Το MIT και ο εκδότης Royal Society of Chemistry υπογράφουν την πρώτη συμφωνία στη Βόρεια Αμερική για "Ανάγνωση και δημοσίευση" για τα επιστημονικά άρθρα

04.07.2018

Το πείραμα στοχεύει στη μετατόπιση του τρέχοντος εκδοτικού μοντέλου επιστημονικών άρθρων προς την κατεύθυνση της ανοικτής πρόσβασης.
Οι Βιβλιοθήκες του MIT και η Royal Society of Chemistry υπέγραψαν μια ρηξικέλευθη συμφωνία που συνδυάζει την παραδοσιακή πρόσβαση με βάση τις συνδρομές στα άρθρα του εκδότη για την κοινότητα του MIT,  με την άμεση, ανοιχτή πρόσβαση στα άρθρα από το MIT, καθιστώντας τα ελεύθερα διαθέσιμα σε όλους από τη στιγμή της δημοσίευσης, χωρίς πρόσθετο κόστος για τους συγγραφείς (APC-Article Processing Charges).
Η πειραματική διετής συμφωνία θεωρείται σημαντικό βήμα στην πορεία προς την ελεύθερη και ανοικτή διάθεση της επιστημονικής έρευνας στον κόσμο και είναι η πρώτη του είδους για ίδρυμα της Βόρειας Αμερικής. Στην Ευρώπη, το μοντέλο αυτό ως “offsetting agreement” ή “journal flipping” είναι γνωστό, δεδομένου ότι αρκετές διαπραγματεύσεις αλλά και συμφωνίες, κοινοπρακτικές ή εθνικές, είναι ενεργές.
Η Royal Society of Chemistry είναι ένας μη-κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας με αξιόλογους, έγκριτους και δημοφιλείς τίτλους επιστημονικών περιοδικών .

Εδώ η ανακοίνωση:
MIT and Royal Society of Chemistry Sign First North American “Read and Publish” Agreement for Scholarly Articles
https://libraries.mit.edu/news/royal-society-chemistry-3/27769/