Η ΕΕ εφαρμόζει πενταετή στρατηγική για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την πρωτοβουλία 'i2010: European Information Society 2010' που στοχεύει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη στρατηγική εκσυγχρονισμού και περαιτέρω ανάπτυξης όλων των εργαλείων (π.χ. νομοθετικές ρυθμίσεις, πολιτικές για έρευνα και επιχειρηματική συνεργασία) που χρησιμοποιεί η ΕΕ προκειμένου να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Η πρωτοβουλία i2010 περιέχει τρεις πολιτικές προτεραιότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Η ανάπτυξη εντός του πλαισίου της ΕΕ μιας ανοιχτής και ανταγωνιστικής ενιαίας αγοράς για τις υπηρεσίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας και των ΜΜΕ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να προτείνει εντός του 2005 πολιτικές για την αποτελεσματική διαχείριση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων που διέπουν τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη. Επίσης, αναμένεται να προωθήσει το 2006 στρατηγική για την ανάπτυξη της ασφάλειας στην Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς και πολιτικές για την αποτελεσματική και διαλειτουργική διαχείριση των ψηφιακών δικαιωμάτων.
  • Η αύξηση κατά 80% των χρημάτων που επενδύει η ΕΕ για την έρευνα στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Η Ευρώπη υπολείπεται άλλων χωρών όσον αφορά στην έρευνα για την ΚτΠ, καθώς επενδύει μόλις 80 ευρώ κατά κεφαλήν, έναντι 350 της Ιαπωνίας και 400 των ΗΠΑ.
  • Η προώθηση μιας Ευρωπαϊκής Κοινωνίας της Πληροφορίας χωρίς αποκλεισμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει, το επόμενο έτος, την εφαρμογή προγράμματος δράσης για την ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Εντός του 2007 προγραμματίζει να ξεκινήσουν τρεις νέες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πληροφορική και τις επικοινωνίες και αφορούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την τρίτη ηλικία, 'έξυπνων' και πιο φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων, και στη δημιουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών που θα κάνουν την Ευρωπαϊκή πολυμεσική και πολυπολιτισμική κληρονομιά διαθέσιμη προς όλους. Επίσης, φιλοδοξεί να υλοποιήσει εντός του 2008 δράσεις που θα συμβάλουν στην εξάλειψη του γεωγραφικού και κοινωνικού 'ψηφιακού χάσματος'.

Η πρωτοβουλία i2010 εστιάζει στην πλέον υποσχόμενη βιομηχανία της Ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ο τομέας των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αντιπροσωπεύει το 40% της ετήσιας αύξησης παραγωγικότητας στην Ευρώπη και το 25% της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ στην ΕΕ.

Μάθετε Περισσότερα