Δίκτυο για τη μέτρηση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας

Αναλυτικές προγνώσεις για την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και εξειδικευμένες μετρήσεις της ηλιακής ακτινοβολίας είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του Εθνικού Δικτύου Μέτρησης της Υπεριώδους Ηλιακής Ακτινοβολίας (www.uvnet.gr). Συντονιστής του Δικτύου είναι το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η DRAXIS-Tεχνολογία Περιβάλλοντος , η ALTEC ABEE και η GEOINFO.

Στόχος του Δικτύου είναι η μακροχρόνια παρακολούθηση των επιπέδων της υπεριώδους ακτινοβολίας, η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη των επιπέδων της, η μελέτη των επιπτώσεων στον άνθρωπο και το οικοσύστημα και η ευαισθητοποίηση για τους τρόπους προστασίας.

Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου (Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Ιωάννινα, Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρόδο, Ξάνθη και Λευκωσία), που διαθέτουν ακτινόμετρα πολλαπλών καναλιών τύπου NILU-UV για τη μέτρηση της ηλιακής ακτινοβολίας στις φασματικές περιοχές UVB (280-315 nm), UVA (315-400 nm) και ορατού (400-700 nm). Τα όργανα μέτρησης συνδέονται ηλεκτρονικά με την κεντρική βάση δεδομένων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επιτρέποντας την άμεση συλλογή στοιχείων και την παροχή των παρακάτω υπηρεσιών:

- Πρόγνωση του δείκτη της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (UV index) για οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας ή της Κύπρου, σε ωριαία βάση, και σχόλια για την ερμηνεία και τον τρόπο προστασίας: τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο του Δικτύου, αλλά αποστέλλονται και ηλεκτρονικά, κατόπιν αιτήματος, στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.

- Μετρήσεις του δείκτη της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και σχετικά στατιστικά στοιχεία (ημερήσια δόση, μέγιστες και ελάχιστες τιμές, επιτρεπόμενος χρόνος έκθεσης στον ήλιο ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, κ.ά.): τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο του Δικτύου, αλλά αποστέλλονται και ηλεκτρονικά ή με SMS, κατόπιν αιτήματος, στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.

- Μέτρηση της διαπερατότητας διαφόρων υλικών (υφασμάτων, υάλινων ή πλαστικών επιφανειών, κ.λπ.): οι μετρήσεις γίνονται σε εργαστήριο με τεχνητές πηγές ακτινοβολίας ή σε πραγματικές συνθήκες με την ηλιακή ακτινοβολία. Η διαπερατότητα μετράται είτε φασματικά στη φασματική περιοχή 250-1000 nm, είτε σε φασματικές ευρύτερες φασματικές ζώνες (π.χ. υπεριώδες-Β, υπεριώδες-Α, ορατό, εγγύς υπέρυθρο).

- Μετρήσεις της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας για τη διερεύνηση επιπτώσεων σε υλικά (πλαστικό, ύφασμα, ξύλο, γυαλί, μέταλλο κ.λπ.): οι μετρήσεις επιτρέπουν τον προσδιορισμό των επιδράσεων της έκθεσης των υλικών αυτών στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Οι μετρήσεις γίνονται είτε υπό ελεγχόμενη έκθεση στο εργαστήριο, είτε υπό συνθήκες φυσικού φωτός σε εξωτερικό χώρο, για διάφορα χρονικά διαστήματα και συνοδεύονται από μετρήσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της σχετικής υγρασίας.

- Βαθμονόμηση και οπτικός χαρακτηρισμός οργάνων μέτρησης της ηλιακής ακτινοβολίας: απόλυτη βαθμονόμηση διαφόρων τύπων οργάνων, φασματική απόκριση ακτινομέτρων στη φασματική περιοχή 250-1000 nm, γωνιακή απόκριση σε διάφορες αζιμούθιες γωνίες).

- Οπτικός χαρακτηρισμός λυχνιών στην περιοχή του υπεριώδους και ορατού: προσδιορισμός της φασματικής εκπομπής της λυχνίας στη φασματική περιοχή 250-1000 nm, ανίχνευση γραμμών εκπομπής στην περιοχή 250-1000 nm, εκτίμηση της βιολογικά ενεργού εκπομπής τους για διάφορα φάσματα δραστικότητας (π.χ. UV-B, UV-A, ερύθημα, DNA, δράση στα φυτά, παραγωγή βιταμίνης D, κ.ά.).

Μάθετε Περισσότερα