WindMatch Hamburg 2014: Εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα της αιολικής ενέργειας με τη συμμετοχή και ελληνικών φορέων

Η εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων WindMatch Hamburg 2014 στον τομέα της αιολικής ενέργειας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Αμβούργο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2014 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης WindEnergy Hamburg 2014. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Enterprise Europe Network-Hamburg και υποστηρίχθηκε από το ΕΚΤ ως συντονιστή του μεγαλύτερου δικτύου της χώρας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, Enterprise Europe Network-Hellas. Το ΕΚΤ συνέβαλε στην ενίσχυση της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών, ώστε να πραγματοποιήσουν διεθνείς επιχειρηματικές και ερευνητικές συνεργασίες.

Η εκδήλωση απευθύνθηκε σε επιχειρήσεις, clusters, ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια στον τομέα της αιολικής ενέργειας και αποτέλεσε προστιθέμενη αξία στη συμμετοχή των φορέων στη Διεθνή Έκθεση WindEnergy Hamburg 2014. Μέσω στοχευμένων διμερών συναντήσεων διάρκειας 30 λεπτών, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επαφές με δυνητικούς συνεργάτες από το εξωτερικό, να προσεγγίσουν νέους πελάτες/προμηθευτές, να εντοπίσουν καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα, με στόχο την αξιοποίησή τους, και να δημιουργήσουν νέες ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο των ανοικτών προσκλήσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία Ορίζοντας 2020.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά 249 οργανισμοί από 26 χώρες, ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν 10 ελληνικοί φορείς οι οποίο πραγματοποίησαν 46 διμερείς συναντήσεις σε μια προσπάθεια να συνάψουν εμπορικές, τεχνολογικές ή ερευνητικές συνεργασίες.

Η εκδήλωση έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες φορείς να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να βρουν τους κατάλληλους εταίρους για διεθνή συνεργασία στα εξής αντικείμενα: Αιολικά Πάρκα (onshore και offshore) και Τεχνολογίες Υδρογόνου. Η θεματική για τα Αιολικά Πάρκα αφορούσε σε κατασκευή ανεμογεννητριών, προμηθευτές εξαρτημάτων, νέα υλικά/επεξεργασία υλικών, εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μελέτη και ανάπτυξη έργων, χειρισμό και συντήρηση έργων, δίκτυα μεταφοράς, χρηματοδότηση και ασφάλεια, ενώ για τις Τεχνολογίες Υδρογόνου σε αποθήκευση υδρογόνου, κυψέλες καυσίμου και e-mobility.

Η αξιολόγηση της εκδήλωσης από τους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα θετική, ενώ οι Έλληνες συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να συζητήσουν προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της αιολικής ενέργειας.