Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας για κακοήθη νεοπλάσματα 'Γ. Ν. Παπανικολάου' στην Κύμη

20.09.2006

Ένα νέο Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας για τον καρκίνο, το Εθνικό Ινστιτούτο 'Γ.Ν. Παπανικολάου', ιδρύθηκε πρόσφατα στη γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα γιατρού και ερευνητή, στην Κύμη, από το Δήμο Κύμης, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Στόχος είναι η συλλογή, στοιχειοθέτηση και τεκμηρίωση δεδομένων για όλες τις μορφές εκδήλωσης των κακοήθων νεοπλασμάτων. Πολίτες και επαγγελματίες υγείας έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και έρευνας των κακοηθών νεοπλασμάτων, καθώς και σχετικά κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως οι ασφαλιστικοί φορείς, τα εξειδικευμένα κέντρα διάγνωσης και οι θεραπείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι φορείς στήριξης, στατιστικές και κλινικές μελέτες, κ.ά.. Κύριο μέσο ενημέρωσης είναι ο δικτυακός τόπος του Ινστιτούτου (www.inpap.org), ο οποίος είναι ελεύθερα προσβάσιμος και ενημερώνεται συνεχώς.

Το Ινστιτούτο θα παρέχει επίσης ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς και συγγενείς, καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας, μέσω τηλεφωνικής γραμμής που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Αλλες δράσεις του περιλαμβάνουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την έκδοση έντυπου και οπτικού υλικού, την ενίσχυση συνεργασιών με επιστήμονες και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, κ.ά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου αποτελείται από δημότες της Κύμης, με πρόεδρο το δήμαρχο της πόλης, ενώ το Επιστημονικό Συμβούλιο απαρτίζεται από επιστήμονες που διαθέτουν μακροχρόνια εμπειρία και γνώση, κυρίως καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Ινστιτούτο συνεργάζεται επίσης με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημειώνεται πως η Κύμη ήταν η γενέτειρα του Γεωργίου Παπανικολάου (1883-1962), εισηγητή και δημιουργού ενός νέου τομέα της Ιατρικής Επιστήμης, της 'Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας'. Ο Γ. Παπανικολάου επινόησε και εισηγήθηκε τη μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η οποία προς τιμήν του ονομάστηκε 'Pap Test'.

Μάθετε Περισσότερα