Kρίσιμα ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο επίκεντρο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ηλεκτρονική Δημοκρατία

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν διάφορες πτυχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως οι σχετικές πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της ιδωτικότητας, καθώς και αποτελέσματα έργων και εφαρμογές που προωθούν την ηλεκτρονική δημοκρατία.

Με μεγάλη επιτυχία και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Ηλεκτρονική Δημοκρατία που διοργάνωσε στην Αθήνα στις 10-11 Δεκεμβρίου 2015 το Επιστημονικό Συμβούλιο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΣΚτΠ) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν διάφορες πτυχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως οι σχετικές πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της ιδωτικότητας, καθώς και αποτελέσματα έργων και εφαρμογές που προωθούν την ηλεκτρονική δημοκρατία.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν η Ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ) και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Αριστοτέλειο, Γεωπονικό (Εργαστήριο Πληροφορικής) και το Πανεπιστήμιο Πειραιά (Ερευνητικό Κέντρο). Στο συνέδριο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, υποψήφιοι Διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και στελέχη των φορέων του δημόσιου τομέα.

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο Δημήτρης Τσουκαλάς, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, o οποίος τόνισε τη σημασία και τη βαρύτητα που δίνει το Υπουργείο σε πρωτοβουλίες και δράσεις που μπορούν να προσφέρουν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην απλούστευση των διαδικασιών στην Δημόσια Διοίκηση, με κύριο στόχο τη διευκόλυνση του πολίτη, τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών με το Δημόσιο αλλά, παράλληλα, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα και στα ατομικά δικαιώματα.

Στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΕΣΚτΠ, Καθ. Αλέξανδρος Σιδερίδης, και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθ. Σωκράτης Κάτσικας, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους και τη βεβαιότητα τους ότι η επιστήμη και η τεχνολογία της Πληροφορικής θα συνδράμουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και στην ενδυνάμωση των αρχών της Δημοκρατίας των κοινωνιών.

Παράλληλα όμως εξέφρασαν και την ανησυχία τους για την προστασία των δικαιωμάτων και την ασφάλεια στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία εφαρμογής των καινοτομιών της ψηφιακής τεχνολογίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς, φαινόμενα τα οποία παρουσιάζονται με ιδιαίτερη ένταση σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας όπως η διανυομένη.

Ο Καθηγητής και επικεφαλής του Κέντρου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Πανεπιστημίου Krems της Αυστρίας, Dr. Peter Parycek, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, κ. Giovanni Buttarelli, καθώς και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA's Head of Core Operations Department) Dr. Steve Purser, προσκεκλημένοι ομιλητές του Συνεδρίου, επικέντρωσαν την προσοχή των παρισταμένων στα μεγάλα κρίσιμα ζητήματα για την δημοκρατία, την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας στην ψηφιακή εποχή.

Επιπλέον, στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης συμμετείχαν στη διοργάνωση και στις διεργασίες του συνεδρίου, με παρουσιάσεις περιπτώσεων χρήσεων, πρωτοβουλιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκών Έργων Πληροφορικής. Ο Αντώνης Στασής παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου STORK2.0 καθώς και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του Έργου e-SENS στον τομέα των επιχειρήσεων. Ο Στέργιος Τσιαφούλης συμμετείχε στη συγγραφή ερευνητικής εργασίας, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο και δημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο SPRINGER, για την αξιοποίηση των υποδομών ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε "έξυπνες ηλεκτρονικές υπηρεσίες".

Η Ελένη Χανιωτάκη παρουσίασε μελέτη για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η Αναστασία Παπαστυλιαννού, στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, παρουσίασε μελέτη αξιολόγησης της διαδικασίας διαβούλευσης των νόμων που υλοποιείται μέσω της πλατφόρμας opengov.gr. H Νάνσυ Ρουτζούνη παρουσίασε τις πρωτοβουλίες για την Ανοικτή Διακυβέρνηση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 13 ερευνητικές εργασίες οι οποίες δημοσιεύτηκαν από τον εκδοτικό οίκο SPRINGER (τόμος CCIS 570), καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων του προγράμματος Ορίζοντας 2020. Παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα των μεγάλης κλίμακας πανευρωπαϊκών έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής STORK2.0 και e-SENS στον τομέα της Υγείας και των Επιχειρήσεων. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η εμπιστοσύνη απασχόλησαν του συνέδρους μετά και από την παρουσίαση διαφορετικών και πολλά υποσχόμενων λύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση και εργαστήριο σχετικά με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, "ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ" (eIDAS), κανονισμός ο όποιος αποτελεί μέρος της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020.

Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG Connect) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και είχε στόχο την ενημέρωση της δημόσιας διοίκησης για τον κανονισμό, καθώς και την αναλυτικότερη ενημέρωση των εμπλεκομένων στην εφαρμογή του κανονισμού και την προετοιμασία για την υιοθέτησή του στην Ελλάδα.

Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχε και ως ομιλητής ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EE) και της νομικής ομάδας του κανονισμού eIDAS, Neil Clowes, καθώς και η εκπρόσωπος του προγράμματος "Συνδέοντας τις Υποδομές της Ευρώπης" (Connecting Europe Facilities), Alice Vasilescu. Ακόμη, συμμετείχαν ως ομιλητές οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) εξειδικευμένοι στον κανονισμό eIDAS, Konstantinos Moulinos και Clara Galan Manso.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον Neil Clowes οι νομικές πτυχές του κανονισμού και εξηγήθηκε με ποιον τρόπο ο κανονισμός προσφέρει στην καινοτομία και στην ανάπτυξη. Επίσης παρουσίασε τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις. Η Alice Vasilescu παρουσίασε τις έτοιμες λύσεις ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρονται χωρίς κόστος από την ΕΕ για την υποστήριξη του κανονισμού, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω των οποίων η ΕΕ επιχορηγεί τις δημόσιες διοικήσεις και τις επιχειρήσεις για την ενσωμάτωση αυτών στις υποδομές τους. Στην συνέχεια, η Clara Galan Manso παρουσίασε τις προβλέψεις του κανονισμού για τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης και την πρακτική σημασία του για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ ο Konstantinos Moulinos παρουσίασε τη διαδικασία αναφοράς περιστατικών ασφάλειας και παραβίασης της ιδιωτικότητας.

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός για την «ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ» έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με εθελοντική διασυνοριακή αναγνώριση συστημάτων ταυτοποίησης από τις χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου της Ευρώπης, ενώ θα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του από το Σεπτέμβριο του 2018. Σε ό,τι αφορά στην διασυνοριακή αναγνώριση των υπηρεσιών εμπιστοσύνης η εφαρμογή του κανονισμού θα είναι υποχρεωτική από τον Ιούλιο του 2016. Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει στις υποδομές του τον απαιτούμενο κόμβο διαλειτουργικότητας ταυτοποίησης όπως αυτός ορίζεται από τον κανονισμό, μέσω της συμμετοχής του στο έργο STORK2.0.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης