Εκδήλωση για τις νέες προκηρύξεις και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες στον τομέα "Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα" του Ορίζοντα Ευρώπη

Διοργανώνεται διαδικτυακά τη Δευτέρα 19 Ιουλίου από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου
16.07.2021

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 (12.00-15.00) για τις πρώτες προσκλήσεις της θεματικής ομάδας "Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα" (Cluster 4: Digital, Industry and Space) του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη, με τη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τη συγκεκριμένη θεματική του προγράμματος, και, επιπλέον, συντονιστής του Enterprise Europe Network - Hellas, του ελληνικού κόμβου του μεγαλύτερου διεθνούς δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CONNECT), τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας (DG RTD) και τη Γενική Διεύθυνση Άμυνας, Βιομηχανίας και Διαστήματος (DG DEFIS). Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας.

Επιχειρήσεις, startups, οργανισμοί έρευνας και καινοτομίας, πανεπιστημιακοί, καθώς και μεμονωμένοι ερευνητές, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες προκηρύξεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στη θεματική "Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα" και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματα τους στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Matthieu Delescluse, Deputy Head of Unit (DG CONNECT), θα παρουσιάσει τη θεματική των Ψηφιακών Τεχνολογιών, ο Nicholas Deliyanakis, Policy Officer for Industrial Transformation (DG RTD), θα παρουσιάσει τη θεματική της Βιομηχανίας, και ο  Francesco Barbato (DG DEFIS) θα παρουσιάσει τη θεματική του Διαστήματος, στο πρώτο πρόγραμμα εργασίας (2021-2022) του Cluster 4 στον Ορίζοντα Ευρώπη.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ιστορίες επιτυχίας στους παραπάνω τομείς και σχετικές μελέτες για τον αντίκτυπο της Έρευνας στην Τεχνολογική Ανάπτυξη, από τους Ευάγγελο Γκιζελή (Γενικός Διευθυντής & Ιδρυτής της Gizelis Robotics), Νίκο Σέργη (Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος), Δημήτρη Εξαδάκτυλο (υποψήφιος διδάκτορας IMT School for Advanced Studies Lucca). Επιπρόσθετα, οι Εθνικοί Εκπρόσωποι για το Cluster 4 (Digital, Industry, Space), Μαρία Χαχαμίδου και Βασίλειος Γογγολίδης από τη ΓΓΕΚ, θα αναφερθούν στις ευκαιρίες χρηματοδότησης των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στο πλαίσιο του Cluster 4 του Ορίζοντα Ευρώπη.

Τέλος, το ΕΚΤ, οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα παρουσιάσει τις δράσεις και τις υπηρεσίες του προς την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιώργος Μέγας, κύριο Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 στην Ελλάδα.

Ο Ορίζοντας Ευρώπη είναι το πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό 95,5 δισ. ευρώ. Περισσότερα από 15 δισ. ευρώ αφορούν τη θεματική ομάδα «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» (Cluster 4), η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις. 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά και τα ελληνικά, η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται online εγγραφή. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και η φόρμα συμμετοχής διατίθενται στην ιστοσελίδα https://www.ekt.gr/el/events/26200. H εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στο κανάλι του ΕΚΤ στο YouTube.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τo EKT, Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 στον Ορίζοντα Ευρώπη:  α) Ψηφιακές Τεχνολογίες: Γιώργος Μέγας, megas@ekt.gr & Αγγελος Αγγελίδης, aangelidis@ekt.gr, β) Βιομηχανία: Βαρβάρα Βασιλάκη, vasilaki@ekt.gr & Νίκος Μανιαδάκης, maniadakisn@ekt.gr, γ) Διάστημα: Θανάσης Χαρέμης, acharemis@ekt.gr & Γιώργος Μέγας megas@ekt.gr.

Σημειώνεται ότι το ΕΚΤ διοργάνωσε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή της ελληνικής ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, με περισσότερους από 1.100 συμμετέχοντες, δύο ακόμη ενημερωτικές διαδικτυακές ημερίδες που αφορούσαν τις νέες προκηρύξεις του Ορίζοντα Ευρώπη, σχετικά με τις Δράσεις Marie Skłodowska-Curie και τον τομέα της Υγείας.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη (https://innovation.ekt.gr/horizoneurope), και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Έχοντας πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά προγράμματα, υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)
Μαργαρίτης Προέδρου | Τ: 210 2204941, E: mproed@ekt.gr
 

Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) (www.ekt.gr) είναι Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ΕΚΤ, ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση εντός και εκτός της χώρας και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων,  που παράγεται στην Ελλάδα. Με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, υψηλή τεχνογνωσία και προσωπικό υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης, το ΕΚΤ:
• Συλλέγει, τεκμηριώνει και διαθέτει έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού.
• Παράγει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και αποτυπώνει το ελληνικό οικοσύστημα Έρευνας, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης, Καινοτομίας (ETAK).
• Υποστηρίζει τις επιχειρήσεις να δικτυωθούν, να γίνουν εξωστρεφείς και να συνεργαστούν με την ερευνητική κοινότητα.
• Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την Ανοικτή Επιστήμη και την Ανοικτή Πρόσβαση.
• Επιδιώκει τη μέγιστη διάχυση της γνώσης, για την Ελλάδα που αναπτύσσεται και αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της.
Το EKT παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που ενισχύουν τη γνώση και τη μετάβαση σε μια ψηφιακή κοινωνία και οικονομία, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.