Συνέδριο για την ενεργειακή συμπεριφορά κτιρίων και δομικών υλικών

Η μελέτη και εκτίμηση της ενεργειακής συμπεριφοράς κτιρίων και δομικών υλικών, με την εφαρμογή δυναμικής ανάλυσης και σύγχρονων εργαλείων προσομοίωσης και δοκιμών, είναι το θέμα του συνεδρίου 'DYNASTEE 2005 - DYNamic Analysis, Simulation and Testing applied to the Energy and Environmental Performance of Buildings', που διοργανώνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ως μέλος των δικτύων DYNASTEE και PASLINK EEIG, από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου 2005, στην Αθήνα.

Το συνέδριο απευθύνεται σε επιστήμονες και ερευνητές που δραστηριοποιούνται στον κτιριακό τομέα και ειδικότερα στην ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά κτιρίων και δομικών υλικών, και προέρχονται όχι μόνο από το χώρο των μηχανικών αλλά και από τους τομείς των φυσικών επιστημών, των εφαρμοσμένων μαθηματικών και της στατιστικής.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις μέχρι σήμερα δράσεις και στρατηγικές στον τομέα της ενεργειακής συμπεριφοράς κτιρίων και δομικών υλικών, τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τους μηχανισμούς δικτύωσης για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου επιστημονικού περιβάλλοντος για εφαρμογές δυναμικής ανάλυσης, προσομοίωσης και δοκιμών.

Η μελέτη της ενεργειακής συμπεριφοράς κτιρίων, που επηρεάζεται άμεσα από τα θερμικά χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του κτιριακού κελύφους, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξοικονόμηση ενέργειας. Μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής αυτής συμπεριφοράς ήταν το έργο PASSYS για την προσομοίωση παθητικών ηλιακών συστημάτων, στο οποίο συμμετείχε το ΚΑΠΕ.

Στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκαν δώδεκα Πεδία Δοκιμών σε δέκα χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων το Πεδίο Δοκιμών του ΚΑΠΕ, για τη δοκιμή, έλεγχο και πιστοποίηση δομικών υλικών, σε πραγματικό μέγεθος και κάτω από πραγματικές κλιματικές συνθήκες. Αναπτύχθηκαν επίσης οι κατάλληλες διαδικασίες για την αναγνώριση των θερμικών χαρακτηριστικών των δομικών υλικών, καθώς και υπολογιστικά πακέτα τόσο για την επεξεργασία των δεδομένων μέτρησης από τα πειράματα πιστοποίησης, όσο και για την προσομοίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς κτιρίων.

Μετεξέλιξη του PASSYS είναι το δίκτυο PASLINK EEIG, ένας ευρωπαϊκός σύνδεσμος για εξωτερικά πεδία δοκιμών (European Economic Interest Grouping of Outdoor Test Centres) στον τομέα της ενεργειακής συμπεριφοράς κτιρίων, καθώς και το άτυπο δίκτυο DYNASTEE, ως 'spin-off' του PASLINK EEIG, που διοργανώνει το συνέδριο.

Μάθετε Περισσότερα