ΕΔΕΤ3: Κορυφαίας ποιότητας Internet για την έρευνα και την Εκπαίδευση

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) εγκαινίασε πρόσφατα το Δίκτυο Νέας Γενιάς ΕΔΕΤ3, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Κοινωνία της Πληροφορίας' για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας, παρέχοντας προηγμένες υπηρεσίες Ιnternet.

Το νέο δίκτυο χρησιμοποιεί οπτικές ίνες για να συνδέσει όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μεταξύ τους και με τα αντίστοιχα δίκτυα παγκόσμια. Το ευρυζωνικό δίκτυο ΕΔΕΤ3 που διαθέτει πρακτικά απεριόριστη χωρητικότητα παρέχει ταυτόχρονα ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet σε περισσότερα από 500.000 μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές κλπ.).

Το ΕΔΕΤ3 είναι μια εθνική υποδομή στη διάθεση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, εφάμιλλη και ισότιμα συνδεδεμένη με τις αντίστοιχες υποδομές των πρωτοπόρων χωρών παγκόσμια. Καλύπτει 7.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών, συνδέει 90 ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς κσι επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων σε υπερ-υψηλές ταχύτητες (πολλαπλά μήκη κύματος των 10 Gbps)

Το δίκτυο ΕΔΕΤ3, αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΕΔΕΤ2 και σηματοδοτεί τη μετάβαση από το μοντέλο μίσθωσης τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων, στη μακροχρόνια μίσθωση οπτικών ινών συνολικού μήκους 7.000 χιλιομέτρων, που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο εξοπλισμό οπτικής μετάδοσης της ΕΔΕΤ, παρέχοντας ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Με την προμήθεια και λειτουργία κατάλληλου οπτικού εξοπλισμού, το ΕΔΕΤ3 επιτρέπει την μετάδοση δεδομένων σε πολύ υψηλές ταχύτητες (έως 16 μήκη κύματος των 10 Gbps αρχικά), κάνοντας δυνατή την απεριόριστη και σε ευρεία κλίμακα χρήση προηγμένων δικτυακών εφαρμογών, όπως η τηλεκπαίδευση, η τηλεδιάσκεψη και οι επικοινωνίες πολυμέσων σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας την καθημερινή δραστηριότητα των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας. Παράλληλα, υποστηρίζονται εφαρμογές ηλεκτρονικής επιστήμης (e-science) και πλέγματος υπολογιστικών συστημάτων (GRIDs).

Το ΕΔΕΤ3, το πρώτο πραγματικά ευρυζωνικό δίκτυο της χώρας σχεδιασμένο σύμφωνα με τον ορισμό της ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής:
- επιτρέπει την κατανεμημένη ανάπτυξη υπαρχουσών και μελλοντικών δικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών πληροφορικής
- δίνει τη δυνατότητα αδιάλειπτης σύνδεσης των χρηστών σε αυτές
- ικανοποιεί τις εκάστοτε ανάγκες των εφαρμογών σε εύρος ζώνης, διαδραστικότητα και διαθεσιμότητα και
- αναβαθμίζεται συνεχώς με μικρό επιπλέον κόστος ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις στους τομείς της πληροφορικής και της τεχνολογίας επικοινωνιών.

Το ΕΔΕΤ3 λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2007 με την εγκατάσταση του εξοπλισμού οπτικής μεταγωγής στα πρώτα 3.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών που έχει ήδη αποκτήσει η ΕΔΕΤ, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η υλοποίηση των Μητροπολιτικών Δικτύων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που θα διασυνδέουν με οπτικές ίνες όλα τα μεγάλα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και επεκτάσεις του δικτύου κορμού σε μικρότερες πόλεις της περιφέρειας.

Όλη η παραπάνω υποδομή συνδέεται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο με τα αντίστοιχα δίκτυα της Ευρώπης, μέσω του πανευρωπαϊκού Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Δικτύου GEANT2. Στην παρούσα φάση η σύνδεση του δικτύου κορμού του ΕΔΕΤ με το GEANT2 είναι 20 Gbps (2x10Gbps) ενώ αναμένεται η σύνδεση αυτή μέσα στο 2008 να πραγματοποιηθεί πάνω από μισθωμένη ίνα με ιδιόκτητο εξοπλισμό, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των δικτύων ΕΔΕΤ3 και GEANT2.. Σημειώνεται ότι το GEANT2 αποτελεί ένα γιγαντιαίο σε χωρητικότητα και γεωγραφική κάλυψη υβριδικό δίκτυο, μοντέλο προς μίμηση για πολλά αντίστοιχα προηγμένα δίκτυα νέας γενιάς Ιnternet των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Παράλληλα με την εξυπηρέτηση των αναγκών διασύνδεσης με το Διαδίκτυο παρέχεται υπηρεσία μεταγόμενου κυκλώματος σε φορείς του ΕΔΕΤ3 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο κυκλώματος. Έτσι το ΕΔΕΤ3 αποτελεί το πρώτο υβριδικό δίκτυο τεχνολογίας αιχμής υποστηρίζοντας μεταγωγή κυκλωμάτων μεγάλης χωρητικότητας για εφαρμογές e-science παράλληλα με την μεταγωγή πακέτων για κλασική χρήση του Διαδικτύου. Ταυτόχρονα είναι ένα προηγμένο δίκτυο που διευκολύνει τον πειραματισμό σε όλες τις τεχνολογίες δικτύων που αναμένεται να εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του ΕΔΕΤ3 που πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, παρευρέθηκε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή της ευρυζωνικότητας στην Ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στο ρόλο του ΕΔΕΤ στην έρευνα και την εκπαίδευση στη χώρα μας καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Ιωάννης Τσουκαλάς, ο οποίος, ως επικεφαλής του εποπτεύοντος φορέα του ΕΔΕΤ, αναφέρθηκε στον αποφασιστικό ρόλο του στην πορεία ένταξης της Ερευνητικής και Εκπαιδευτικής κοινότητας της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινωνία της γνώσης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε επίδειξη των δυνατοτήτων του Δικτύου, μέσω τηλεδιάσκεψης υψηλής ευκρίνειας με συνδεδεμένους φορείς του ΕΔΕΤ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μάθετε Περισσότερα