"Βιβλιοθήκη, ο κόσμος μου": Σεμινάριο & Βιωματικά Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση βιβλιοθηκών - κάθε τύπου - στη σχολική πράξη, καθώς και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα "Βιβλιοθήκη, ο κόσμος μου" πραγματοποιείται την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 (16.00-20.00) στον χώρο της Bιβλιοθήκης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48). Το σεμινάριο που συνδιοργανώνεται από την Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών (Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το ΕΚΤ περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια και εντάσσεται στην καμπάνια: «Απρίλιος 2016 – Μέρες Βιβλίου "Βιβλιοθήκη ο κόσμος μου"», που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κάθε χρόνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου (ημέρα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν).

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση βιβλιοθηκών - κάθε τύπου - στη σχολική πράξη, καθώς και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων. 

Η σχολική κοινότητα χρειάζεται υποδομές, ψηφιακές πηγές και εργαλεία που θα της επιτρέψουν να προετοιμάσει τους πολίτες του 21ου αιώνα:  πολίτες με σύνθετες δεξιότητες και σφαιρική παιδεία, πολίτες που θα κατέχουν την τέχνη της δια βίου μάθησης και θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά σε μία παγκόσμια δημοκρατική κοινωνία.

Η βασική υποδομή σε κάθε σχολική μονάδα που μπορεί να υποστηρίξει τα παραπάνω και να καλλιεργήσει στους μαθητές τις δεξιότητες που θα χρειαστούν ως πολίτες είναι η σχολική βιβλιοθήκη, η οποία, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, μετασχηματίζεται σε ένα ελκυστικό μαθησιακό περιβάλλον πολυμέσων και πληροφόρησης. Καλλιεργεί την αγάπη για το διάβασμα και τις βιβλιοθήκες, την περιέργεια για τη γνώση και τη δίψα για τη δια βίου μάθηση, ενώ ενισχύει τον πολυγραμματισμό. Ταυτόχρονα, βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων έρευνας και εξοικειώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς με την ανακάλυψη και χρήση ψηφιακού περιεχομένου και υποδομών γνώσης γενικότερα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει εισηγήσεις της Διευθύντριας του ΕΚΤ, των υπευθύνων της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών και σχετικών φορέων, αλλά και συζητήσεις και βιωματικά εργαστήρια.

Στα εργαστήρια οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν και θα δοκιμάσουν πρακτικά πώς να αναζητούν και να χρησιμοποιούν βιβλιολογικό υλικό για την υποστήριξη του μαθήματος. Θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τη Σχολική Βιβλιοθήκη και την υπηρεσία openABEKT του ΕΚΤ για τον εμπλουτισμό του μαθήματος στην τάξη, πώς να φτιάχνουν βιβλία και ψηφιοποιημένες συλλογές σε tablets, πώς να αναπτύσσουν θεματικά σενάρια για τη λογοτεχνία και πώς να ενσωματώνουν ψηφιακές πηγές στη διδασκαλία. Επίσης, στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί και η νέα πλατφόρμα ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου ΜΗΤΙΔΑ που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ.

Το σεμινάριο απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, στη φόρμα http://tinyurl.com/j2vgt7l μέχρι την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 και ώρα 10:00 π.μ.

Οι ενδιαφερομένοι θα πληροφορηθούν την έγκριση της συμμετοχής τους από την ιστοσελίδα της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθήνας http://dipe-a-athin.att.sch.gr/index.php/politistika-themata ή http://dipe-a-athin.att.sch.gr/index.php/perivallontiki-ekpaidefsi.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού