Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επιστήμης: εκδηλώσεις στην Ελλάδα

22.10.2004

Από τις 8 έως τις 14 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επιστήμης 2004, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντάσσεται στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (Επιστήμη και Κοινωνία) και τείνει πλέον να γίνει ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επιστήμης, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση, στοχεύει μέσω της πραγματοποίησης εκδηλώσεων και έργων να αποκαλύψει σε όλους τους Ευρωπαίους ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και μορφωτικού επιπέδου, γιατί τα αποτελέσματα και οι χρήσεις της επιστήμης τους αφορούν.

Οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επιστήμης επιδιώκουν αφενός να καλλιεργήσουν και να προωθήσουν την επιστημονική κουλτούρα στο ευρύ κοινό και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον τους για τις επιστήμες, και αφετέρου να κάνουν ευρέως γνωστά τα πλεονεκτήματα που αυτές προσφέρουν στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρώπης. Στα πλαίσια του θεσμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί επτά ευρωπαϊκά έργα που βρίσκονται ήδη στο στάδιο υλοποίησης. Στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επιστήμη πραγματοποιείται μέσω της υλοποίησης δύο έργων:

Το έργο SHIELD, με συντονιστή την ελληνική εταιρία Q-Plan A.E. και εταίρους το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Hacettepe (?γκυρα), το Πολωνικό Ίδρυμα Προόδου και Επιχειρήσεων και την εταιρία Hill & Knowlton (Εσθονία), στοχεύει να επιδείξει κυρίως στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη συμβολή της επιστήμης και τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων και καταστροφών που συμβαίνουν στην Γηραιά Ήπειρο. Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επιστήμης θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα τέσσερις εκθέσεις, στη Θεσσαλονίκη, Κρακοβία, Ταλίν, ?γκυρα, που θα συνεχιστούν για μία επιπλέον εβδομάδα.

Με εκλαϊκευμένο τρόπο θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα των πλέον σύγχρονων ερευνητικών έργων πανευρωπαϊκής συνεργασίας του 5ου Προγράμματος Πλαισίου της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν προσομοιωτές φυσικών καταστροφών, demos, λογισμικά, βιντεοπροβολές, πόστερ, εκθέματα, κ.α, ενώ θα προβληθεί και ενημερωτική ταινία που θα ετοιμαστεί για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, για την ξενάγηση των μαθητών θα χρησιμοποιηθούν νέοι επιστήμονες, οι οποίο θα εκπαιδευτούν στη θεματολογία και το αντικείμενο της έκθεσης. Το έργο SHIELD θα ολοκληρωθεί με την ποιοτική και ποσοτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων και την υλοποίηση δράσεων διάχυσης σε επιμέρους ομάδες - στόχους.

Το έργο SCHOOL-FORESIGHT αποτελεί τη δεύτερη ελληνική πρωτοβουλία. Με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, και κυρίως των μαθητών, υλοποιείται ταυτόχρονα σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Εσθονία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τσεχία)ένα πρόγραμμα ενημέρωσης για τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που εφαρμόζονται στη δομή, οργάνωση και λειτουργία των σχολικών οργανισμών.

Στις δράσεις του περιλαμβάνονται ενημερωτικές εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια, ενημερωτική εκστρατεία μέσω ραδιοφώνου και αφισών, διαγωνισμός συγγραφής έκθεσης για μαθητές ευρωπαϊκών σχολείων, κ.τ.λ. Στόχος του έργου είναι τουλάχιστον δέκα χιλιάδες μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις συμμετέχουσες χώρες να επισκεφθούν τις εκθέσεις και να λάβουν μέρος στις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν σε αυτές.

Στην Αθήνα, η Q-PLAN Α.Ε, η Ελληνογερμανική Αγωγή και το Ίδρυμα Ευγενίδου θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο του έργου την έκθεση με θέμα: «Το Σχολείο Του Μέλλοντος». Η έκθεση έχει αμιγώς εκπαιδευτικό - ενημερωτικό χαρακτήρα και στοχεύει στη δημιουργία ενός οράματος για το σχολείο του αύριο. Αποτελεί τη βασική ενημερωτική - εκπαιδευτική εκδήλωση του έργου και απευθύνεται κυρίως σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην έκθεση που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, θα παρουσιαστούν με απλό, κατανοητό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό τρόπο τα πλέον σύγχρονα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής επιστημονικής έρευνας στο χώρο της εκπαίδευσης, μέσω της χρήσης προσομοιωτών, επιδεικτικών πακέτων λογισμικού, πόστερ και εκθεμάτων. Η ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης θα γίνεται από νέους επιστήμονες. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή ως τις 21 Νοεμβρίου από 9:30 π.μ έως 18:30 μ.μ.