Ανάπτυξη εργαλείων για την αξιολόγηση της ποιότητας και αξιοπιστίας του ελεύθερου λογισμικού

Η ανάπτυξη εργαλείων για την αξιολόγηση της ποιότητας και της βιωσιμότητας του ελεύθερου λογισμικού είναι το αντικείμενο του ευρωπαϊκού έργου Software Quality Observatory for Open Source Software (SQO-OSS), που συντονίζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό 2,47 εκατ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (πρόγραμμα 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (IST)'). Στο έργο συμμετέχουν επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλοι τέσσερις οργανισμοί από τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Ην. Βασίλειο που δραστηριοποιούνται σε πρωτοπόρα έργα ελεύθερου λογισμικού.

Στόχος του έργου είναι, αφενός, να βοηθήσει τους Ευρωπαίους προγραμματιστές να βελτιώσουν την ποιότητα του κώδικα που αναπτύσσουν και, αφετέρου, να παράσχει επιστημονική τεκμηρίωση για την ποιότητα και τη βιωσιμότητά του. Το ελεύθερο λογισμικό αποτελεί σημαντικό τομέα για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ανάπτυξης λογισμικού, οπότε τα προηγμένα εργαλεία για την προτυποποίηση και την πιστοποίηση της αξιοπιστίας του κώδικα θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθούν καινοτόμα εργαλεία μέτρησης της ποιότητας του λογισμικού, τα οποία, σε συνδυασμό με μεθόδους εξόρυξης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, θα παρέχουν ολοκληρωμένα αποτελέσματα αξιολόγησης στους προγραμματιστές και στους χρήστες. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθεί μια πλατφόρμα αξιολόγησης της ποιότητας, ένα σύνολο εργαλείων μέτρησης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη δείκτες ποιότητας που είναι διαθέσιμοι σε αποθετήρια έργων ελεύθερου λογισμικού, καθώς και μια ολοκληρωμένη έκδοση εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού, με ποιοτική κατηγοριοποίηση. Τα προϊόντα θα κυκλοφορήσουν με άδεια BSD, ώστε να ενισχυθεί το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας.

Σύμφωνα με το συντονιστή του έργου, καθ. Δ. Σπινέλλη, μια βιομηχανία ωριμάζει όταν τυποποιούνται τα προϊόντα της. Η αντικειμενική αξιολόγηση των έργων ελεύθερου λογισμικού, μέσω των εργαλείων του SQO-OSS, αναμένεται να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα μικρότερων και λιγότερο γνωστών έργων.