WCIT 2004: Κοιτάζοντας προς το μέλλον

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών είναι το αντικείμενο του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2004) με θέμα 'Το μέλλον είναι τώρα', που πραγματοποιείται από 19 μέχρι 21 Μαΐου 2004 στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για το σπουδαιότερο συνεδριακό γεγονός στο χώρο των νέων τεχνολογιών, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από ένα μέλος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Πληροφορικής (για την Ελλάδα ο ΣΕΠΕ), και προσελκύει διακεκριμένους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και στελέχη εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών από όλο τον κόσμο.

Πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών των συνεδρίου, την Τετάρτη 18 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν τέσσερα προσυνεδριακά forum, όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, οι αλλαγές που επιφέρουν οι ευρυζωνικές υπηρεσίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και τα νέα συστήματα των εταιρειών για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επίσης, στο πλαίσιο του forum για το 'e-business w@tch', που αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της ΕΕ, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα πρόσφατων μελετών για την επίδραση του ηλεκτρονικού επιχειρείν σε τομείς της οικονομίας και του εμπορίου. Οι ομιλητές του forum συμφώνησαν ότι το ηλεκτρονικό επιχειρείν παρέχει σημαντικές ευκαιρίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για διείσδυση, μέσω του κυβερνοχώρου, στις ευρωπαϊκές αγορές, ξεπερνώντας το εμπόδιο των υπέρογκων αρχικών επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια του 'Scientific Forum on Grid Services', εκπρόσωποι κορυφαίων οργανισμών και εταιρειών παρουσίασαν το μέλλον των τεχνολογιών GRID και του e-science και τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και τα δίκτυα για τη συνεργασία σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Παρουσιάστηκε, επίσης η πρωτοβουλία eInfrastructure της ΕΕ.

Η πρώτη ημέρα των εργασιών του WCIT2004 ήταν αφιερωμένη στις σύγχρονες τάσεις της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και στις αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Η απλότητα στη χρήση, οι προσωποποιημένες υπηρεσίες, το περιεχόμενο και η μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρία για τις Τηλεπικοινωνίες. Αναδείχθηκαν έτσι οι ευκαιρίες αλλά και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών: ο 'πατέρας' του Διαδικτύου και αντιπρόεδρος της MCI Δρ Vinton Cerf, και ο ιδρυτής του περίφημου Media Lab του ΜΙΤ, Prof. Nicholas Negroponte.

Ο Δρ V. Cerf, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία για την παγκόσμια χρήση του Διαδικτύου, επισήμανε ότι η εξάπλωσή του είναι πολύ μεγάλη μόνο στις σκανδιναβικές χώρες, τις ΗΠΑ και σε μερικές ασιατικές χώρες όπως Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα. Τόνισε επίσης πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια εξέλιξης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ενσωματωμένες συσκευές.

Ο καθ. Ν. Negroponte υπογράμμισε ότι η τεχνολογία έχει γίνει ιδιαίτερα πολύπλοκη και υπάρχει αδιαμφισβήτητη ανάγκη για απλοποίηση. 'Η πολυπλοκότητα των σημερινών συσκευών τρομάζει. Οι απαιτήσεις στη χρήση τους αγγίζουν τα όρια του σημερινού μέσου ανθρώπου. Οι δυνατότητες τους είναι τεράστιες, αλλά πρακτικά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν' τόνισε, προσθέτοντας ότι 'το στοίχημα είναι να αποκτήσουν τα συστήματα 'κοινή λογική' ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μέσου χρήστη και να τον διευκολύνουν'.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η εξέλιξη στην αρχιτεκτονική των υπολογιστικών συστημάτων καθώς και οι νέες πρακτικές που εφαρμόζονται σε θέματα ασφάλειας. Το συνέδριο ολοκληρώνεται την Παρασκευή 21 Μαΐου με τη συνεδρία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ηλεκτρονική δημοκρατία, και την απονομή των βραβείων 'Μιχάλης Δερτούζος'.