Προχωράει με εντατικούς ρυθμούς η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού υπολογιστικού πλέγματος (Grid)

Η τεχνολογία πλέγματος θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας μορφής Διαδικτύου, όπου όλοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε εξωπραγματικούς για τα σημερινά δεδομένα υπολογιστικούς πόρους αφού όλοι οι δικτυωμένοι υπολογιστές θα έχουν ενοποιηθεί σε μια ενιαία πλατφόρμα. Οι βάσεις για αυτή την εξέλιξη έχουν ήδη τεθεί καθώς τα μέλη της ευρωπαϊκής ερευνητικής κοινότητας έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας. Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα συμπεράσματα των επιστημόνων που συμμετείχαν στο τρίτο συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου EGEE που διεξήχθη στην Αθήνα.

Το συνέδριο, που διοργάνωσε το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) που συμμετέχει από ελληνικής πλευράς στο EGEE, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συνάθροιση ηγετικών προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο των ηλεκτρονικών υποδομών με έμφαση στις δικτυακές τεχνολογίες και τεχνολογίες πλέγματος, προσελκύοντας ειδικούς τόσο από το χώρο της έρευνας και τεχνολογίας όσο και από τη βιομηχανία. Η εκδήλωση αποτέλεσε, επίσης, μέσο προβολής και επικοινωνίας για τους επιστήμονες που συμμετέχουν σε συναφή με το EGEE ερευνητικά έργα όπως το SEE-GRID και το DILIGENT, οι οποίοι διοργάνωσαν ενημερωτικές ημερίδες στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Στο έργο EGEE (Εnabling Grids for E-sciencE), συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 32 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν 71 εταίροι από 27 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Το EGEE έχει ως στόχο την ενοποίηση όλων των δικτυωμένων υπολογιστών σε μια ενιαία πλατφόρμα καθώς και την ανάπτυξη, χρήση και υποστήριξη των τεχνολογιών Grid για την υιοθέτηση εφαρμογών e-Science στον τομέα της ευρωπαϊκής έρευνας. Ήδη προσφέρει υπηρεσίες διαμοιρασμού υπολογιστικών και αποθηκευτικών πόρων με ταυτόχρονη υποδομή διαχείρισης και υποστήριξης χρηστών. Μέχρι σήμερα έχουν διασυνδεθεί στο πανευρωπαϊκό πλέγμα πάνω από 50 υπολογιστικά κέντρα προσφέροντας συνολικά 8.000 CPUs και περίπου 5 Peta Bytes (5.000 Tera Bytes ή 5.000.000 Giga Bytes) κατανεμημένο αποθηκευτικό χώρο σε περισσότερους από 3.000 ερευνητές από πέντε τουλάχιστον διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, Δρα Fabrizio Gagliardi: «Το έργο EGEE θα καταστήσει την τεχνολογία πλέγματος αξιόπιστη και διαθέσιμη σε όλη την επιστημονική κοινότητα. Όπως ήταν δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις του Διαδικτύου που δημιουργήθηκε αρχικά για επιστημονικούς σκοπούς, έτσι και η επίδραση της αναδυόμενης τεχνολογίας πλέγματος στην κοινωνία είναι δύσκολο να προβλεφθεί, σίγουρα όμως θα είναι τεράστια».

Το EGEE αναμένεται να παρέχει στους ερευνητές τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στο βιομηχανικό τομέα, εικοσιτετράωρη πρόσβαση σε κύριους υπολογιστικούς πόρους, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τοποθεσία που βρίσκονται. Η νέα πληροφοριακή πλατφόρμα θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο GEANT και θα υποστηρίζει κατανεμημένες ερευνητικές κοινότητες, οι οποίες θα μοιράζονται κοινές υπολογιστικές υποδομές. Επιπλέον, θα μπορεί να συνεργαστεί με άλλα Πλέγματα που δημιουργούνται στον υπόλοιπο κόσμο, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες που γίνονται για την καθιέρωση μιας παγκόσμιας υποδομής πλέγματος.

Από την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού Πλέγματος αναμένεται να ωφεληθεί κάθε επιστημονική δραστηριότητα που βασίζεται σε προηγμένους επιστημονικούς υπολογιστικούς πόρους. Ήδη έχουν επιλεγεί δύο περιοχές πιλοτικής εφαρμογής, που θα καθοδηγήσουν την αρχική υλοποίηση και θα πιστοποιήσουν την απόδοση και λειτουργικότητα της αναπτυσσόμενης υποδομής πλέγματος.

Η πρώτη εφαρμογή είναι η Large Hadron Collider Computing Grid (LCG), που βασίζεται σε μια υποδομή Πλέγματος για την αποθήκευση και επεξεργασία μεγάλου όγκου πραγματικών και εξομοιωμένων δεδομένων από πειράματα φυσικής υψηλής ενέργειας που διεξάγονται στo CERN. Τη δεύτερη εφαρμογή αποτελούν τα Biomedical Grids, όπου δημιουργούνται πολλές προκλήσεις για την επιστημονική κοινότητα μέσω της εξόρυξης δεδομένων και της δημιουργίας ευρετηρίων σε ιατρικές βάσεις δεδομένων νοσηλευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Οι ομάδες επιστημόνων που συμμετέχουν στο έργο EGEE και εργάζονται στον τομέα της ανάπτυξης λειτουργιών ευελπιστούν ότι μετά την ολοκλήρωσή του το ευρωπαϊκό πλέγμα θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Βασικά του στοιχεία θα είναι η ευκολία διαχείρισης και η αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών, η ύπαρξη ενός αξιόπιστου μοντέλου ασφάλειας καθώς και η δυνατότητα επέκτασης του συστήματος για την γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των καινούργιων πόρων που θα γίνονται διαθέσιμοι με την πάροδο του χρόνου.

Μάθετε Περισσότερα