και συνεντεύξεις που καλύπτουν όλους τους κλάδους της Φιλοσοφίας. Από εδώ και στο εξής, τα πλήρη κείμενα των εργασιών του περιοδικού θα εκδίδονται ηλεκτρονικά από την ενιαία υποδομή διαχείρισης ηλεκτρονικών περιοδικών eJournals, της υπηρεσίας ePublishing που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ.

Tο eJournals, ως επιμέρους πλατφόρμα της υπηρεσίας ePublishing του ΕΚΤ, φιλοξενεί υψηλής ποιότητας περιοδικά, 26 μέχρι σήμερα, και προσφέρει ένα ενιαίο περιβάλλον έκδοσης και ανοικτής πρόσβασης σε έγκριτο περιεχόμενο, ενισχύοντας την ακαδημαϊκή επικοινωνία και την ερευνητική δραστηριότητα. Σήμερα πολλοί έγκριτοι φορείς αξιοποιούν το ηλεκτρονικό περιβάλλον εκδόσεων που τους παρέχει το ΕΚΤ για τη μετάβασή τους σε έναν σύγχρονο τρόπο επιστημονικών εκδόσεων που καλύπτει όλα τα στάδια της εκδοτικής διαδικασίας. Σε αυτούς έρχεται να προστεθεί και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ για την έκδοση του Conatus.

Το περιοδικό Φιλοσοφίας Conatus ιδρύθηκε το 2015, ως πρωτοβουλία μίας ομάδας φοιτητών σε συνεργασία με δύο μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο τεύχη. Το πρώτο τεύχος του Conatus, κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2016 και περιείχε 8 συνολικά επιστημονικές εργασίες (μία μετάφραση, τέσσερα επιστημονικά άρθρα, μία βιβλιοπαρουσίαση και μία συνέντευξη), ενώ το δεύτερο ολοκληρωμένο τεύχος του περιοδικού που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2016 περιλαμβάνει:

Ανατρέχοντας στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού, ο αναγνώστης μπορεί να μελετήσει επίσης και τη συνέντευξη του Alain Renaut. Πολιτική φιλοσοφία: Εφαρμοσμένη και Παγκόσμια, στην Κατερίνα Καρούνια. Η συζήτηση με τον Alain Renaut, ομότιμο καθηγητή Πολιτικής φιλοσοφίας και Ηθικής του Πανεπιστημίου Paris-Sorbonne (πρώην Paris IV) και διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Φιλοσοφίας (CIPPA) πραγματοποιήθηκε κατόπιν της ανταπόκρισής του στο αίτημα του περιοδικού Conatus να μιλήσει για τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Αφορμή υπήρξε η δημοσίευση της πιο πρόσφατης μονογραφίας του με τίτλο «L’injustifiable et l’extrême: manifeste pour une philosophie appliquée».

Ο αναγνώστης αυτής της συνομιλίας θα διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο ο Renaut προσεγγίζει τον ρόλο που καλείται να παίξει η πολιτική φιλοσοφία στην ανθρώπινη πραγματικότητα, μέσω της επικέντρωσής του σε ζητήματα τα οποία απαιτούν πρακτικές λύσεις. Έτσι, θα αναφερθεί συχνά στα ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως ο σεισμός του 2010 στην Αϊτή και ο μεγάλος αριθμός θυμάτων που προκάλεσε. Επίσης, ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, θεματοποιούνται, εκτός των άλλων, οι ακραίες κλιματικές αλλαγές και οι κίνδυνοι τους οποίους αυτά τα νέα δεδομένα εγκυμονούν σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

Σημειώνεται οτι το Conatus δημοσιεύεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα άρθρα τους μέσω διαδικτύου, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την έκδοση του εκάστοτε τεύχους. Τα προς κρίση άρθρα υπόκεινται σε ανώνυμη αξιολόγηση από τις δύο επιτροπές του περιοδικού, τη συντακτική και την επιστημονική.

Η ηλεκτρονική υποδομή ΕΚΤ ePublishing (http://epublishing.ekt.gr/el) αποτελείται από τρείς πλατφόρμες, για την έκδοση περιοδικών (http://ejournals.epublishing.ekt.gr), πρακτικών συνεδρίων (http://eproceedings.epublishing.ekt.gr) και βιβλίων-μονογραφιών (http://ebooks.epublishing.ekt.gr). Οι πλατφόρμες αυτές φιλοξενούν το περιεχόμενο του κάθε εκδότη (περιοδικά, μονογραφίες, πρακτικά συνεδρίων) και του δίνουν τη δυνατότητα συνύπαρξης με άλλους έγκριτους εκδότες.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