Τα νέα δεδομένα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αγορά εργασίας στο επίκεντρο της εκδήλωσης του ΕΚΤ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Με περισσότερους από 150 διαδικτυακούς συμμετέχοντες και εκπροσώπους δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων να δίνουν το παρόν, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση "Ικανοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό; Πολιτικές, τάσεις και πρακτικές" την Τρίτη 28 Ιουνίου.

Τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις και στο ανθρώπινο δυναμικό τους, καθώς και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, συζητήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) την Τρίτη 28 Ιούνιου 2022, με θέμα "Ικανοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό; Πολιτικές, τάσεις και πρακτικές".

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διαδικτυακά περίπου 150 συμμετέχοντες, επαγγελματίες, υψηλόβαθμα στελέχη και επιχειρηματίες, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και ΜΚΟ, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σχετικά με την επανειδίκευση (reskilling) και την αναβάθμιση (upskilling) των ικανοτήτων που απαιτούνται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, και να μοιραστούν ιδέες και λύσεις που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη.

Από αριστερά προς δεξιά: A. Στασής, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δρ Ε. Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ

Την εκδήλωσε άνοιξε η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ, η οποία επεσήμανε σχετικά ότι: "Στο ΕΚΤ, από τον θεσμικό μας ρόλο εστιάζουμε σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Ως Εθνική Στατιστική Αρχή μετράμε μεταξύ άλλων, και τις ικανότητες, ειδικά σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Η πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση και η συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει να κάνει κυρίως με τις υπηρεσίες καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, τις οποίες το ΕΚΤ παραδοσιακά προσφέρει".

Από την πλευρά του, ο Παντελής Τζωρτζάκης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ανέφερε ότι: "Το κομμάτι reskilling / upskilling εξ ορισμού είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή, στη νέα βιομηχανική επανάσταση, που είναι η επανάσταση της τεχνολογίας και της πληροφορικής, συζητάμε για τεχνητή νοημοσύνη και analytics και όλο αυτό τον μαγικό κόσμο, ο οποίος έχει ανάγκη ανθρώπους και όχι μηχανήματα, κτήρια και εργοστάσια. Αρά στη χώρα αυτό που είναι το κεφαλαίο είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα πρέπει να δούμε πώς θα το εμπλουτίσουμε να αποκτήσει νέες ψηφιακές ικανότητες για την επόμενη εποχή".

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντώνης Στασής, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος τόνισε: "Το reskilling / upskilling δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος μόνος του. Είναι κάτι που απαιτεί συντονισμό, είναι κάτι που απαιτεί συνεργασία. Και μάλιστα από την πλευρά του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ιδιαίτερα της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, από τα βασικά ζητήματα που τίθενται και αφετηρία μας, είναι η γνωστή σε όλους πλέον Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και ιδιαίτερα το κομμάτι του ανθρώπινου κεφαλαίου που αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες. Εκεί λοιπόν συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη ενός συντονιστικού μηχανισμού και μάλιστα αυτός φαίνεται να μετουσιώνεται με την Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα από ένα φορέα και μόνο. Θέλει σύμπραξη ιδωτικού-δημοσίου τομέα και νομίζω όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας".

Aπό αριστερά προς δεξιά: Κ. Κίντζιος, ReGeneration, Θ. Παναγιωτόπουλος, Human Value,  VIPA Hellas, Π. Καμπύλης, ΕΚΤ, Δρ Ν Καραμπέκιος, ΕΚΤ

Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης με συντονιστή τον Δρ Νίκο Καραμπέκιο, Υπεύθυνο Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης ΕΚΤ, έμφαση δόθηκε στις ευρωπαϊκές και εγχώριες πολιτικές, τάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν εφαρμοστεί σε αυτήν την πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Ο Δρ Παναγιώτης Καμπύλης, Αναλυτής Πολιτικών και Δεδομένων, ΕΚΤ, έκανε την αποσαφήνιση των όρων skilling (απόκτηση ικανοτήτων), upskilling (αναβάθμιση ικανοτήτων στο πλαίσιο του ίδιου εργασιακού ρόλου) reskilling (επανειδίκευση για νέο εργασιακό ρόλο) και  και ανέφερε πως "Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην ΕΕ έως το 2030 και 60 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια ως αποτέλεσμα των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Το reskilling/upskilling είναι μια αναγκαία συνθήκη για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις εργασίας και για το λόγο αυτό η Κομισιόν έχει δημιουργήσει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία". Παράλληλα αναφερόμενος στη σχετική έρευνα που υλοποίησε το ΕΚΤ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων (2020) επισήμανε πως "Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κεντρική επιχειρηματική στρατηγική για 8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις ενώ 4 στις 10 δίνουν έμφαση στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού τους".

Ακολούθως, ο Θόδωρος Παναγιωτόπουλος, Ιδρυτής και Managing Director της Human Value και People Operations Manager της VIPA Hellas, αναφέρθηκε στις προαπαιτούμενες ψηφιακές δεξιότητες που θέτουν οι επιχειρήσεις για το ανθρώπινο δυναμικό τους, καθώς και για τις προσφερόμενες ικανότητες εκ μέρους των εργαζομένων. Συγκεκριμένα είπε: "Είναι πολύ σημαντικό οι εργαζομένοι να καταλάβουν ότι το να γίνουν καλύτεροι στις ψηφιακές δεξιότητες δεν είναι κάτι που θα έχει ένα όφελος στην εταιρεία. Είναι κάτι που θα τους δώσει την ευκαιρία να δουν μια δουλειά με μεγαλύτερο νόημα και θα μπορούν να προσθέτουν μεγαλύτερη αξία. Άρα τι θα ήθελε μία εταιρεία; H εταιρεία θα ήθελε να μην ψάξει να βρει μια λειτουργία που της λείπει από κάποιο εργαλείο, αλλά να έχει έναν εργαζόμενο, ο οποίος προσπαθώντας να κάνει καλύτερα τη δουλειά του και να δώσει αξία στη δουλειά του και στην εταιρεία, να προτείνει ο ίδιος ψηφιακές λύσεις".

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κίντζιου, Business Development Director, ReGeneration, ο οποίος τόνισε σχετικά: "To ReGeneration είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, οι ωφελούμενοι του δεν προσφέρουν χρηματικό αντάλλαγμα και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα είναι για μένα ένα μικρό θαύμα καθώς έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 3000 νέους πτυχιούχους μέχρι 29 ετών να βελτιώσουν τις ήπιες δεξιότητές τους (soft skills) και να μπουν στην αγορά εργασίας. Οπότε επενδύουμε παρά πολύ στους νέους, χρειάζεται ιδιαίτερη ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων τους, γιατί είμαστε προτελευταίοι στον Ευρωπαϊκο Δείκτη Δεξιοτήτων και αν οι νέοι δεν αντιληφθούν πως ζητήματα όπως η κριτική ικανότητα, επίλυση προβλημάτων, φιλομάθεια, ομαδικότητα, ενσυναίσθηση, αν αυτά τα πράγματα δεν τους τα εμπνεύσουμε σε αυτήν την ηλικία, γιατί δυστυχώς δεν τα έχουν εμπνεύσει τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, και θεωρήσουμε ότι η πτυχιοθηρία είναι το διαβατήριο για την αγορά εργασίας ή την επιτυχία, τότε απλά αμαυρώνουμε το μέλλον μας. Με αυτόν τον τρόπο εμείς έχουμε προσφέρει μέχρι σήμερα 700.000 ώρες reskilling / upskilling στους νέους και τις νέες της χώρας".

