Δέκα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του Δικτύου των IRCs

14.07.2005

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας (Innovation Relay Centre Network), το μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο ανάπτυξης τεχνολογικών συνεργασιών, γιόρτασε τα δέκα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του στην ετήσια συνάντηση των μελών του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2005 στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης πορείας του, το Δίκτυο των IRCs, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαθέτει παρουσία σε 33 Ευρωπαϊκές χώρες με 230 τοπικά γραφεία, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερους από 110.000 πελάτες σε όλη την Ευρώπη, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

'Η καινοτομία είναι το κλειδί για ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον. Εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε τη στασιμότητα που διακρίνει την Ευρώπη και να ενδυναμώσουμε τις αναπτυξιακές ικανότητές της, πρέπει να μειώσουμε την απόσταση που τη χωρίζει από την Αμερική όσον αφορά την παραγωγή καινοτομίας', επισήμανε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. G?nter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, προσθέτοντας: 'Το Δίκτυο των IRCs έχει δημιουργήσει από την έναρξη λειτουργίας του μια καλή φήμη, με πολλές τρίτες χώρες να προσπαθούν να μιμηθούν αυτό το μοντέλο'.

Η προώθηση και ενίσχυση των τεχνολογικών συνεργασιών και η παροχή βοήθειας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αποτελούν τον κύριο στόχο του Δικτύου των IRCs. Έως σήμερα έχουν επιτευχθεί περισσότερες από 2.000 συμφωνίες μεταφοράς τεχνολογίας χάρη στη μεσολάβηση των μελών του Δικτύου. Η πλειοψηφία των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας λειτουργεί υπό τη μορφή κοινοπραξιών με άλλους περιφερειακούς οργανισμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εμπορικά επιμελητήρια, αναπτυξιακά κέντρα και πανεπιστημιακά τεχνολογικά ιδρύματα.

Ο David White, Επικεφαλής της Διεύθυνσης 'Πολιτική για την Καινοτομία' της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, αναγνωρίζει ότι τα IRCs έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε περιφερειακό, βιομηχανικό και πανεπιστημιακό επίπεδο: 'Θεωρούμε ότι οι περιφέρειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση της καινοτομίας. Τα IRCs μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ευημερήσουν. Μπορούν αφενός να παρέχουν υποστήριξη στα πανεπιστήμια προκειμένου να παρουσιάσουν τα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και αφετέρου στις επιχειρήσεις προκειμένου να παρουσιάσουν στα πανεπιστήμια τις ανάγκες και απαιτήσεις τους. Επίσης, στον βιομηχανικό τομέα, τα IRCs πρέπει να υποστηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.'

Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση, το νέο 'σύνθημα' του Δικτύου είναι 'Συνδέοντας γνώση, τεχνολογίες και ανθρώπους για την καινοτομία και ανταγωνιστικότητα'. 'Το μεγάλο πλεονέκτημα των IRCs είναι ότι 1.000 στελέχη, που γνωρίζουν τις τοπικές ανάγκες και γνωρίζονται μεταξύ τους, εργάζονται με προσωπικές επαφές και τεχνολογικά εργαλεία σε συγκεκριμένους θεματικούς τομείς' δήλωσε χαρακτηριστικά η R. Weissenhorn, Επικεφαλής της Mονάδας 'Υποστήριξη της Καινοτομίας' της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Raimund Brochler, Διευθυντής της Γραμματείας του Δικτύου των IRCs, ο αριθμός των συμφωνιών που που επιτεύχθησαν χάρη στη συμβολή των στελεχών του Δικτύου αυξήθηκε κατά 19% τον τελευταίο χρόνο υλοποίησης του 5ου Προγράμματος Πλαισίου και κατά 26% τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του 6ου Προγράμματος Πλαισίου.

Το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας (ΙRC Hellenic) παρουσίασε μια εντυπωσιακή επίδοση κατά τη περίοδο 2000 - 2004 συμβάλλοντας στην επίτευξη περισσότερων από 30 συμφωνιών μεταφοράς τεχνολογίας. Επίσης, έχει εμπλακεί ενεργά στη διοργάνωση πολυάριθμων εκδηλώσεων μεταφοράς τεχνολογίας και έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των θεματικών ομάδων του Δικτύου των IRCs. Για αυτά τα επιτεύγματα έχει διακριθεί δύο φορές ως ένα από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αναδιανομής Καινοτομίας.