Science in Europe - Ειδικό τεύχος/αφιέρωμα του περιοδικού Nature

27.05.2019

Nature, Τόμος 569, Τεύχος 7757, 23 Μαΐου 2019 Στο εξώφυλλο του τεύχους απεικονίζονται οι χώρες της Ευρώπης όπως αποτυπώνονται με βάση την παραγωγή τους σε επιστημονικά δημοσιεύματα για το έτος 2018, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Dimensions.

Στην επιστημονική έρευνα στην Ευρώπη είναι αφιερωμένο το νέο τεύχος του περιοδικού nature. Η Βιβλιοθήκη έχει συνδρομή στην ψηφιακή πηγή Νature.com Complete του εκδοτικού οίκου Springer Nature και μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος μέσα από τον χώρο της Βιβλιοθήκης.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή. Το λαϊκό, αντι-κοινοτικό κλίμα αυξάνεται σε ορισμένες χώρες. Ταυτόχρονα η Ένωση ετοιμάζεται να χάσει ένα από τα ισχυρότερα κράτη μέλη της, το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο που οι θετικές οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι η Ευρώπη στο σύνολό της είναι προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, ο προϋπολογισμός για την έρευνα σε ορισμένες χώρες δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτές οι εντάσεις δεν θα εξασθενίσουν τη δυναμική για παγκόσμια, ανοικτή και συνεργατική επιστήμη και σχεδιάζουν το τι θα φέρει η επόμενη δεκαετία. 

Αυτό το ειδικό τεύχος εξετάζει τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για την επιστημονική έρευνα στην Ευρώπη, από το επόμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης Horizon, καθώς και τα ζητήματα στα οποία η Ένωση πρέπει να δώσει προτεραιότητα για να διατηρήσει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή.