Θεσμική συνεργασία Ελληνικού Κτηματολογίου και Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου για ψηφιακές δράσεις

Οι δύο φορείς υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού
19.04.2024

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Ελληνικό Κτηματολόγιο και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Το Μνημόνιο υπεγράφη την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιο Σακαρέτσιο, και τον Διευθυντή του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκο Τολιά. Σκοπός του Μνημονίου είναι η ανάπτυξη κοινών ψηφιακών δράσεων και η μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος, δήλωσε: «H συνεργασία μας  με την υπογραφή του μνημονίου, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα. Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα υλοποιήσουμε σημαντικά έργα τα οποία θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κτηματολογίου. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει ήδη πραγματοποιήσει  σημαντικά βήματα στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών και θεωρούμε ότι το ΕΚΤ με την τεχνογνωσία που διαθέτει θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο ώστε να έχουμε ένα πλήρως ψηφιακό κτηματολόγιο τους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του ΕΚΤ Κυριάκος Τολιάς δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που συνεργαζόμαστε με το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που έχει το ΕΚΤ σε θέματα ψηφιακής τεκμηρίωσης, στη διενέργεια έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και ως Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τα οφέλη από τις δράσεις του Ελληνικού Κτηματολογίου, την ικανοποίηση των πολιτών, την πολύ μεγάλη αλλαγή που έχει συμβεί μέσα από ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες που παρέχει πλέον το Κτηματολόγιο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει η αποτίμηση των έργων ψηφιοποίησης περιεχομένου και υπηρεσιών που υλοποιεί το Κτηματολόγιο».

Σκοπός του Μνημονίου είναι ο κοινός καθορισμός ενός πλαισίου συνεργασίας για δυνητικές ψηφιακές δράσεις, και για συνεργατικές ενέργειες ανάπτυξης καινοτομίας και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας μεταξύ ΕΚΤ και Ελληνικού Κτηματολογίου.

Οι δύο φορείς θα συνεργαστούν συστηματικά με σκοπό την προώθηση της θεσμικής αποστολής τους, τη συνέργεια σε δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων: την ανάπτυξη κοινών έργων ψηφιακής ανασυγκρότησης για την αποτελεσματική λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου, την ανάπτυξη δράσεων για την ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής και της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών στον τομέα του Κτηματολογίου, καθώς και τη μελέτη και αξιολόγηση των υλοποιούμενων δράσεων και των υπηρεσιών που παρέχει το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)
Μαργαρίτης Προέδρου | Τ: 210 220 4941, E: mproed@ekt.gr

Ελληνικό Κτηματολόγιο
Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (https://www.ktimatologio.gr), συστήθηκε με τον Ν.4512/2018 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σκοπός του είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας, δημοσιότητας και διαθεσιμότητας των χωρικών και νομικών δεδομένων που αφορούν την ακίνητη ιδιοκτησία και η διασφάλιση της δημόσιας πίστης και ασφάλειας των συναλλαγών, σε σχέση με τα δεδομένα αυτά. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με την καταχώριση νομικών και τεχνικών πληροφοριών, για τον ακριβή καθορισμό της θέσης και των ορίων των ακινήτων και τη δημοσιότητα των εγγραπτέων δικαιωμάτων και βαρών, μέσω της σύνταξης, τήρησης, ενημέρωσης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου. Στο σκοπό του επίσης περιλαμβάνεται και η γεωδαιτική και χαρτογραφική κάλυψη της χώρας και η δημιουργία και τήρηση ψηφιακών γεωχωρικών δεδομένων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) (https://www.ekt.gr/), είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ΕΚΤ είναι Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Το ΕΚΤ έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, τεκμηρίωση, διάθεση για περαιτέρω χρήση και μακροχρόνια διατήρηση του έγκριτου ψηφιακού περιεχομένου και των δεδομένων που παράγονται από την ελληνική επιστημονική, ερευνητική και πολιτιστική κοινότητα. Επίσης, στους ρόλους του εντάσσονται: η παραγωγή ευρωπαϊκών και εθνικών στατιστικών για την Έρευνα, Ανάπτυξη, Καινοτομία, Ψηφιακό Μετασχηματισμό, η ενίσχυση της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και η προώθηση της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, την οικονομική ανάπτυξη και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.