Έρευνα & Καινοτομία: Το κλειδί για την ανάπτυξη και στον τομέα τροφίμων

Στόχος του Brokerage event ήταν να δοθεί έμφαση στη σημασία των επενδύσεων στους τομείς έρευνας και καινοτομίας, οι οποίοι αποτελούν βασικά εφόδια για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Brokerage event με θέμα "Έρευνα & Καινοτομία: Το κλειδί για την ανάπτυξη", που διοργάνωσε στις 20 Μαΐου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας μαζί με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και διερεύνησαν τη δυνατότητα της μεταξύ τους συνεργασίας.

Με τη συγκεκριμένη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Τεχνολογικής Πλατφόρμας "Food for Life" και του ευρωπαϊκού έργου SINERGIA, ο ΣΕΒΤ είχε στόχο να τονίσει ότι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Θωμάς Μαλούτας, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι κατεξοχήν πεδίο για να αναπτυχθούν πρακτικές, οι οποίες συνδέονται με την έρευνα και την καινοτομία, δίνοντας σημαντική ώθηση και αναπτυξιακή διέξοδο για τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ δήλωσε ότι η επιτυχία και η διαρκής ανάπτυξη των επιχειρήσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που στηρίζει την καινοτομία, τονίζοντας ότι όραμα του ΣΕΒΤ είναι μια Ελλάδα ανάπτυξης, ευκαιριών, εκπαίδευσης και καινοτομίας με ανταγωνιστική και ανοιχτή οικονομία, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού να αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Η πρώτη θεματική ενότητα της εκδήλωσης είχε τίτλο "Έρευνα & Καινοτομία: Τρέχουσα Κατάσταση & Μελλοντικές Προοπτικές". Στην ενότητα συμμετείχε η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) Δρ Εύη Σαχίνη, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της νέας μελέτης του ΕΚΤ για την καινοτομία στις επιχειρήσεις Τροφίμων και Ποτών την περίοδο 2010-2012, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης Έρευνας για την Καινοτομία (Community Innovation Survey) στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έρευνα, στο διάστημα της τριετίας 2010 έως και 2012, το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Τροφίμων & Ποτών καινοτομούν σε έναν ή περισσότερους τομείς, ποσοστό υψηλότερο από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους (52,3%). Σε προϊόντα ή/και διαδικασίες καινοτομεί το 36,5% των επιχειρήσεων του κλάδου Τροφίμων & Ποτών, με μεγαλύτερο ποσοστό στην εφαρμογή καινοτομιών διαδικασίας (28,6%). Στην οργάνωση ή/και το μάρκετινγκ καινοτομεί το 50,8% των επιχειρήσεων του κλάδου Τροφίμων & Ποτών, ποσοστό υψηλότερο του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Επίσης, από τη μελέτη του ΕΚΤ προκύπτουν και τα ακόλουθα: Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων & Ποτών με καινοτομία προϊόντος ή/και διαδικασίας προχωρούν στην αγορά μηχανημάτων, εξοπλισμού, λογισμικού και κτιρίων για την εισαγωγή των καινοτομιών, σε ποσοστό 76,3%, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το ποσοστό του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. ’λλες επιχειρήσεις επενδύουν στον σχεδιασμό των καινοτομιών (44,4%), στην κατάρτιση του προσωπικού ως προς τις καινοτομίες που εισάγει η επιχείρηση (34,2%) καθώς και στις ενέργειες προώθησης/εισαγωγής καινοτομιών στην αγορά (29,4%). Οι κυρίαρχοι στόχοι των καινοτόμων επιχειρήσεων του κλάδου είναι η μείωση κόστους (70,9%), η αύξηση του κύκλου εργασιών (68,2%), η αύξηση του μεριδίου αγοράς (63,3%) και του περιθωρίου κέρδους (52,2%).

Ακολουθήσαν οι παρουσίασεις της θεματικής ενότητας "Προώθηση Ελληνικών θέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Εμπειρίες & Προτάσεις", όπου παρουσιάστηκαν οι πυλώνες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκαν οι ελληνικές ερευνητικές προτεραιότητες, και συγκεκριμένα: "Διατροφή και Υγεία", "Ασφάλεια Τροφίμων", «Επεξεργασία Τροφίμων» και "Διαχείριση Τροφικής Αλυσίδας".

Στη συνέχεια στο Στρογγυλό Τραπέζι" συζητήθηκε το θέμα "Εμπειρίες & Προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος καινοτομίας", ενώ το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε στις "Δράσεις Δικτύωσης", στη διάρκεια των οποίων έλαβαν χώρα οι επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Βιομηχανίας Τροφίμων και των ερευνητικών ομάδων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΣΕΒΤ, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης