
Μια σημαντική πανελλήνια δράση για τη χαρτογράφηση των αναγκών, των προκλήσεων και των τάσεων που σχετίζονται με την απασχόληση στον κλάδο ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών) (www.ekt.gr/ictgap) πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των αναγκών των επιχειρήσεων σε επαγγελματίες ΤΠΕ, αλλά και οι ανάγκες των απασχολούμενων στον κλάδο ΤΠΕ.
Η συλλογή στοιχείων βασίζεται σε δύο ξεχωριστά ερωτηματολόγια:
Το ερωτηματολόγιο για τις επιχειρήσεις (www.ekt.gr/ictgap-epixeiriseis), απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, και εξετάζει πώς καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θέματα ΤΠΕ.
Στο ερωτηματολόγιο αυτό η έρευνα εστιάζει στις πρακτικές διοίκησης και προσέλκυσης επαγγελματιών ΤΠΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και στις αντιλήψεις τους για τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες των επαγγελματιών αυτών. Παράλληλα, διερευνώνται οι παράγοντες που, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν τη ζήτηση για τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
Το ερωτηματολόγιο για τους επαγγελματίες του κλάδου ΤΠΕ (www.ekt.gr/ictgap-epaggelmaties) απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου ΤΠΕ (ΙCT, Information and Communication Technologies), καταγράφοντας τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις προσδοκίες τους.
Στο ερωτηματολόγιο αυτό, η έρευνα στοχεύει στην αποτύπωση της μορφής και ποιότητας της εργασιακής τους σχέσης, στις εμπειρίες και στην ικανοποίησή τους από την αγορά εργασίας. Επιπλέον, εξετάζονται οι απόψεις τους σχετικά με παράγοντες που σχετίζονται με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και τις πρωτοπόρες τεχνολογίες, καθώς και πώς αυτοί ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζήτηση και το περιεχόμενο του κλάδου τους.
Μέσω της έρευνας επιδιώκεται να αναδειχθούν οι ασυμμετρίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων, να εντοπιστούν κενά και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας ΤΠΕ, και να υποστηριχθεί η διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων ενίσχυσης του οικοσυστήματος ΤΠΕ.
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες καλούνται να συμπληρώσουν το σύντομο ερωτηματολόγιο, έως τις 31 Ιουλίου 2025, στη διεύθυνση: www.ekt.gr/ictgap.
Όλες οι απαντήσεις υποβάλλονται ανώνυμα και θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για την παραγωγή συγκεντρωτικών δεικτών.
Η χαρτογράφηση των αναγκών και προκλήσεων απασχόλησης στον κλάδο ΤΠΕ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη του θεσμού, της υποδομής, των δυνατοτήτων και ικανοτήτων για τη διακυβέρνηση δεδομένων του δημοσίου, τη διάθεση τους για επανάχρηση και την παροχή σχετικών υπηρεσιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα - Α Φάση». Το έργο υλοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU.
Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)
Μαργαρίτης Προέδρου | Τ: 210 220 4941, E: mproed@ekt.gr
Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) (www.ekt.gr), Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ΕΚΤ, ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση εντός και εκτός της χώρας και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων, που παράγεται στην Ελλάδα. Με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, υψηλή τεχνογνωσία και προσωπικό υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης, το ΕΚΤ παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που ενισχύουν τη γνώση και τη μετάβαση σε μια ψηφιακή κοινωνία και οικονομία, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας:
- Συλλέγει, τεκμηριώνει και διαθέτει για περαιτέρω χρήση, ως δημόσια δεδομένα, έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού.
- Παράγει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας. Διεξάγει έρευνες, συλλέγει στοιχεία και παράγει εθνικές στατιστικές σε τομείς της επιστήμης & τεχνολογίας και της ψηφιακής οικονομίας. Λειτουργεί ως μηχανισμός επίσημης στατιστικής πληροφόρησης και παρακολούθησης δημόσιων πολιτικών.
- Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την Ανοικτή Επιστήμη και την Ανοικτή Πρόσβαση.
- Υποστηρίζει τη δικτύωση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τη συνεργασία τους με την ερευνητική κοινότητα.