Πρόγραμμα 'ΕΝΤΕΡ-2004' για την ένταξη ερευνητών από το εξωτερικό σε ελληνικά ακαδημαϊκα και ερευνητικά ιδρύματα

17.03.2005

Ακαδημαϊκά και δημόσια ερευνητικά ιδρύματα καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για την προσέλκυση και απασχόληση ερευνητών από το εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος 'ΕΝΤΕΡ-2004' που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα' και ο συνολικός προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ. Θα παραμείνει, δε, ανοιχτό μέχρι την ημερομηνία εξάντλησης των διαθέσιμων κονδυλίων και όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2006.

Το πρόγραμμα 'ΕΝΤΕΡ-2004' απευθύνεται σε Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ ή άλλο δημόσιο οργανισμό. Στόχος είναι η ένταξη ερευνητών από το εξωτερικό στο ερευνητικό σύστημα της χώρας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και η μεταφορά ερευνητικών πληροφοριών και τεχνογνωσίας από το διεθνή χώρο προς τις ελληνικές ερευνητικές μονάδες και αντίστροφα. Αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και η βελτίωση της δικτύωσης ελληνικών ερευνητικών μονάδων με αντίστοιχες μονάδες στο εξωτερικό.

Οι προτάσεις πρέπει να υποβάλλονται από δύο τουλάχιστον φορείς, τον ανάδοχο φορέα (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, δημόσιο ερευνητικό κέντρο και ινστιτούτο) και έναν τουλάχιστον φορέα συγχρηματοδότησης (παραγωγική μονάδα ή μονάδα παροχής υπηρεσιών από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα) που θα καλύπτει τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού του έργου. Οι προτάσεις πρέπει να εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς:

- Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας
- Βιοεπιστήμες (άνθρωπος, φυτική και ζωική παραγωγή, τρόφιμα, θαλάσσια βιολογία-οικολογία)
- Περιβάλλον, Διαχείριση υδάτων και φυσικών καταστροφών
- Υλικά
- Ανανεώσιμες Πηγές και Εξοικονόμηση ενέργειας
- Οικονομική ανάπτυξη, περιφερειακή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα
- Απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση
- Πολιτισμός, Αθλητισμός, Αναψυχή και Τουρισμός
- Tεχνολογίες και Επιστήμη του Διαστήματος
- Αλλοι επιστημονικοί ή τεχνολογικοί τομείς, εφόσον οι προτάσεις είναι υψηλής επιστημονικής ποιότητας και ειδικού ενδιαφέροντος (στην περίπτωση αυτή ο φορέας συγχρηματοδότησης καλύπτει τουλάχιστον το 25% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να απευθύνονται στη ΓΓΕΤ:
Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνητικών Προγραμμάτων - Τμήμα Α
Ε. Σημαντήρα, Ι.Σκουνάκη, Ε. Πουρνατζή
Τηλ.: 210 7458000 (εσωτ. 146,147,148, 157), 210 7709349
E-mail: rsim@gsrt.gr, isko@gsrt.gr, rpou@gsrt.gr
http://www.gsrt.gr/default.asp?V_ITEM_ID=3794

Μάθετε Περισσότερα