Νέος δικτυακός τόπος για την αξιοποίηση έργων εντοπισμού θέσης

Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων που αφορούν τεχνολογίες, υπηρεσίες και εφαρμογές εντοπισμού θέσης στους τομείς μεταφορών και τουρισμού είναι ο στόχος του έργου POSITION, που υλοποιείται ως συνοδευτικό μέτρο στο πλαίσιο του θεματικής προτεραιότητας για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (IST) του 5ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 2000 έως σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 150 ερευνητικά έργα που αφορούν τις παραπάνω τεχνολογίες. Ωστόσο, η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων παραμένει περιορισμένη, είτε επειδή η διαθεσιμότητά τους δεν είναι ευρύτερα γνωστή είτε επειδή η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά δεν είναι εύκολη.

Στόχος του έργου POSITION, λοιπόν, είναι ο συντονισμός της διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στο ευρωπαϊκό κοινό και η προώθηση της καλύτερης δυνατής αξιοποίησής τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο δικτυακός τόπος του έργου παρέχει πρόσβαση σε 91 έργα μεταφορών και τουρισμού, καταχωρημένα ανάλογα με τις τεχνολογίες, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους. Ο κόμβος διαθέτει επίσης στοιχεία για τους οργανισμούς που συμμετέχουν στα έργα, χρήσιμους συνδέσμους, forum επικοινωνίας, κ.λπ.

Η διάδοση των αποτελεσμάτων αναμένεται να συμβάλει όχι μόνο στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής έρευνας, αλλά και στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών δράσεων και πρωτοβουλιών ενόψει των μελλοντικών Προγραμμάτων Πλαισίων.

Το έργο POSITION υλοποιείται από δύο συμβουλευτικές εταιρείες που διαθέτουν σημαντική εμπειρία στο χώρο της έρευνας και της διαχείρισης δικτύων. Η γαλλική εταιρεία FDC ειδικεύεται στον τομέα της δορυφορικής πλοήγησης και εντοπισμού θέσης, ενώ η αγγλική εταιρεία SPMJ δραστηριοποιείται στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας με έμφαση στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Μάθετε Περισσότερα