To Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η Βιβλιοθήκη Eπιστήμης Tεχνολογίας Πολιτισμού του ΕΚΤ στο Open House Athens 2015

28.05.2015

Το κτιριακό συγκρότημα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και ειδικότερα η Βιβλιοθήκη Επιστήμης Τεχνολογίας Πολιτισμού του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) συμμετείχε στο Open House Athens 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 16-17 Μαΐου. Το κτίριο επιλέχθηκε ως ένας από τους 70 χώρους σημαντικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα, που το ευρύ κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει μέσα από προγραμματισμένες ξεναγήσεις.

Περισσότερα από 50 άτομα περιηγήθηκαν από τους υπευθύνους της διοργάνωσης και το προσωπικό του ΕΚΤ στην ιστορία, τους χώρους και τις συλλογές της Βιβλιοθήκης, και ενημερώθηκαν για τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες της, όπως το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, οι υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης, η ελεύθερη πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο με χρήση Wi-Fi, κ.ά.  

Το κτίριο του Εθνικού (αρχικά Βασιλικού) Ιδρύματος Ερευνών, που υψώνεται στη διασταύρωση της λεωφόρου Β. Κωνσταντίνου με την οδό Β. Γεωργίου, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1965-1968, βάσει σχεδίων του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη και των συνεργατών του (σε οικοδομικό τετράγωνο όπου παλαιότερα ήταν εγκατεστημένοι οι στάβλοι των ανακτόρων). Η αρχική πρόταση των μελετητών για ένα "υπερμοντέρνο" γυάλινο κτίριο δεν έγινε δεκτή και, στην τελική λύση που εφαρμόστηκε, ο άκαμπτος ορθολογισμός και ο λειτουργικός δογματισμός που χαρακτήριζε τη "σχολή" Δοξιάδη, επικράτησαν έναντι της αισθητικής διάστασης (με την παρέκκλιση της μαρμάρινης επένδυσης των εξωτερικών επιφανειών). Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών παραμένει ένα επιβλητικό σύγχρονο κτίριο αξιώσεων, που επηρέασε σημαντικά την αρχιτεκτονική γοήτρου στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

Στο κτίριο του ΕΙΕ ξεχωρίζει ο εντυπωσιακός συμπαγής ορθογώνιος όγκος της Βιβλιοθήκης Επιστήμης Τεχνολογίας Πολιτισμού του ΕΚΤ η οποία ιδρύθηκε το 1958 και εξυπηρετεί επιστήμονες, ερευνητές, πανεπιστημιακούς και φοιτητές όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι η συγκέντρωση, οργάνωση και απρόσκοπτη ροή πληροφοριών για επιστήμη, τεχνολογία, τεκμηρίωση, έρευνα και ανάπτυξη, σε όλη την επιστημονική, ερευνητική και παραγωγική κοινότητα της χώρας.

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 25 πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Μέσα από την πραγματοποίηση ξεναγήσεων, η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Η δράση Open House Athens πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου 2015, απευθυνόταν στο ευρύ κοινό και περιελάμβανε συνεχόμενες δωρεάν ξεναγήσεις κατά τις ώρες που επιλέγονται για κάθε χώρο. Οι ξεναγήσεις αφορούσαν τόσο το εξωτερικό των κτιρίων, όσο και κάποιους χώρους στο εσωτερικό.