Επιμορφωτικό σεμινάριο για την αναβαθμισμένη έκδοση OJS.3 των υπηρεσιών eJournals & eProceedings του ΕΚΤ

Πότε και πού;

30.11.2022
Διαδικτυακά

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) διοργανώνει τη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο "Επιμορφωτικό σεμινάριο για την αναβαθμισμένη έκδοση OJS.3 των υπηρεσιών eJournals & eProceedings" την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 (12:00-14:00).

Το σεμινάριο έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα και θα εστιάσει στην αναβαθμισμένη έκδοση OJS.3 του λογισμικού ανοικτού κώδικα Open Journal System και τις νέες λειτουργικότητες για τις υπηρεσίες eJournals και eProceedings που έχει δημιουργήσει το ΕΚΤ. Tο σεμινάριο απευθύνεται σε εκδότες που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, αλλά είναι ανοικτό και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Η Υπηρεσία eJournals αποτελεί μια ενιαία υποδομή διαχείρισης ηλεκτρονικών περιοδικών, με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της επιστημονικής κοινότητας της χώρας και τη διεθνή προβολή των ακαδημαϊκών εκδοτών (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές εταιρείες) και των ελληνικών περιοδικών δημοσιεύσεων. Φιλοξενεί υψηλής ποιότητας περιοδικά και προσφέρει ένα ενιαίο περιβάλλον έκδοσης και ανοικτής πρόσβασης σε έγκριτο περιεχόμενο, ενισχύοντας την ακαδημαϊκή επικοινωνία και την ερευνητική δραστηριότητα.

Η υπηρεσία eProceedings αποτελεί μια καινοτόμο υπηρεσία του ΕΚΤ ηλεκτρονικής έκδοσης πρακτικών συνεδρίων, και διάθεσης έγκριτου περιεχομένου με όρους ανοικτής πρόσβασης, που αναδεικνύει τις δραστηριότητες των επιστημονικών φορέων και το έργο των Ελλήνων ερευνητών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται για την ενημέρωση των εκδοτών σχετικά με την αναβαθμισμένη έκδοση OJS.3, σύμφωνη με τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές για τη διάθεση του ερευνητικού και επιστημονικού έργου με τους όρους της ανοικτής πρόσβασης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω του εργαλείου zoom στην ελληνική γλώσσα. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.

Δεν θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στη διεύθυνση epublishing@ekt.gr.

Το έργο

Η υπηρεσία ePublishing του ΕΚΤ καλύπτει πλήρως τις εκδοτικές ανάγκες της επιστημονικής κοινότητας. Απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν εξαρχής ένα νέο επιστημονικό περιοδικό, καθώς και σε όσους επιθυμούν να μεταφέρουν την εκδοτική τους δραστηριότητα σε ένα νέο αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό περιβάλλον. Δίνει τη δυνατότητα άμεσης προβολής και διάχυσης του επιστημονικού έργου, και εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση ευρύτερων ομάδων χρηστών στη νέα επιστημονική γνώση που παράγεται στην Ελλάδα.

Σκοπός του ΕΚΤ είναι να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκδοτικής δραστηριότητας και να αυξήσει τις διαθέσιμες επιστημονικές δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης, βελτιώνοντας την ακαδημαϊκή συνεργασία & επικοινωνία και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των εκδόσεων και των εκδοτικών πρακτικών, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς καλές πρακτικές και πολιτικές στην ακαδημαϊκή επικοινωνία (scholarly communication), στην ψηφιακή έρευνα (digital research) και στις επιστημονικές εκδόσεις. Παράλληλα, η αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής εξασφαλίζει πλήρη διαλειτουργικότητα με μηχανές αναζήτησης και αυξάνει την ορατότητα, την αναγνωσιμότητα και την επίδραση των δημοσιεύσεων.

H αναβάθμιση της υπηρεσίας eJournals & eProceedings με νέες λειτουργικότητες, πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της πράξης “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης”. Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα” (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Διοργάνωση