'Ανοιχτή γραμμή με τον υδάτινο κόσμο' από το ΕΛΚΕΘΕ

04.10.2005

Μια ιδιαίτερη σημαντική πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για την εξοικείωση νέων και μαθητών σε θέματα υδάτινου περιβάλλοντος (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια) και τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης, υλοποιήθηκε με επιτυχία. Πρόκειται για το έργο 'Ανοιχτή γραμμή με τον υδάτινο κόσμο - Ωκεανίδα' (Πρόγραμμα 'Ανοιχτές Θύρες', ΕΠΑΝ, Γ' ΚΠΣ) το οποίο περιελάμβανε τρεις Δράσεις για μαθητές, νέους και το ευρύ κοινό.

Η πρώτη Δράση με τίτλο 'Γνωρίζοντας το υδάτινο περιβάλλον και τους κατοίκους του' απευθυνόταν σε μαθητές ηλικίας 10 έως 15 ετών, και είχε στόχο την εξοικείωσή τους με το θαλάσσιο οικοσύστημα μέσα από την παρατήρηση. Συνολικά 66 ομάδες μαθητών (πάνω από 2.500 μαθητές) επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Ανάβυσσο και περισσότεροι από 1.000 μαθητές ενημερώθηκαν και ήρθαν σε επαφή με το υδάτινο περιβάλλον κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών 2003-2005. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε μια σειρά από παρουσιάσεις ειδικών video και εμπειρικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών/πειραμάτων για την κατανόηση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

'Νέα Οδύσσεια' ήταν ο τίτλος της δεύτερης Δράσης που υλοποιήθηκε στην Ανάβυσσο Αττικής και στη Δυτική Ελλάδα (Μεσολόγγι, Μεγανήσι, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη) με τη συμμετοχή νέων 18-28 χρονών. Οι ομάδες που επισκέφθηκαν διαδοχικά τις 5 περιοχές κλήθηκαν να λύσουν γρίφους και να εκτελέσουν δοκιμασίες σχετικές με οικολογικά θέματα. Η επίλυση των δοκιμασιών απαιτούσε ομαδική εργασία και κατανομή εργασιών ανάμεσα στα άτομα της κάθε ομάδας. Απώτερος στόχος ήταν οι συμμετέχοντες να αποκομίσουν εξειδικευμένες πληροφορίες και να ευαισθητοποιηθούν για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν το υδάτινο περιβάλλον.

Τέλος, με τη συμμετοχή μαθητών, νέων αλλά και του ευρύτερου κοινού πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ, από 18 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2005, σειρά εκδηλώσεων με τίτλο '1945-2005: 60 Χρόνια Θαλάσσιας Έρευνας στην Ελλάδα'.

Οι εκθέσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, διαγωνισμοί και συναυλίες που διοργάνωσε το ΕΛΚΕΘΕ στις εγκαταστάσεις του στην Αθήνα, την Κρήτη και τη Ρόδο είχαν ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα θαλάσσιας επιστήμης και τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στα εργαστήρια του Κέντρου, επισκέψεις στα δύο ερευνητικά πλοία ΑΙΓΑΙΟ και ΦΙΛΙΑ, καθώς και παρουσιάσεις του βαθυσκάφους ΘΕΤΙΣ, των τηλεκατευθυνόμενων υποβρύχιων ρομπότ και του καταδυτικού εξοπλισμού.

Κατά τη διάρκεια όλων των εορταστικών εκδηλώσεων διανεμήθηκαν αφίσες, έντυπα, ειδικό εκπαιδευτικό πακέτο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, καθώς και αναμνηστικά δώρα σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το οπτικο-ακουστικό υλικό όσο και το εκπαιδευτικό πακέτο, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου, θα αποτελέσουν υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στις περαιτέρω εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΕΛΚΕΘΕ.