14ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας για νέους επιχειρηματίες

Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2023 η υποβολή προτάσεων στον Διαγωνισμό, ο οποίος επιβραβεύει καινοτόμες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες.

H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη του 14ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds. Πρόκειται για τον μακροβιότερο Διαγωνισμό Καινοτομίας ελληνικού φορέα, στον οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει 7.520 άτομα.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η ανάδειξη και η επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών, ερευνητικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών σχεδίων και εταιρειών, που συμβάλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων και εφαρμογών, βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην ενσωμάτωση της ESG προσέγγισης στον σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και γενικότερα στην προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό προσκαλούνται σε δράσεις ενημέρωσης, γνωριμίας και καθοδήγησης από τα έμπειρα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και τους συνεργάτες του προγράμματος: KEMEΛ, Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, Ίδρυμα Ωνάση, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), HIGGS, ΟΚ!Τhess, CapsuleT, Bayer Eλλάς, Mastercard, ΝΒG Pay και ακόμη 45 φορείς και οργανισμούς.

Η δράση απευθύνεται σε ενήλικους κατοίκους Ελλάδας, Κύπρου ή Έλληνες του εξωτερικού που έχουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο, μια ιδέα ή μια καινοτόμο εταιρεία. Οι φετινές θεματικές, στις οποίες θα διαγωνιστούν οι συμμετέχοντες, είναι:

  • Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα
  • ΕSG, Περιβάλλον και Τεχνολογία
  • Πολιτισμός και Τεχνολογία

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, οι τέσσερις πρώτες προτάσεις λαμβάνουν χρηματικά βραβεία € 20.000, € 10.000, € 6.000 και € 4.000 αντίστοιχα, κατόπιν αξιολόγησης από Καθηγητές Πανεπιστημίου και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας. Οι δέκα πρώτες προτάσεις τυχαίνουν σημαντικής προβολής και καθοδήγησης από τα στελέχη της Τράπεζας. Για επιλεγμένες προτάσεις διερευνάται η συνεργασία με την Τράπεζα, η χρήση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, καθώς και η συμμετοχή της Τράπεζας  στο εταιρικό τους κεφάλαιο.

Για να υποβάλετε την πρότασή σας πατήστε εδώ μέχρι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2023, στις 15:00μμ. Διαβάστε εδώ τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Ο 14ος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας διεξάγεται με τη συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πάντειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το ΕΚΤ και το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας συνεργάζονται από κοινού τα τελευταία χρόνια, με δράσεις καθοδήγησης, εκδηλώσεις δικτύωσης, κλπ. με σκοπό την υποστήριξης της ερευνητικής, επιχειρηματικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας στη χώρα.

Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds

Στον 13ο Διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας», που πραγματοποιήθηκε το 2022, βραβευτηκαν 10 νεοσύστατες επιχειρήσεις, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Τράπεζα με την παρουσία νέων επιχειρηματιών, εκπροσώπων φορέων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και Πρυτάνεων Πανεπιστημίων, στο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, Μέγαρο Μελά.

Πρώτη νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η εταιρεία ABcureD, η οποία βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο €20.000. Η ερευνητική ομάδα της ABCureD έχει αναπτύξει μια μέθοδο που δείχνει υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια στην ανίχνευση του διαβήτη. Η λύση που προτείνεται βασίζεται σε μια μοριακή εξέταση στο αίμα, προστατεύεται από διεθνή πατέντα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάγνωση του προδιαβήτη και του διαβήτη. 

Δεύτερη νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η εταιρεία Agritrack, η οποία βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο €10.000. Η Agritrack είναι μια εταιρεία παραγωγής λογισμικού για τον αγροδιατροφικό τομέα. Το όραμά της είναι να φέρει επανάσταση στην ιχνηλασιμότητα, ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων από το χωράφι μέχρι το ράφι με μια πλατφόρμα (λογισμικό), που αξιοποιεί αισθητήρες Internet of Things (IoT), μη παρεμβατικούς αισθητήρες (NIR κλπ) βασισμένους σε φασματοσκοπία (spectroscopy), σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Τρίτη νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η εταιρεία RETOUCH-HS, η οποία βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο €6.000. Η ιδέα της προήλθε από την προπτυχιακή εργασία ιδρυτικού μέλους της εταιρίας, όπου ανέπτυξε μία πρωτότυπη συσκευή μηχανικού εξωσκελετού, προκειμένου να ξεπεράσει το κενό στην αποκατάσταση της λεπτής κινητικότητας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, που υπήρχε με τη χρήση της μεθόδου Mirror Therapy. Ενσωματώνοντας αισθητήρες καταγραφής της θέσης των δακτύλων στο υγιές χέρι και χρησιμοποιώντας ασύρματη τεχνολογία μετέφερε τις μετρήσεις στο πάσχον χέρι, όπου αναλάμβανε ένας μηχανικός εξωσκελετός να εκτελέσει την κίνηση. Αυτή η απλή ιδέα έφερε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς ο ασθενής πέρα από το οπτικό ερέθισμα του καθρέπτη είχε και κινητικό ερέθισμα που ενεργοποιεί πολλαπλάσιους νευρώνες και βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση της λεπτής κινητικότητας.  

Τέταρτη νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η εταιρεία e-cleaning, η οποία βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο €4.000.Το e-cleaning είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα διανομής (delivery) υπηρεσιών καθαρισμού. Μέσα από το e-cleaning ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει το κατάστημα-επιχείρηση που τον διευκολύνει καλύτερα για να πλύνει τα ρούχα, το σπίτι, τα χαλιά ή το αυτοκίνητό του. Επιλέγει το πότε θέλει να εξυπηρετηθεί και πληρώνει απευθείας για την υπηρεσία. Το e-cleaning φροντίζει για τη διανομή (delivery) της υπηρεσίας στην πόρτα του πελάτη.

Παράλληλα, απονεμήθηκαν και χρηματικά έπαθλα από  €1.500, για τα υπόλοιπα βραβεία, σε έξι ομάδες: Tukana, ProgHRC, Blink, Upiria, TBscan, Μegaventory.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνική Τράπεζα, NBG Business Seeds