Προστασία προϊόντων από την αντιγραφή και αξιοποίηση της καινοτομίας

Οι δυνατότητες που υπάρχουν για κατοχύρωση και προστασία από αντιγραφή ευρεσιτεχνιών, βιομηχανικών & εμπορικών σημάτων, copyrights και άλλων πνευματικών δημιουργημάτων, παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο 'Προστασία Προϊόντων από την Αντιγραφή: Προστασία στην Ελλάδα και στην Κίνα'. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), στις 23 Μαρτίου, από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), συντονιστή του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν περισσότεροι από 180 εκπρόσωποι επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και δικηγόροι, καθώς και άλλοι επαγγελματίες που ασχολούνται με θέματα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας. Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην ενημέρωση των παραγωγικών φορέων για την προστασία τους από την αντιγραφή, με στόχο την εξυγίανση της αγοράς και την αξιοποίηση της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι σήμερα η αντιγραφή αντιπροσωπεύει περισσότερο από 10% του παγκόσμιου εμπορίου, το οποίο μεταφράζεται σε 250-400 δισεκατομμύρια ευρώ αθέμιτου κέρδους και συνοδεύεται συχνά από εξαθλίωση των εργαζομένων (συχνά ανηλίκων) του τρίτου κόσμου, προς όφελος των παράνομων κυκλωμάτων παραγωγής και εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ως στόχο την εμπορική δραστηριότητα που σχετίζεται με την αντιγραφή, επιχειρεί εναρμόνιση των ποινικών κυρώσεων για τις περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας της διανοητικής ιδιοκτησίας.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα θέματα: η νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία, οι νομικές ενέργειες εναντίον της αντιγραφής και της παραβίασης δικαιωμάτων που αφορούν εφευρέσεις και βιομηχανικά σχέδια, η νομοθεσία και οι διαδικασίες στα τελωνεία, η προστασία εμπορικών σημάτων, οι ειδικοί έλεγχοι στη χώρα, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και η αντιγραφή στην Κίνα.

Τα θέματα κάλυψαν ομιλητές από όλους τους αρμόδιους φορείς: Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Ανάπτυξης (Εμπορικά Σήματα), Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, καθώς επίσης και εξειδικευμένος σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας ομιλητής από το China IPR SME Helpdesk, ο οποίος ανέπτυξε θέματα που αφορούν το εμπόριο, την παραγωγή και την προστασία προϊόντων στην Κίνα.

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου 'IPeuropeAware' (IP Awareness and Enforcement: Modular based Actions for SMEs', το οποίο αφορά τη διανοητική ιδιοκτησία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνδέει τη διαδικτυακή πύλη InnovAccess (www.innovaccess.eu) με το Helpdesk της ΕΕ για τα Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (www.ipr-helpdesk.org).

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) (www.obi.gr) συστάθηκε το 1987 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, καθώς και η δημιουργία περιφερειακών ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών ΔΕ, με στόχο τη διάχυση της τεχνολογικής πληροφόρησης στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) (www.ekt.gr) είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας. Εντάσσεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Tο ΕΚΤ αναπτύσσει πρωτοπόρες δράσεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης, Ηλεκτρονικά αποθετήρια και περιοδικά ανοικτής πρόσβασης, Υποστήριξη ελληνικής έρευνας στο διεθνές περιβάλλον, Προώθηση καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr) αποτελείται από 16 φορείς, βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών και το βίντεο της εκδήλωσης διατίθενται στην ιστοσελίδα www.ekt.gr/news/events/ekt/2009-03-23/index.html.