Αναβάλλεται για το 2021 η εφαρμογή του σχεδίου για την ανοικτή πρόσβαση “Plan S”

04.06.2019

Για έναν χρόνο αναβάλλεται η εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου για την ανοικτή πρόσβαση, “Plan S”, προκειμένου να επιτραπεί στην ερευνητική και επιστημονική κοινότητα να προσαρμοστεί. Οι οργανισμοί που σχετίζονται με την εφαρμογή του Plan S και την υιοθέτηση ανοικτής πρόσβασης στα δημοσιεύματα που προκύπτουν από την έρευνα που χρηματοδοτούν, διαμορφώνουν κανόνες για τη βελτίωση της πρωτοβουλίας, μετά από σημαντικές διαβουλεύσεις. Όπως ανακοίνωσαν οι εν λόγω χρηματοδοτικοί οργανισμοί, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ερευνητές και τους εκδότες να προσαρμοστούν στις αλλαγές που το τολμηρό σχέδιο προβλέπει, η εφαρμογή του μετατίθεται για το 2021.

Οι χρηματοδότες αυτοί, που ονομάζονται «Coalition S», δηλώνουν ότι είναι πλέον έτοιμοι να παρέχουν στους εκδότες μεγαλύτερη ευελιξία, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μετατρέψουν τα περιοδικά τους από συνδρομητικά και υβριδικά σε ανοικτής πρόσβασης, ώστε να συμμορφώνονται με το “Plan S”. Επιπλέον, δηλώνουν ότι δεν θα θέσουν όριο στο κόστος δημοσίευσης με ΑΠ, όπως είχαν προηγουμένως δηλώσει. Η ομάδα των 19 χρηματοδοτών (κυρίως ευρωπαίων) πίσω από το “Plan S” έκανε τις υποχωρήσεις αυτές μετά από μία δημόσια διαβούλευση που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες απαντήσεις από εκδότες, ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και ερευνητές.

"Το 2020 θεωρήθηκε υπερβολικά φιλόδοξο από την ερευνητική κοινότητα και τους εκδότες που πραγματικά επιθυμούν να αλλάξουν", λέει ο Marc Schiltz, πρόεδρος της Science Europe, μίας ομάδας υποστήριξης της πρωτοβουλίας με έδρα τις Βρυξέλλες, που εκπροσωπεί τους ευρωπαϊκούς ερευνητικούς οργανισμούς.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρο το άρθρο "Ambitious open-access Plan S delayed to let research community adapt. Funders behind the policy tweak rules after major consultation, Nature, Pub Date: 2019-05-30, DOI: 10.1038/d41586-019-01717-2, Holly Else, μέσω της συνδρομής της Βιβλιοθήκης στην ψηφιακή πηγή Νature.com COMPLETE (https://www.nature.com/) του εκδοτικού οίκου Springer Nature. Το σύνολο των πηγών της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμο μέσα από τον χώρο της Βιβλιοθήκης.