gi-Cluster για την προώθηση της ελληνικής βιομηχανίας Τεχνολογιών Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου

H επίσημη έναρξη του gi-Cluster (Συνεργατικός Σχηματισμός Τεχνολογιών Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου) ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη εγχώριων καινοτομικών συστάδων επιχειρήσεων σε ανταγωνιστικούς για τη χώρα θεματικούς τομείς ή κλάδους της οικονομίας και η δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσης επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Το gi-Cluster ξεκίνησε το 2012 ως μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας της ελληνικής βιομηχανίας gaming με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού, με απώτερο στόχο την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που παρουσίαζε ο κλάδος, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Το gi-Cluster εντάσσεται στη δράση της ΓΓΕΤ 'Δημιουργία Καινοτόμων Συστάδων Επιχειρήσεων - Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μία Αγορά: ο Πλανήτης'.

Το gi-Cluster προχώρησε στρατηγικά στην αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου 'Δημιουργία Καινοτόμων Συστάδων Επιχειρήσεων - Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μία Αγορά: ο Πλανήτης', με σκοπό να επιταχύνει την επίτευξη των στρατηγικών στόχων για τον κλάδο στην χώρα και να συμβάλει ουσιαστικά, ώστε να εξελιχθεί σε σημαντικό πόρο για την εγχώρια οικονομία. Επίσης, στόχος του gi-Cluster είναι η περαιτέρω διεύρυνση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, υποστηρίζοντας και άλλα μέλη σε κρίσιμα αναπτυξιακά ζητήματα, όπως η συστέγαση, η εξωστρέφεια, η επαγγελματική κατάρτιση και η διασύνδεση με αγορές.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Νίκος Βογιατζής, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του gi-Cluster, σημασία έχει να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι επένδυσης στο gaming, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους διεθνώς, με οικονομικά μεγέθη που θα ξεπεράσουν τα 250 δισ. δολάρια έως το 2016. Με 24 μέλη μέχρι σήμερα, το gi-Cluster απαρτίζεται από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς φορείς και τεχνολογικά ινστιτούτα, ενώ υπάρχει σημαντική δυναμική για άμεση περαιτέρω διεύρυνση των βιομηχανικών μελών καθώς και συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα, δίκτυα, ενώσεις, συνδέσμους, εθνικές και περιφερειακές αρχές και υπηρεσίες που ασχολούνται με τη βιομηχανική, περιφερειακή, ερευνητική ή τεχνολογική ανάπτυξη και πολιτική σε όλη την Ελλάδα.

Στο gi-Cluster εντάσσονται τρία συνεργατικά έργα τεχνολογικής αιχμής και ένα σύνολο 13 επιχειρηματικών σχεδίων. Η υλοποίηση των έργων στοχεύει στη διοχέτευση ελληνικών καινοτόμων προϊόντων στην αγορά. Η παραγωγή νέων τεχνολογιών και ανταγωνιστικών προϊόντων θα αξιοποιήσει το εγχώριο επιστημονικό, ερευνητικό και επιχειρηματικό ταλέντο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.