Νέα βάση δεδομένων για ερευνητικές συνεργασίες με τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη

Η αναζήτηση ερευνητικών οργανισμών και μεμονωμένων ερευνητών από τη Ρωσία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που δραστηριοποιούνται στις επιστήμες και τεχνολογίες αιχμής είναι πλέον δυνατή, μέσω μιας νέας βάσης δεδομένων που είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://researchers.nisnest.gr/. Η νέα υπηρεσία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανεύρεση συνεργατών και την από κοινού υποβολή προτάσεων στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο.

Η βάση αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NIS-NEST που συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και συγχρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (οριζόντιο πρόγραμμα NEST). Στο έργο, το οποίο προωθεί την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, συμμετέχουν οργανισμοί από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία.

Η online βάση δεδομένων περιλαμβάνει πληροφορίες για ερευνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια, ινστιτούτα, επιχειρήσεις, αλλά και μεμονωμένους ερευνητές, που δραστηριοποιούνται στις επιστήμες και τεχνολογίες αιχμής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν συνεργάτες με βάση το επιστημονικό πεδίο που τους ενδιαφέρει, τη χώρα και τη γλώσσα. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης περιλαμβάνουν πληροφορίες για το προφίλ των οργανισμών, τους τομείς δράσης και την προηγούμενη εμπειρία τους σε ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας.

H βάση δεδομένων ανανεώνεται διαρκώς με νέα στοιχεία που εισάγουν απευθείας, ηλεκτρονικά, ερευνητές και οργανισμοί από τη Ρωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τα Νέα Ανεξάρτητα Κράτη. Οδηγός για την πραγματοποίηση αναζητήσεων και Συχνές Ερωτήσεις είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της βάσης δεδομένων.

Το έργο NIS-NEST αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2008. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ανατολικής Ευρώπης. Στην ετήσια συνάντηση της κοινοπραξίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, ο Καθ. Korablev από το St Petersburg State Technical University υπογράμμισε πως η Ανατολική Ευρώπη έχει μακρόχρονη παράδοση αριστείας στη βασική έρευνα, τα μαθηματικά και τη φυσική, η οποία, εάν συνδυαστεί με τις εξελιγμένες υποδομές της ΕΕ, μπορεί να αποδώσει σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η Δρ Sveltana Mamkina από το Moscow State University τόνισε επίσης πως η συνεργασία της Ανατολικής Ευρώπης με τη Δύση αναμένεται να μειώσει τη 'μαζική έξοδο' των επιστημόνων από τα πρώην Σοβιετικά κράτη, γεγονός που αποτελεί κύριο πρόβλημα τις τελευταίες δεκαετίες.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της CORDIS και της Μόνιμης Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ.

Μάθετε Περισσότερα