'Των Ερευνών Ανάλεκτα' από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ

17.12.2004

Το 10ο τεύχος του περιοδικού 'Των Ερευνών Ανάλεκτα' είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΑΠΘ για τη δημοσίευση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου, με στόχο τη δημιουργία πληροφορημένων πολιτών με κριτική ικανότητα.

Τα περιοδικό απαρτίζεται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι τρέχουσες εξελίξεις της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων.

Το τελευταίο τεύχος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και τη στρατηγική της Λισσαβόνας για την ανάδειξη της Ευρώπης στην ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης παγκοσμίως μέχρι το 2010. Επιπλέον, παρουσιάζονται ερευνητικά έργα, στα οποία συμμετέχει το τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και αφορούν την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σπίτι με τεχνολογίες τηλεματικής, την πρόληψη γλαυκώματος και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης της ηπατίτιδας C και τη μελέτη συστηματικών μυκητιάσεων.