Aπό αριστερά προς δεξιά: Κ. Καλογεράκης, Διευθυντής Fintech Καινοτομίας ΕΑΤ, Π. Παπαγεωργίου, Διευθυντής Επιχειρηματικής Καινοτομίας, ΕΑΤ

Τέλος, οι Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Διευθυντής Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Κωνσταντίνος Καλογεράκης, Διευθυντής Fintech Καινοτομίας στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες δράσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΑΤ, επισημαίνοντας ότι '"Οι ανάγκες reskilling / upskilling είναι ανάγκες που τις έχουμε βιώσει και εμείς ως οργανισμός τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ξεκινήσαμε 40 άτομα και τώρα είμαστε 130. Όλοι έχουμε κάνει reskilling και upskilling στις δουλειές μας. Πρόσφατα φτιάξαμε ένα καινούργιο εργαλείο πριμοδοτώντας όσους τολμούν να καινοτομήσουν. Συνδυάζει εγγυήσεις και επιχορηγήσεις και πρώτη φορά προσφέρουμε ένα δάνειο μέσω τραπεζών, το οποίο είναι μέχρι 400.000 € σε νεοσύστατες/νεοφυείς επιχειρήσεις ή υπάρχουσες/υφιστάμενες, οι οποίες θέλουν να ασχοληθούν με ένα καινοτόμο πόνημα, και παρέχουμε 80% εγγύηση δικιά μας, το οποίο σημαίνει αμέσως χαμηλότερο επιτόκιο και συγχρόνως επιστρέφει το 20% του κεφαλαίου σου, αν επιτύχεις κάποια κρίτηρια καινοτομίας".

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση, από τον Δρ Ν. Καραμπέκιο, των δράσεων του Enterprise Europe Network - Hellas, του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, το οποίο συντονίζει το ΕΚΤ, και το οποίο παρέχει υπηρεσίες δικτύωσης, συμβουλευτικής και καινοτομίας σε επιχειρήσεις καθώς επίσης και μια σειρά από εκπαιδεύσεις για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων των Enterprise Europe Network - Hellas και ΙnnoAgora Talks. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2022, το ΕΚΤ και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την προώθηση της δικτύωσης και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Aπό αριστερά προς δεξιά: Δρ Ν. Καραμπέκιος, Π. Παπαγεωργίου, Α. Θεριανού, Κ. Κίντζιος, Π. Θεοδωρόπουλος, Δρ Ε. Σαχίνη, Κ. Καλογεράκης, Α. Στασής, Π. Καμπύλης

Σχετικά με το Enterprise Europe Network
Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο. Περισσότεροι από 600 συνεργαζόμενοι οργανισμοί, 3.000 εξειδικευμένα στελέχη και 17 ομάδες εμπειρογνωμόνων σε αντίστοιχους βιομηχανικούς τομείς έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα 2,9 εκατομμύρια επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν διεθνώς. Επιπλέον, 475.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εμπιστευτεί τις εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες του Δικτύου.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ιδρυτικό μέλος και συντονιστής του Enterprise Europe Network - Hellas, του μοναδικού ελληνικού κόμβου του Δικτύου. Το Enterprise Europe Network - Hellas αποτελείται από 16 αναπτυξιακούς οργανισμούς, βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια. Το ΕΚΤ και το Enterprise Europe Network - Hellas υποστηρίζουν με προηγμένες υπηρεσίες τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την καινοτομία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με διεθνείς φιλοδοξίες.

Σχετικά με την InnoAgora
Η  InnoAgora είναι η νέα ψηφιακή κοινότητα διασύνδεσης για καινοτόμες Ελληνικές επιχειρήσεις και επενδυτές που δημιούργησε η ΕΑΤ. Σκοπός της InnoAgora είναι να συμβάλλει στη διεθνή ανάπτυξη Ελληνικών επιχειρήσεων και να παρέχει πραγματικές ευκαιρίες διασύνδεσης, δημιουργώντας κανάλια επικοινωνίας με επενδυτές και άλλους εταίρους. Συγκεκριμένα, επιδιώκει να καθιερώσει ψηφιακά, μια σύγχρονη έκδοση της αρχαίας Αγοράς, όπου επιχειρήσεις και φορείς από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, θα επικοινωνούν με σκοπό τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων και τη δημιουργία συνεργειών. Για να γίνετε μέλη του InnoAgora μέσω του ΕΚΤ και να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες της πλατφόρμας πατήστε εδώ.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης "Ικανοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό; Πολιτικές, τάσεις και πρακτικές":

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT, Eλληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα