Δωρεάν πρόσβαση στα δεδομένα της Eurostat παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η στατιστική υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Eurostat προσφέρει δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω του δικτυακού της τόπου (http://europa.eu.int/comm/eurostat), όλες τις εκδόσεις και τα δεδομένα από έρευνες που έχει διεξάγει καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της. Πρόκειται για πολυάριθμα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και περιλαμβάνουν από γενικά στοιχεία για διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα τιμές καταναλωτικών αγαθών, δείκτες για το περιβάλλον και την οικονομία, κ.λπ., έως λεπτομερή στοιχεία για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.

Η ψηφιοποίηση όλων των δεδομένων που διαθέτει η Eurostat ήταν ένα από τα μεγαλύτερα έργα που ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ. Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2003 και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα, απαιτήθηκε ευρεία συνεργασία όλων των υπηρεσιών της ΕΕ.

Η χρήση του δικτυακού τόπου της Eurostat, μετά την ψηφιοποίηση των δεδομένων που διαθέτει, έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Νοεμβρίου ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων ανήλθε στις 400.000, αριθμός τριπλάσιος από αυτόν που καταγράφηκε στους πρώτους μήνες του 2004. Επιπλέον, τριπλασιάστηκε ο συνολικός αριθμός εξαγωγών δεδομένων από τους χρήστες, ξεπερνώντας τις 135.000.

Υπάρχουν δύο τρόποι πρόσβασης στα δεδομένα της Eurostat. Ο χρήστης μέσω του συνδέσμου «δεδομένα» («data») που βρίσκεται στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου, οδηγείται στην ενότητα «Σημαντικοί δείκτες για τις πολιτικές της ΕΕ», όπου μπορεί να βρει γενικά στατιστικά στοιχεία. Πρόκειται για προκαθορισμένους πίνακες που κατηγοριοποιούνται σε «βραχυπρόθεσμους», «μακροπρόθεσμους» και «διαρθρωτικούς δείκτες». Για την αναζήτηση εξειδικευμένων αναλύσεων και δεδομένων οι χρήστες μπορούν να εξάγουν στοιχεία μέσω της ενότητας «βάση δεδομένων» («databases»), η οποία ενημερώνεται σε ημερήσια βάση.

Προκειμένου οι χρήστες των στατιστικών στοιχείων να έχουν επαρκή πληροφόρηση σχετικά με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, λειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου 2004 μια κεντρική υπηρεσία υποστήριξης που στεγάζεται στη Eurostat, και 17 εθνικά κέντρα υποστήριξης που στεγάζονται στις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των κρατών - μελών. Πληροφορίες για επικοινωνία με την κεντρική υπηρεσία και με τα εθνικά κέντρα υποστήριξης υπάρχουν στο σύνδεσμο «επικοινωνία» του δικτυακού τόπου της Eurostat.

Όλες οι ηλεκτρονικές εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας διατίθενται δωρεάν και σε μορφή pdf.

Μάθετε Περισσότερα