Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα στο 9ο ICT Forum

Οι προοπτικές για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και οι τρόποι που μπορούν να συμβαδίσουν με την επιχειρηματικότητα παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών (Greek ICT Forum) με θέμα 'Οι δρόμοι για την Ψηφιακή Ελλάδα' που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της χώρας, πολυεθνικών επιχειρήσεων, δημόσιων οργανισμών, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, αλλά και χρήστες που ενημερώθηκαν για τις νέες τάσεις στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Το Συνέδριο κάλυψε έξι κύρια θεματικά πεδία:
- Στρατηγικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς
- Προώθηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από τα κανάλια και αλυσίδες λιανικής πώλησης
- Τεχνολογίες και Εφαρμογές Ασφάλειας Συστημάτων και Υποδομών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής για την ασφάλεια τραπεζών, ιδιωτικών δημόσιων φορέων, κ.ά.
- Πρακτικές, εφαρμογές και τεχνολογίες αιχμής της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και της Κινητής Τηλεφωνίας που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων και οργανισμών
- Πολιτικές και τάσεις της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Παιδεία και την Εκπαίδευση
- Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, νέοι άξονες ανάπτυξης της χώρας.

Στο πλαίσιο της τελευταίας θεματικής ενότητας, η κα Αλίκη Παππά, Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, παρουσίασε το ρόλο της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013. Προτεραιότητες του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) είναι η παραγωγή νέας γνώσης και η μετατροπή της σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, η ενίσχυση ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών και η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι προβλεπόμενες δράσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία θεματικών πόλων έρευνας, την ανάπτυξη κέντρων αριστείας και συσπειρώσεων (clusters), την ίδρυση εταιρειών spin-off, spin-out, κεφαλαίου υψηλού κινδύνου και θερμοκοιτίδων, καθώς και την ενίσχυση των Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας, των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, των υπηρεσιών Ε&Τ για τις επιχειρήσεις, κ.ά.

Ο Καθ. Βασίλειος Μακιός, Διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) παρουσίασε τα πρώτα ελληνικά clusters, ενώ ο Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος της 'Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης', και ο Δρ Ελευθέριος Φύτρας, Innovation Manager της Siemens, παρουσίασαν τις ερευνητικές δράσεις των οργανισμών τους, τα δίκτυα συνεργασίας και συστήματα διαχείρισης της καινοτομίας. Συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Χαριτάκης, Επικ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και ο Αγγελος Μαγκλής, Πρόεδρος της ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική.

Ακολούθησε συζήτηση με βασικό εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθ. Ιωάννη Τσουκαλά, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργία μιας κρίσιμης επιστημονικής μάζας που θα προωθήσει την έρευνα στη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερα σημαντική είναι η επιβράβευση των αρίστων επιστημόνων, ενώ καθοριστικός είναι και ο ρόλος των πανεπιστημίων που θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και στον τομέα της έρευνας και της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ο Ι. Τσουκαλάς αναφέρθηκε ακόμη στη συνεισφορά των Πόλων Καινοτομίας οι οποίοι εξυπηρετούν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο Ν. Χαριτάκης επισήμανε ότι στόχος του ΤΑΝΕΟ για τα επόμενα χρόνια είναι να καταστεί φορέας κινητοποίησης κεφαλαίων για δημιουργικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ενώ ο Β. Μακιός μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης καινοτομίας Made in Greece η οποία να στηρίζεται στη γνώση, να αποβλέπει στην επιχειρηματικότητα και να έχει εξαγωγικό χαρακτήρα.

Ο Α. Μαγκλής υπογράμμισε ότι τα προβλήματα για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι κοινά σε όλη την Ευρώπη, η χρηματοδότηση της καινοτομίας θα πρέπει να είναι συνεχής, και θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικής αξιοποίησης της καινοτομίας. Από την πλευρά του ο Α. Τζήκας αναφέρθηκε στην ανάγκη για διαμόρφωση ενός λόμπι της τεχνολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για την προώθηση της καινοτομίας απαιτείται αλλαγή κουλτούρας με μετρήσιμους στόχους. Σε παρέμβασή του ο Ι. Βασάλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της 'Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας' στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε κι αυτός την ανάγκη για μετατροπή της γνώσης σε καινοτομία και επιτυχημένη επιχειρηματικότητα, με την άμεση ενίσχυση σχετικών πρωτοβουλιών.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Τeamworks, υπό τη θεσμική αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού) και υπό την αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πολιτισμού, και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Οι εισηγήσεις των ομιλητών όλων των συνεδριακών ενοτήτων διατίθενται στο δικτυακό τόπο του Συνεδρίου.

Μάθετε Περισσότερα