Μετατροπή Greeklish σε Ελληνικά με την εφαρμογή All Greek to Me! του ΙΕΛ

Μια νέα εφαρμογή για τη μετατροπή της γραφής 'Greeklish' σε ελληνική γραφή, με το όνομα 'All Greek to Me!', λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες πιλοτικά στο δικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ). Πρόκειται για το πρώτο πλήρες σύστημα αυτόματης μετατροπής των Greeklish σε Ελληνικά που εξασφαλίζει την ορθή απόδοση της ορθογραφίας, του τονισμού κ.λπ.

Το All Greek to Me! είναι αποτέλεσμα των ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων του ΙΕΛ και βασίζει τη λειτουργία του σε προηγμένα στατιστικά μοντέλα της ελληνικής γλώσσας, με σκοπό τη μετατροπή κάθε λέξης από Greeklish στην πιο πιθανή αντίστοιχη ελληνική γραφή.

Η χρήση αυτών των στατιστικών μεθόδων, σε συνδυασμό με ένα εκτενές λεξικό άνω του ενός εκατομμυρίου λέξεων, επιτρέπει στο σύστημα να αντιμετωπίζει τους διαφορετικούς τρόπους γραφής Greeklish με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια. Επιπρόσθετα, το σύστημα μπορεί να χειριστεί μικτά πολυγλωσσικά κείμενα που περιλαμβάνουν ταυτόχρονα Ελληνικά, Αγγλικά και Greeklish.

Το All Greek to me! αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους χρήστες που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κείμενα ή ηλεκτρονικά μηνύματα που περιέχουν Greeklish, τα οποία μετατρέπονται σε Ελληνικά με μία μόνο κίνηση. Επίσης, σε συστήματα όπου ενσωματώνεται τεχνολογία σύνθεσης φωνής για την εκφώνηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων, το All Greek to me! μπορεί και λύνει το πρόβλημα της εμφάνισης Greeklish μέσα σε αυτά.

Mε την υιοθέτηση του συγκεκριμένου εργαλείου γίνονται πλέον δυνατές υπηρεσίες όπως λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω τηλεφώνου. Επίσης, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αναπτύξουν χωρίς πρόβλημα πλέον, την υπηρεσία φωνητικής λήψης σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) από κινητό τηλέφωνο, μέσω εκφώνησης των μηνυμάτων αυτών, με την ενσωμάτωση τεχνολογιών σύνθεσης φωνής.

Η πλήρης έκδοση της εφαρμογής 'All Greek to Me!' αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο με αυξημένες λειτουργικότητες και χαρακτηριστικά και θα διατίθεται σύντομα σε μορφή CD-ROM. Επίσης θα συμπεριλαμβάνεται στη νέα έκδοση του συστήματος σύνθεσης φωνής του ΙΕΛ, το 'Νέο Εκφωνητή', που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2004.