Πρωτοποριακές τεχνολογίες από νέους για τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής

Ο 'Ελληνικός Χάρτης Καινοτομίας', πρωτοποριακές τεχνολογικές εφαρμογές για τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής, αλλά και προτάσεις για την αναβάθμιση της παιδείας μέσω της καινοτομίας παρουσιάστηκαν στην 4η Ημέρα Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς που πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ήταν η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου.

Στην ομιλία της η Υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε τις νέες δράσεις του Υπουργείου Παιδείας για το 'Νέο Σχολείο', με την αξιοποίηση της καινοτομίας και των ψηφιακών τεχνολογιών. Υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το σύνθημα 'Χρειαζόμαστε δημιουργούς και όχι καταναλωτές καινοτομίας' μπορεί να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο την αλλαγή που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται από το 2007, είναι η ενθάρρυνση καινοτόμων ιδεών και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη διείσδυσης της τεχνολογίας σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς. Κατά τη διάρκεια της φετινής εκδήλωσης παρουσιάστηκε ο 'Ελληνικός Χάρτης Καινοτομίας', μελέτη που εκπονήθηκε από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς, υπό την εποπτεία του Δρα Δημήτρη Δενιόζου. Ο Χάρτης αποτυπώνει τα δεδομένα της καινοτομικής ανάπτυξης στη χώρα μας, συγκριτικές μελέτες με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, δυνατά και αδύνατα σημεία και λύσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα εκθέσεων που παρουσιάζονται στην έκδοση, η Ελλάδα εντάσσεται στις 'μέτρια καινοτόμες' χώρες της ΕΕ, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27 κρατών μελών της ΕΕ, με ανοδική ωστόσο πορεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα των συμπερασμάτων και προτάσεων για την ουσιαστική εμπέδωση της καινοτομίας στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Μετά την παρουσίαση του Χάρτη πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις δυνατότητες ενσωμάτωσης καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας στην εκπαίδευση.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων συγκέντρωσαν οι πρωτοποριακές τεχνολογικές εφαρμογές που παρουσιάστηκαν στον εκθεσιακό χώρο της εκδήλωσης. Πρόκειται για 8 εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από νέους επιστήμονες, συνεργάτες του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, και αξιοποιούν τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής:
1. Augmented Reality: εφαρμογές 'επαυξημένης πραγματικότητας' που δημιουργήθηκαν με το XNA Game Studio. Το ερευνητικό πεδίο της επαυξημένης πραγματικότητας έχει εφαρμογές στην ιατρική, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, τη βιομηχανία, τη διαφήμιση.
2. Eyelead Software-Hive 3D Development Platform (Τριαδιάστατη πλατφόρμα ανάπτυξης Hive): πρόκειται για ένα δίκτυο-κεντρικό σύστημα που ενοποιεί μια τρισδιάστατη μηχανή με ένα εύχρηστο περιβάλλον συγγραφής εφαρμογών. Η πλατφόρμα είναι μοναδική καθώς το περιβάλλον ανάπτυξης 'τρέχει' μαζί με το παιχνίδι (Integration), κάθε αλλαγή μεταδίδεται σε όλους τους συνδεδεμένους χρήστες σε δευτερόλεπτα (Collaboration) και τα τρισδιάστατα παραγόμενα παιχνίδια μπορούν να 'τρέχουν' στον ιστό (Web3D).
3. Build-IT SA: πρόκειται για ολοκληρωμένη πλατφόρμα βελτιστοποίησης της λειτουργίας κτιρίων. Το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει περισσότερα από ένα κτίρια, καθώς καθένα από αυτά αναλύεται σε επίπεδα και χώρους. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που θέλουν να διαχειριστούν την ενέργεια που καταναλώνουν, στο πλαίσιο της πράσινης στρατηγικής τους, και ταυτόχρονα να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη.
4. iTrack: τα προϊόντα αυτά αφορούν έξυπνα συστήματα και διαδικτυακές εφαρμογές εντοπισμού θέσης. Ο ακριβής εντοπισμός είναι δυνατός σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, μέσω ειδικών συσκευών, όπως ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, κ.ά. Τα προϊόντα στοχεύουν σε εφαρμογές 24ωρης παρακολούθησης και προστασίας προσώπων, όπως είναι οι ασθενείς με Alzheimer και τα ανήλικα παιδιά.
5. iHeartShops: πρόκειται για πλατφόρμα που διοργανώνει διαδικτυακό καταναλωτικό σαφάρι, στο οποίο συμμετέχουν χρήστες και καταστηματάρχες.
6. Project TagMe: είναι μια ολοκληρωμένη cloud λύση που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του Microsoft Tagging, παρέχοντας πληροφορίες για αντικείμενα του πραγματικού κόσμου κατευθείαν στην παλάμη του mobile χρήστη.
7. Virtual Fire/WEB GIS Πλατφόρμα για διαχείριση δασικών πυρκαγιών με το Microsoft Bing Maps: πρόκειται για σύστημα υποστήριξης αποφάσεων και δράσεων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Αναπτύσσεται πιλοτικά στη Μυτιλήνη, από το Τμήμα Γεωγραφίας του Παν/μίου Αιγαίου, και προσφέρει στις πυροσβεστικές δυνάμεις τη δυνατότητα να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο online τα οχήματα και τα αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης, να παρακολουθούν ζωντανά εικόνες από κάμερες και να παρέχουν πληροφορίες με χρήση GPS και GeoRSS feeds.
8. Smart Interactive Display: αποτελεί μια οθόνη αφής TF LCD 52'', η οποία, μέσω ενός Η/Υ και με εργαλείο το δάχτυλο, καθιστά δυνατή την εκκίνηση εφαρμογών, την πλοήγηση στο Διαδίκτυο, την εμφάνιση και μετακίνηση φωτογραφιών, video αλλά και την αναπαραγωγή ήχου.