'Η προβολή της έρευνας και η σύνδεσή της με την κοινωνία δεν είναι απλά προτεραιότητα, είναι υποχρέωση'

'Η ανάδειξη και προβολή της έρευνας και η σύνδεσή της με την κοινωνία δεν είναι απλά προτεραιότητα, είναι υποχρέωση. Όχι μόνο γιατί η έρευνα και η επιστήμη αποτελούν μια από τις κινητήριες δυνάμεις της κοινωνίας προς την πρόοδο και ανάπτυξη, αλλά ακόμη περισσότερο γιατί έχουν καθημερινή επίδραση σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες ως αποτέλεσμα των επιλογών και των πολιτικών μας'. Με αυτά τα λόγια ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα Janez Potocnik ανέδειξε, σε ομιλία του στο συνέδριο 'Communicating European Research 2005' (14-15/11/2005, Βρυξέλλες), ως βασική προτεραιότητα της Επιτροπής την ενίσχυση της δημόσιας κατανόησης της επιστήμης.

'Πρέπει να βοηθήσουμε τους επιστήμονες να κάνουν την επιστήμη πιο ελκυστική, πρέπει να εξηγήσουμε την επιστήμη με ξεκάθαρο και κατανοητό τρόπο, πρέπει να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της επιστήμης, τη χρήση τους και τις συνέπειές τους στην καθημερινή ζωή' υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

'Έχουμε θέσει ως στόχο το 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ να διατίθεται για την έρευνα, αλλά για να το πετύχουμε πρέπει να έχουμε τον κόσμο μαζί μας, και θα χρειαστούμε 600.000 νέους επιστήμονες και ερευνητές' δήλωσε στο χαιρετισμό του στο συνέδριο ο Philippe Busquin (Ευρωβουλευτής και πρώην Επίτροπος Έρευνας).

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας Viviane Reding υπογράμμισε ότι 'Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα και με καλύτερο τρόπο στην έρευνα. Δεν αρκεί να κάνουμε μόνο ανακοινώσεις για πολιτικές. Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να μετασχηματίσουμε την πολιτική ορμή για την έρευνα και τεχνολογία σε δράση'.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 40% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει ότι δεν έχουν διαβάσει σχεδόν ποτέ άρθρα με επιστημονικά θέματα στα ΜΜΕ για δύο κυρίως λόγους: είτε δεν καταλαβαίνουν το περιεχόμενο είτε δεν ενδιαφέρονται για επιστημονικά θέματα.

Από αριστερά : V. Reding , J. Potocnik, Ph. Busquin

'Η πρόκληση είναι διπλή: από τη μια πλευρά πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο προβάλλουμε τα ερευνητικά επιτεύγματα και από την άλλη πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα της επιστήμης στην κοινωνία. Αυτό απαιτεί μια ευρύτερη δημόσια αναγνώριση του ρόλου των ερευνητών στην κοινωνία, αλλά και την προθυμία των ερευνητών να αποκτήσουν τις απαραίτητες επικοινωνιακές δεξιότητες για την προβολή των επιτευγμάτων τους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δράσεις της Επιτροπής' πρόσθεσε ο J. Potocnik, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη πρωτοβουλία 'Νύχτα των Ευρωπαίων Ερευνητών', κατά τη διάρκεια της οποίας εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη έφεραν μικρούς και μεγάλους κοντά στα ερευνητικά κέντρα.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των μέσων επικοινωνίας, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο των δημοσιογράφων ως ενδιάμεσων μεταξύ των ερευνητών και του κοινού. 'Όχι μόνο πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με το επιστημονικό περιεχόμενο και να το επαληθεύουν, αλλά θα πρέπει να το μεταφέρουν με κατανοητό τρόπο στο κοινό. Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες είναι συχνά απρόθυμοι να έρθουν σε επαφή με τα ΜΜΕ, λόγω της τάσης των τελευταίων να υπεραπλοποιούν τα επιστημονικά θέματα'.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή στοχεύει να προσεγγίσει το θέμα της προβολής των ερευνητικών επιτευγμάτων εφαρμόζοντας καλύτερη στρατηγική, ώστε να αναδειχθεί στο μέγιστο βαθμό ο ρόλος της έρευνας και της τεχνολογίας στην ανάπτυξη της κοινωνίας. 'Επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες έχουν ως κύρια πηγή πληροφόρησης την τηλεόραση. Πρέπει να κάνουμε καλύτερη χρήση αυτού του μέσου, και προς αυτή την κατεύθυνση επενδύουμε σε οπτικοακουστικές παραγωγές τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα ΜΜΕ σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε και στο ραδιόφωνο' αποκάλυψε ο J. Potocnik.

Ο Επίτροπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δύο ευρωπαϊκά portals για την έρευνα και την επιστήμη: την CORDIS, η οποία γιόρτασε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τα 15 χρόνια λειτουργίας της και τον Εuropa. 'Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός επιστημονικού portal, πιο φιλικού προς τον χρήστη, με καλύτερα οργανωμένο περιεχόμενο' ανακοίνωσε ο J. Potocnik.

Σχετικά Νέα

'Ας κάνουμε την Επιστήμη το επόμενο πρωτοσέλιδο'

'Έχουμε βάλει την έρευνα στην κύρια πολιτική ατζέντα'