Ημερίδα για τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου με συμμετοχή του ΕΚΤ

Αντικείμενο της ημερίδας είναι ο εντοπισμός νέων προοπτικών στην αξιοποίηση του πολιτιστικού περιεχομένου, δίνοντας έμφαση στη δημιουργική περαιτέρω χρήση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των σχετικών μεταδεδομένων που διατίθενται μέσω διαδικτυακών ψηφιακών συλλογών.

Ημερίδα με τίτλο «Repurpose, Experience, Taste and Rethink Culture» διοργανώνει το εργαστήριο ευφυών συστημάτων, περιεχομένου και αλληλεπίδρασης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 22 Μαρτίου 2016 στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων INNOVATHENS. Αντικείμενο της ημερίδας είναι ο εντοπισμός νέων προοπτικών στην αξοποίηση του πολιτιστικού περιεχομένου, δίνοντας έμφαση στη δημιουργική περαιτέρω χρήση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των σχετικών μεταδεδομένων που διατίθενται μέσω διαδικτυακών ψηφιακών συλλογών.

Στο πλαίσιο δημιουργικού πειραματισμού και νέου διεπιστημονικού διαλόγου, στην ημερίδα θα συμμετάσχουν ομιλητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Europeana Fashion International Association και την Post Scriptum, παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας τη συνεισφορά του ψηφιακού περιεχομένου στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν, από πλευράς ΕΚΤ, η υπηρεσία ενιαίας αναζήτησης (SearchCulture.gr), η υπηρεσία πιστοποίησης μεταδεδομένων και ψηφιακών αρχείων και το ενιαίο σύστημα σημασιολογικών λεξιλογίων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Επιπλέον, στη διάρκεια της ημερίδας θα διερευνηθούν βέλτιστες πρακτικές, καινοτόμες πλατφόρμες και εργαλεία, καθώς και η δυνατότητα του crowdsourcing ως μέσο προώθησης της αυξανόμενης συμμετοχής του κοινού σε βασικά σημεία, όπως η συγκέντρωση, η περιγραφή, η κατηγοριοποίηση ή η επιμέλεια πολιτιστικών συλλογών.

Μέσα από την εξερεύνηση επιμέρους θεματικών πεδίων -Ήχος και Εικόνα, Τρόφιμα και Ποτά, Μουσεία και Τέχνη, Έξυπνες Πόλεις- και παρουσιάζοντας τη χρήση της νεοσύστατης συνεργατικής πλατφόρμας WITH, η εκδήλωση στοχεύει να συνθέσει τις θεμελιακές τάσεις και να τονίσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης και τη δημιουργία καινοτόμων εμπειριών των χρηστών σε σχέση με την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει δημιουργικό, πρακτικό ή στρατηγικό ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και θέλει να εκφράσει καινοτόμες ιδέες, σε εκπροσώπους από όλους τους τομείς των Δημιουργικών Βιομηχανιών, εκθέτες, καλλιτέχνες και παραγωγούς πολιτιστικού/δημιουργικού περιεχομένου, εκδότες, ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, διανομείς ψηφιακού περιεχομένου, εμπειρογνώμονες στον τομέα των ΤΠΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα.