Europeana280: Μία εντυπωσιακή εκστρατεία για την προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς τέχνης!

Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά τέχνης, αναδεικνύοντας διάφορα αξιοθαύμαστα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Ξεκίνησε η Europeana 280, μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά τέχνης, αναδεικνύοντας διάφορα αξιοθαύμαστα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Στο πλαίσιο της εκστρατείας Europeana 280, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία κλήθηκαν αρχικά να ορίσουν από 10 έργα τέχνης που βρίσκονται στη χώρα τους και έχουν συμβάλει σε κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό κίνημα. Η εκστρατεία Europeana 280 συμπίπτει με τα εγκαίνια των συλλογών “Art History Collections” της Europeana, μία από τις πρώτες θεματικές συλλογές της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Europeana διοργανώνει μία σειρά από εντυπωσιακές διαδικτυακές πρωτοβουλίες και δημόσιες εκδηλώσεις ανά την Ευρώπη για την περαιτέρω ανάμειξη και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Στις 21 Απριλίου ξεκίνησε το #BigArtRide, μία εκδήλωση βασιμένη στην τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 10 ευρωπαϊκές πόλεις (Χάγη, Άμστερνταμ, Παρίσι, Βρυξέλλες, Ρώμη, Λονδίνο, Βερολίνο, Πράγα, Βρότσλαβ και Μπρατισλάβα), γιορτάζοντας την κοινή ευρωπαϊκή καλλιτεχνική κληρονομιά και την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία #BigArtRide συνοδεύεται και από την εφαρμογή CREATE, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αλληλοεπιδρούν και να εξατομικεύουν τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία αυτή.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκει στο πλαίσιο της Europeana 280 στις 21 Απριλίου είναι το Faces of Europe, μία μοναδική εικονική έκθεση που συγκεντρώνει έργα που ξεχωρίζουν από τις 10 υποψηφιότητες που έχει υποβάλει κάθε χώρα, προκειμένου να διηγηθεί την ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών. Κάθε δύο βδομάδες μέχρι τον Ιούλιο θα αποκαλύπτεται και ένα νέο κεφάλαιο και θα αναδεικνύονται εμβληματικά αριστουργήματα επιφανών καλλιτεχνών δίπλα σε έργα τέχνης λιγότερο αναγνωρισμένων.

Επιπλέον, με αφορμή και σε σύνδεση με τη Europeana 280, οι ευρωπαϊκές κοινότητες Wikimedia τρέχουν τη διεθνή εκστρατεία Europeana Art History Challenge, η οποία θα διαρκέσει από τις 15 Απριλίου ως τις 30 Μαΐου. Στόχοι της Europeana Art History Challenge είναι η δημιουργία ή βελτίωση λημμάτων για τα έργα τέχνης κάθε χώρας στη δική της γλώσσα, η μετάφραση λημμάτων για έργα τέχνης άλλων χωρών, η βελτίωση των Wikidata για τα έργα τέχνης και για οποιοδήποτε αντικείμενο wikidata συνδέεται με αυτό. Στα έργα τέχνης περιλαμβάνονται 300 αντικείμενα, δέκα από κάθε συμμετέχουσα χώρα περίπου, πάνω από 10.000 ζεύγη γλωσσών-έργων τέχνης, ενώ παρακολουθούνται 39 Βικιπαίδειες, καθώς κάποιες χώρες έχουν περισσότερες από μία γλώσσα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη λημμάτων για τα 10 ελληνικά έργα τέχνης στη διεύθυνση https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Europeana_Art_History_Challenge/Greece

Προκειμένου να εφοδιαστεί η εκστρατεία με σημαντικό υλικό, διοργανώθηκε Editathon στο χώρο της βιβλιοθήκης της Εθνικής Πινακοθήκης, στις 21 Απριλίου με επιστημονική καθοδήγηση από τους επιμελητές του μουσείου, συντονισμό από τον Βικιπαιδιστή Παύλο Στάμο και υποστήριξη από το Wikimedia UG Greece και την PostScriptum.

Η εκστρατεία Europeana 280 περιλαμβάνει και διαγωνισμό με βραβεία, συντονισμός του οποίου γίνεται από συγκεκριμένους οργανωτές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Τα βραβεία είναι δωροεπιταγές για το Amazon.com (ή άλλο κατάστημα επιλογής του νικητή), €20 για δυο νικητές σε εθνικό επίπεδο, και €100 για δύο νικητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χρηματοδότηση γίνεται από την ίδια τη Europeana. Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή είναι διαθέσιμες εδώ. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας Europeana 280, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και να συμμετάσχουν μέσω των κοινωνικών δικτύων, παρακολουθώντας σε Facebook και Twitter το σχετικό hastag #Europeana280.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Europeana, Wikimedia