Περισσότερες από 4.600 καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις έχουν υποβληθεί για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο SME Instrument

Με 1.944 νέες προτάσεις ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου η δεύτερη περίοδος υποβολής προτάσεων για την πρώτη φάση του νέου προγράμματος χρηματοδότησης SME Instrument (Small and Medium Enterprise/SME Instrument Phase 1), ειδικά σχεδιασμένου για την απ' ευθείας χρηματοδότηση εξαιρετικά καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί συνολικά περισσότερα από 4.600 επιχειρηματικά σχέδια για την πρώτη φάση του προγράμματος.

Το SME Instrument δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έμφασης που δίνεται από την ΕΕ για την υποστήριξη των καινοτόμων ΜμΕ στο νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα SME Instrument με 124 υποβεβλημένες προτάσεις μέχρι στιγμής. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, υποστηρίζει τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το SME Instrument προβλέπει τρεις διακριτές φάσεις με δυνατότητα υποβολής προτάσεων και χρηματοδότησης μόνο στην πρώτη και δεύτερη φάση, ενώ η τρίτη φάση αφορά κυρίως σε υπηρεσίες υποστήριξης των ΜμΕ, όπως, ενδεικτικά, υπηρεσίες προώθησης του τελικού προϊόντος στη διεθνή αγορά και διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια. Η πρώτη φάση προβλέπει χρηματοδότηση κατ' αποκοπή και προϋπολογισμό 50.000 ευρώ για 6 μήνες για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας της καινοτόμου ιδέας και την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου. Η δεύτερη προβλέπει χρηματοδότηση από 500.000 έως 2,5 εκατ. ευρώ για 12-24 μήνες για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή/και υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα SME Instrument περιλαμβάνει 13 θεματικά πεδία και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων. Μέχρι στιγμής, τα πιο δημοφιλή πεδία σε υποβολή προτάσεων είναι οι Δράσεις Καινοτομίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Open Disruptive Innovation Scheme), ο τομέας της Ενέργειας με συστήματα χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα, ο τομέας της Νανοτεχνολογίας και ο τομέας της Οικολογικής Καινοτομίας και Πρώτων Υλών.

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαθέσιμης από την ΕΕ και είναι εφικτή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με επόμενη καταληκτική ημερομηνία για την αξιολόγηση της πρώτης φάσης στις 17 Δεκεμβρίου και για την αξιολόγηση της δεύτερης φάσης στις 9 Οκτωβρίου και 17 Δεκεμβρίου 2014. Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή προτάσεων και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2015. Η λίστα των 155 Μμε που επιλέχθηκαν να λάβουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του SME Instrument είναι διαθέσιμη εδώ.