Ο διαγωνισμός φωτογραφίας "Wiki Loves Monuments" πρώτη φορά φέτος και στην Ελλάδα!

To Wiki Loves Monuments είναι ένας διαγωνισμός φωτογραφίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, που διοργανώνεται από παραρτήματα και ομάδες χρηστών του Wikimedia, με στόχο οι φωτογραφίες να διαμοιραστούν στη συνέχεια στη Wikipedia.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται φέτος ο φωτογραφικός διαγωνισμός “Wiki Loves Monuments” - «Η Βικιπαίδεια αγαπάει τα μνημεία 2016», στο πλαίσιο του αντίστοιχου διεθνούς διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός “Wiki Loves Monuments” είναι ένας δημόσιος διαγωνισμός φωτογραφίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, που διοργανώνεται από παραρτήματα και ομάδες χρηστών του Wikimedia με στόχο να ζητήσει από το ευρύ κοινό, τους αναγνώστες και τους χρήστες της Wikipedia, από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, να τραβήξουν φωτογραφίες από μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να τις ανεβάσουν στο Wikimedia Commons για χρήση στη Wikipedia.

Ο διεθνής διαγωνισμός ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου και η τελική προθεσμία για ανέβασμα εικόνων είναι η 30η Σεπτεμβρίου. Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός, κατ’ εξαίρεση, θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 00:01, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μνημείων που θα συμμετέχουν.

Οι νικητήριες εικόνες/πολυμέσα στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού, διαγωνίζονται για τα εξής βραβεία: 1η θέση 400 ευρώ, 2η θέση 300 ευρώ, 3η θέση 200 ευρώ, ενώ για τις 10 πρώτες θέσεις στην κατάταξη θα δοθεί επίσης και μία αφίσα της εικόνας με την οποία συμμετείχαν. Επιπλέον τα έργα των νικητών του ελληνικού σκέλους θα προχωρήσουν στη διεθνή φάση του διαγωνισμού. Ο νικητής του διεθνούς σκέλους θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ ενός χρηματικού βραβείου 1.000 ευρώ ή μιας υποτροφίας έως 2.000 ευρώ για το συνέδριο Wikimania 2017 που θα πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ (Καναδάς).

Οι νικητές του ελληνικούς σκέλους θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2016, ενώ οι νικητές της διεθνούς φάσης του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στο τέλος του Νοεμβρίου 2016. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων που θα ανεβάσουν και να τις διαθέσουν με μια ελεύθερη άδεια.

Από το 2010 που ξεκίνησε ο διαγωνισμός, έχουν ανέβει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο φωτογραφίες. Στον περσινό διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 6.000 άνθρωποι από 33 χώρες. Φέτος ο αριθμός των χωρών αυξάνεται, καθώς 40 χώρες από έξι ηπείρους θα διοργανώσουν τοπικούς διαγωνισμούς. Οκτώ από αυτές, ανάμεσα στις οποίες η Νιγηρία, η Ελλάδα και το Μπαγκλαντές, θα συμμετέχουν για πρώτη φορά.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του διεθνούς διαγωνισμού και την ιστοσελίδα του ελληνικού σκέλους του

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Wikimedia