Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά περισσότερη έρευνα για τους σεισμούς

11.01.2008

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησαν έκθεση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Νίκου Βακάλη που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει στρατηγική έρευνας σχετικά με τους σεισμούς, αξιοποιώντας τις σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης σαν 'ανοιχτά εργαστήρια' για ερευνητικούς σκοπούς. Η έκθεση προτείνει επίσης στα κράτη-μέλη να ενισχύσουν την έρευνα με γνώμονα την πρόληψη ζημιών, τη διαχείριση κρίσεων και τη μείωση των καταστροφικών επιπτώσεων των σεισμών, στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ. Τέλος, συνιστά στην Επιτροπή και στα κράτη-μέλη να ενθαρρύνουν τη δημιουργία κέντρων αριστείας για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών καθώς και τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων σε τομείς που σχετίζονται με τις αντισεισμικές κατασκευές.

Σύμφωνα με τον κ. Ν. Βακάλη, η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στους σεισμούς, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Πέρα από τις γνωστές σεισμογενείς χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρος και Σολβενία) η έκθεση υποστηρίζει ότι και άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο πιθανών σεισμών. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της Ευρώπης κινδυνεύει από δονήσεις που συνδέονται με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και που προκαλούν ζημιές παρόμοιες με αυτές των σεισμών.

Η Ευρώπη, παρά το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας που διαθέτει σε αυτόν τον τομέα, πραγματοποιεί πολύ μικρότερες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, σε σύγκριση με άλλες σεισμογενείς περιοχές όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και οι ΗΠΑ. Η έκθεση του κ. Ν. Βακάλη επισημαίνει: 'Είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να διατηρήσει και να ενισχύσει την τεχνογνωσία της στο θέμα των σεισμών. Η τεχνογνωσία αυτή μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα επιτυχημένο και εξαγώγιμο αγαθό και οι σεισμογενείς περιοχές να αξιοποιηθούν ως ανοιχτά ερευνητικά εργαστήρια, ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό το μειονέκτημα'.

Τέλος, η έκθεση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει μια ανακοίνωση σχετικά με τον κίνδυνο των σεισμών, την πρόληψη των ζημιών, τη διαχείριση και τις επισκευές, καθώς και ένα τεχνικό πρωτόκολλο για κοινή ευρωπαϊκή δράση σε περίπτωση καταστροφικών σεισμών, το οποίο θα εστιάζει σε θέματα κρίσιμων μεταφορών, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και υποδομών υγείας και στον ρόλο των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας χρηματοδοτεί 81 ερευνητικά έργα σε θέματα σεισμών, συνολικής δαπάνης πάνω από 19 εκατ. ευρώ. Στόχος των έργων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα' και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) είναι η προαγωγή και διάδοση των ερευνών στον τομέα των σεισμών, προκειμένου τα πορίσματα που προκύπτουν να συνεισφέρουν στη γνώση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων τους