Peer Review Week 2018 "Diversity and Inclusion in Peer Review", September 3 – 15, 2018

06.09.2018

Για τέταρτη χρονιά, μια ομάδα οργανισμών που περιλαμβάνει εκδότες, πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς  και επιστημονικές ενώσεις, εργάζεται και πάλι για να σχεδιάσει μια εβδομάδα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων για να ενισχύσει και να γιορτάσει τον θεσμό της επιστημονικής αξιολόγησης από εμπειρογνώμονες “peer review”. Το αντικείμενο της Peer Review Week 2018 είναι "Διαφορετικότητα και Ένταξη" και στοχεύει να διερευνήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και προκλήσεων που αναδεικνύονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης “peer review”. Θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018, με δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενθαρρύνονται οι ανοιχτές συζητήσεις και ο προβληματισμός για τη διαφορετικότητα, την ποικιλομορφία και την ισότιμη συμπερίληψη στη διαδικασία “peer review”, για τους λόγους που είναι αυτή σημαντική και πώς μπορεί να υποστηριχθεί. Σημεία που εντοπίζονται και χρήζουν ευαισθητοποίησης είναι τα σχετικά με το φύλο, τις υποεκπροσωπούμενες μειονότητες και τη μεροληψία των χωρών - τόσο ρητά όσο και σιωπηρά, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται περισσότερο με τα επαγγελματικά, όπως πχ η συμμετοχή των «αρχάριων» ερευνητών.

Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εδώ: https://peerreviewweek.wordpress.com μαζί με προσκλήσεις για παρακολούθηση webinars, συμμετοχή σε ανοιχτές συζητήσεις για το θέμα #PeerReviewWeek18 για πρόσβαση σε reports και λοιπό ενημερωτικό υλικό, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το υλικό που έχει αναρτηθεί και αφορά στις διοργανώσεις των προηγούμενων ετών.